Dacă după o despărțire sau o prietenie distrusă ți-ai propus (și poate impus) că poți să te descurci foarte bine și  singur sau singură și nu mai vrei să te mai gândești la persoana respectivă, mici întâmplări și evenimente cotidiene pot să ți-o aducă din nou în minte, poate cu un aflux de amintiri și sentimente. De exemplu, asculți o melodie care v-a plăcut și ați fredonat-o împreună, întâlnești un prieten comun și poate, fără să vrei, te întrebi „ce mai face?” sau treci întâmplător pe lângă locuri unde ați fost împreună (un restaurant, un parc, o stradă etc.) și îți aduci aminte de relație. Este posibil să alungi aceste gânduri nedorite?

   Mai multe studii realizate în decursul anilor au relevat că gândurile sunt mult mai puțin controlate (controlabile) decât își imaginează majoritatea oamenilor. În medie, un om adult are peste 4.000 de gânduri individuale pe parcursul unei zile, cele mai multe sunt trecătoare și durează mai puțin de cinci secunde fiecare, tot în medie.

   Gândurile vin și pleacă în mod constant, iar de multe ori nu le dăm importanță. Alte cercetări au arătat că o treime din gândurile noastre apar din senin și 22% dintre ele sunt percepute ca neplăcute, deranjante, ciudate, inacceptabile sau greșite. S-ar putea să-ți imaginezi că o să cazi când cobori niște scări, că o să-ți sară pe mână ulei încins când ridici capacul de pe tigaie, că o să scapi tava cu ceștile cu cafea pe care o duci musafirilor etc.

Gânduri nedorite

   În mai multe situații, importante sau critice, unele persoane trebuie să-și suprime gândurile apărute din senin (din mintea lor). La un examen sau la un interviu pentru angajare nu trebuie să te gândești că nu vei reuși sau când zbori cu avionul nu te gândești că se poate prăbuși, cu toate că știi că avionul este cel mai sigur mijloc de transport.

   Revenind la întrebarea de mai sus, nu există dovezi că oamenii pot să evite în totalitate aceste gânduri nedorite. Probabil, prin practică și în timp, pot fi evitate. Dar, când suprimăm un gând, trimitem creierului nostru un mesaj și prin încercarea de a-l controla s-ar putea să devină mai persistent în mintea noastră.