În general, studiile realizate până în 1995 au arătat cu certitudine că femeile sunt mai bune decât bărbații când încearcă să găsească cuvinte și să-și amintească mai multe cuvinte. Adică, în medie, femeile se descurcă mai bine în abilitățile verbale, în special în sarcinile de fluență verbală și de memorie verbală. Avantajul femeilor este constant de-a lungul timpului și de-a lungul vieții, dar este relativ destul de mic.

   Pe vremea când eram elevi sau studenți (mă refer la perioada 1975 – 1990), noi băieții de atunci eram conștienți (sau era de la sine înțeles) că fetele sunt mai bune decât noi în găsirea unor cuvinte. Ne captivau diverse distracții (nu aveam Internet, telefoane mobile, televizor, muzică la discreție etc.), de exemplu, scriam cu toții pe o bucățică de hârtie, într-o perioadă scurtă de timp (cronometrată), animale și păsări care încep cu litera C, fructe și legume care încep cu litera P sau râuri, fluvii și lacuri care încep cu litera M sau D. Variantele erau aproape nesfârșite, dar, în general, fetele erau mai bune la găsirea și amintirea cuvintelor.

Memorie verbală

   Cu siguranță, factorii biologici, psihologici și sociali contribuie la diferențele între bărbați și femei (între sexe sau  genuri) în abilitățile cognitive. Pornind de la idea că bărbații și femeile au aptitudini diferite pentru diverse profesii, consecințele potențiale ale acestor diferențe au fost obiectul unor mari dezbateri în societatea modernă.

   O propunere proprie pentru tinerii de azi: încercați un asemenea „joc de cuvinte” în grupurile voastre, de exemplu, puteți să folosiți nume de aplicații pentru telefoanele mobile care încep cu litera R sau orice altceva care vă place, este de actualitate și vă interesează. Să vedem dacă abilitățile verbale, respectiv sarcinile de fluență verbală și de memorie verbală, ale fetelor din ziua de azi sunt aceleași ca în urmă cu 40 – 50 de ani. Cred că ar fi interesant!