Indiferent de genul muzical, muzica ne creează emoții. Pe moment, aceste reacții afective ne influențează starea generală și oglindesc atitudinea și comportamentul nostru. „Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare.” (Nichita Stănescu) și „Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi minții, zbor imaginației și farmec și veselie întregii vieți.” (Platon). Pentru a vedea unde simțim muzica în corp, ne ajută știința.

   O echipă de cercetători din Finlanda au relevat într-un studiu (la care au participat peste 2.000 de oameni, jumătate din Europa și America de Nord și jumătate din Asia) locurile din corp unde simțim muzica, respectiv diferite tipuri de muzică.

   Muzica a fost adesea descrisă ca o limbă universală, pe care o vorbește toată lumea. Studii anterioare au arătat că oamenii din diferite culturi reacționează spontan când aud o melodie preferată. Dar, până acum, puține cercetări au analizat modul în care muzica provoacă senzații corporale în mai multe culturi.

   Iată ce au demonstrat cercetătorii:

– emoțiile împreună cu senzațiile corporale provocate de muzică, inclusiv caracteristicele acustice, sunt similare la ascultătorii occidentali, nord-americani și asiatici;
– muzica tristă și tandră este resimțită în cap, piept și stomac;
– muzica prin melodii înfricoșătoare și agresive se simte mai ales în cap și gât;
– muzica veselă și melodiile de dans se simt în cap și în picioare, în special în degetele de la picioare;
– muzica cu ritm a fost deslușit găsită ca veselă și dansantă, în timp ce disonanța în muzică a fost asociată cu agresivitatea.

Unde simțim muzica

   În concluzie, deoarece aceste senzații sunt similare în diferite culturi, emoțiile induse de muzică și modul în care este simțită sunt probabil independente de cultură și învățare și se bazează pe mecanisme biologice moștenite. Poate muzica a apărut ca o modalitate de a stimula interacțiunea socială.

   Totodată, acest studiu confirmă că expresia românească muzica sau melodia asta mi-a mers la inimă nu este departe de adevăr.

Sursă: Mail Online