Un studiu recent arată că 75% din fructele și legumele, care nu provin din agricultura ecologică și sunt vândute în S.U.A., au multe substanțe chimice agricole potențial toxice, adică pesticide. EWG (Environmental Working Group) este o organizație non-profit care a creat ghiduri pentru a-i ajuta pe consumatori să știe care sunt pericolele (ascunse cu bună știință pentru sănătatea fiecăruia) din alimente, fructe și legume, apă și produse de zi cu zi și să ia decizii în consecință.

   Iată lista cu fructe și legume care conțin prea multe pesticide sau sunt cele mai contaminate cu substanțe chimice toxice (au fost analizate 47.510 mostre din 46 de fructe și legume incluse în analiză):

  1. Căpșuni
  2. Spanac
  3. Varză kale (varză cu frunze crețe și înguste)
  4. Struguri
  5. Piersici
  6. Pere
  7. Nectarine
  8. Mere
  9. Ardei gras și ardei iute
  10. Cireșe
  11. Afine (de cultură)
  12. Fasole verde

   Pe lângă spălarea intensă cu multă apă, unii specialiști recomandă să punem fructele și legumele într-un bol cu apă și bicarbonat de sodiu pentru câteva minute.

Fructe și legume - căpșuni și spanac

   La polul opus, sunt 12 fructe și legume care au avut cele mai mici cantități de reziduuri de pesticide, conform analizei EWG:

  1. Avocado
  2. Porumb
  3. Ananas
  4. Ceapă ((link)
  5. Papaya
  6. Mazăre congelată
  7. Sparanghel
  8. Pepene galben
  9. Kiwi
  10. Varză
  11. Pepene roșu
  12. Ciuperci

   La acest capitol, autorii studiului fac o precizare foarte importantă: în Statele Unite este produsă și ulterior vândută o cantitate relativ mică (oare?) de porumb, papaya și dovleac din semințe modificate genetic. Cumpărați numai soiuri organice (ecologice) ale acestor culturi ca să evitați produsele modificate genetic.

   Desigur, s-ar putea să ziceți că la noi nu se întâmplă așa ceva, dar gândiți-vă cine produce fructele și legumele „autohtone”, ce semințe folosesc, cu ce le „îngrașă” etc. ca să nu mai vorbesc de cele importate.