Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, aveți la îndemână un test rapid (mai puțin de un minut) pentru a vă convinge că aveți un auz foarte bun sau că au apărut semne timpurii de pierdere a auzului, în funcție de vârsta fiecăruia. Auzul tău contează!

Auzul

   Testul, preluat de pe YouTube, vă cere să apăsați butonul Pauză când nu mai auziți deloc sunetul redat în fundal. Ar fi mai bine să nu priviți ecranul în timpul testului, ca să nu fiți influențați de animație sau de ecranul afișat, stați cu degetul sau mausul pe butonul Pauză și acționați la momentul respectiv. Apoi, dacă nu ați activat anterior „fără sonor (mute)”, puteți să vedeți rezultatul.

   Frecvența sunetului auzit (măsurată în Herți) este folosită pentru a estima vârsta auditivă, deoarece, pe măsură ce îmbătrânim, urechile noastre aud mai greu frecvențele mai înalte. Astfel spus, majoritatea oamenilor își pierd auzul, într-o formă sau alta, în timpul vieții.

   Mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului, au arătat că la începutul vieții auzim sunete de până la 20.000 de Hz. Pe la 40 de ani, frecvența sunetelor auzite aproape se înjumătățește, până la 11.500 Hz, iar la peste 60 de ani scade la aproximativ 8.000 Hz. În plus, pierderea auzului a fost asociată cu izolarea socială și declinul cognitiv și este unul dintre cei mai mari factori de risc (totuși modificabil) când vine vorba de apariția demenței.

   Într-o analiză recentă a rezultatelor bazate pe acest test, eargym a constatat că 47% dintre persoanele cu vârsta între 16 și 35 de ani au o vârstă auditivă mai mare decât vârsta lor biologică. Diferența medie între vârsta lor de auz și vârsta reală a fost de 13 ani. Este de vină poluarea fonică constantă sau un ansamblu mult mai complex din mediul înconjurător?

   P.S. Culmea auzului: să auzi cum te mănâncă în fund.