După cum știm cu toții, mierea este produsă de albine. Ele colectează nectarul din flori și îl transformă într-un sirop magic – elixirul de aur din natură, cu un parfum și o dulceață imbatabile, greu de reprodus – care este plin de antioxidanți, enzime, vitamine și alte minerale. Cu cât mediul este mai nepoluat, cu atât este mai bună calitatea mierii. Prin urmare, zonele lipsite de agricultură industrială și pesticide sunt locațiile ideale pentru a produce cea mai scumpă miere și, totodată, cea mai bună miere.

   Mierea, numită Elvish Honey (adică mierea spiridușilor sau a zânelor), este produsă de o specie de albine care trăiește în peșteri (albine de peșteră), în special în regiunea munților din Turcia care sunt situați lângă țărmul Mării Negre, în zone foarte puțin accesibile. Recoltarea se face o singură dată pe an, iar mierea este cu adevărat un cadou ultra-rar al naturii. Preț: 6.800 $/kg.

Miere Elvish

   Cea mai rară și cea mai scumpă miere din lume este produsă tot în Turcia. Mierea Centauri este o ambrozie, un nectar de culoare închisă și cu gust amar total diferit de mierea convențională. Numită și „aur lichid”, mierea Centauri este recoltată  dintr-o peșteră aflată la 2.500 de metri deasupra nivelului mării (la limita de supraviețuire a albinelor), departe de orice reședință umană și de orice alte colonii de albine. Recoltarea se face tot o singură dată pe an din fagurii construiți de albine în peșteră, de la 10 metri până la 500 de metri adâncime. Prețul pornește de la 16.500 $/kg și crește vertiginos în funcție de adâncimea de recoltare. Bineînțeles, cantitățile sunt limitate.

Cea mai scumpă miere - Centauri

   Datorită florei din jurul peșterii, mierea are proprietăți medicinale ridicate, fiind bogată în magneziu, potasiu, fenoli, flavonoide și antioxidanți. Acest elixir natural, recunoscut pentru beneficiile sale anti-cancer și care stimulează imunitatea, este foarte căutat de politicieni, membrii familiilor regale și bogații lumii.