Singurătatea poate implica o criza psihologică majoră caracterizată prin tendința de izolare totală sau parțială. Chiar dacă unii au afirmat (eronat, în opinia mea) că singurătatea este o formă de redescoperire și cunoaștere a sinelui, cei care suferă de singurătate alunecă de obicei în depresie și sunt predispuși la suicid.

   În luna octombrie a anului trecut, în Japonia au murit mai mulți oameni în urma sinuciderii decât cei decedați din cauza COVID-19 în perioada ianuarie – octombrie 2020. Au fost înregistrate 2.153 de decese prin sinucidere față de 1.765 de decese, în total, cauzate de virus, conform oficialilor japonezi. Este o situație nemaiîntâlnită, un exemplu elocvent care ne pune pe gânduri.

   În aceste condiții, pentru că guvernanții din Japonia chiar țin la propriul popor și se îngrijesc de el, prim-ministrul Yoshihide Suga l-a desemnat pe Tetsushi Sakamoto, care este deja ministru însărcinat să se ocupe de creșterea ratei natalității și de promovarea revitalizării regionale, să supravegheze politicile guvernamentale pentru combaterea singurătății și a izolării. „Femeile suferă mai mult (decât bărbații) din cauza izolării, iar numărul sinuciderilor este în continuă creștere. Sper că veți identifica problemele și veți promova măsuri politice”, a declarat Yoshihide Suga într-o conferință de presă pe 12 februarie, scrie Japan Times.

   Izolarea socială a crescut semnificativ în timpul pandemiei COVID-19 din 2020. Rețelele de socializare care au umplut lumea internetului și au miliarde de adepți nu ajută cu nimic (poate doar oferă o iluzie), socializarea autentică fiind la un nivel din ce în ce mai scăzut. În plus, toate studiile arată că singurătatea, pe lângă că duce la depresie, este asociată cu creșterea riscului de apariție a unor boli, cum ar fi cele cele de inimă, dar și cu demența și unele tulburări în alimentație.

Singurătatea duce la depresie și suicid

   Prin natură, oamenii nu sunt meniți să trăiască singuri, iar o stare de bine este dată de calitatea relațiilor inter-umane. Și nu putem ignora relațiile sociale fără să avem efecte negative. Singurătatea este mai prezentă acum în casele noastre mai mult ca oricând.

   La final, o scurtă statistică despre sinucideri la nivel mondial și în România.

   P.S. Un articol pentru toți cei care sunt singuri și pentru femeile care nu au primit azi un mărțișor.