O mamă de împrumut (mamă surogat sau mamă purtătoare) este o femeie care acceptă, în urma unui acord, să dea naștere unui făt care va fi crescut de o altă familie sau persoană ca propriul copil. Este un fel de maternitate de substituție în baza unui contract sau a unei înțelegeri prealabile. De obicei, ovulul fertilizat aparține unei alte femei și mamele surogat (mame de împrumut) nu au nicio legătură genetică cu copiii pe care îi poartă.

   În general, multe mame de împrumut duc sarcinile la capăt în schimbul unor sume consistente de bani. Însă, există și mame purtătoare care fac acest lucru în mod altruist pentru: femei infertile (surori sau chiar fiice), femei cu boli incompatibile cu starea de graviditate, care le-ar putea pune viața în pericol, femei care nu acceptă sau suportă purtarea fătului sau travaliul etc.

   După această scurtă introducere, un caz ieșit din comun – cine are mulți bani își permite! Christina (23 de ani), originară din Rusia, l-a întâlnit pe Galip (56 de ani), un milionar originar din Turcia, la Batumi (Georgia) – un fel de „Las Vegas al Mării Negre”. Cică a fost dragoste la prima vedere și Christina, împreună cu fata ei de șase ani, s-a mutat la Batumi pentru a fi alături de Galip (care are copii deja adulți). Cuplul a fost de acord să aibă foarte mulți copii, chiar câte unul în fiecare an. Dar pentru ce atâta muncă pentru mulți ani? Așa că au optat pentru mame de împrumut, pe care le-au plătit cu aproape 10.000 de dolari pe fiecare, ca să aibă mai mulți copii în termen scurt.

   Notă: în Georgia este permisă maternitatea surogat din anul 1997, atât timp cât cuplul implicat este heterosexual și căsătorit. Copilul născut ajunge automat la cuplul care a furnizat materialul genetic pentru concepție, iar mama purtătoare nu are ulterior niciun drept.

   În perioada martie 2020 – ianuarie 2021 Christina și Galip Ozturk au „primit” 10 copii (aduși pe lume de mame de împrumut), care le-au umplut casa. Cuplul își dorește să aibă și mai mulți copii – chiar peste 100, dar următoarea „tranșă” va veni când bebelușii biologici vor fi mai mari. Iar madam Ozturk a spus că „nu este practic” să nască și ea cu atât de mulți copii mici în jur.

Mame de împrumut (surogat)

Sursă: DailyMail