Oamenii, prin formarea lor, pot și sunt capabili să lege prietenii durabile, chiar pe viață. Din punct de vedere psihologic, când simțim (sau avem senzația) că suntem înțeleși de o altă persoană, când se produce o scânteie de atracție reciprocă sau împărtășim lucruri comune cu altcineva, este clicul care poate da naștere unei prietenii, care apoi, prin manifestări comune, poate dura mult și bine. Cu siguranță, prietenia este apanajul ființelor inteligente (și un panaceu pentru sănătatea fizică și mentală), dar relațiile de prietenie între membri de sex opus provoacă confuzie și polemică și toți din jur se întreabă: este cu adevărat posibilă prietenia între bărbați și femei? Chiar e reală sau este doar un paravan pentru atracția dintre cei doi ori sau o dragoste neîmpărtășită?

   La fel ca și dragostea, prietenia este greu de definit și explicat. Totuși, o să reproduc definiția pentru prietenie formulată de psihologul american Robert Hays: „interdependența voluntară în timp, între două persoane, al cărei scop este facilitarea îndeplinirii țelurilor socio-emoționale ale participanților și care ar putea implica diverse tipuri și grade de apropiere, intimitate, afecțiune și susținere reciprocă.

Prietenia între bărbați și femei

   Prietenia bărbat-femeie (sau invers) a devenit permisivă odată cu emanciparea femeii care a adus cele două sexe într-o zonă de relativă egalitate în pozițiile sociale și profesionale, facilitând interacțiunea, compatibilitatea și prietenia între bărbați și femei. În ultimul timp, prietenia între bărbați și femei este tot mai frecventă, dar mulți nu abandonează vechea convingere că nu pot fi „doar prieteni” și se complac în ambiguitatea prieteniilor între sexe opuse.

   Toți ne iubim, așa cum a zis Platon, cu adevărat prietenii (nu vorbesc aici de amici, așa cum sunt interpretați în vocabularul românului persoanele mai apropiate), fie bărbați sau femei, chiar dacă prieteniile nu sunt perfecte, într-un sens sau în altul. Și atunci se pune o întrebare firească: bărbații heterosexuali și femeile heterosexuale pot să fie doar prieteni sau va exista întotdeauna o urmă de atracție și de dorință subjugată? Răspunsul meu este DA.