Nu vreau să vorbesc acum despre drone, ca subiect general, ci doar despre un videoclip publicat pe canalul YouTube HiralHog la începutul lunii acesteia, care a fost filmat pe 9 iunie 2018, în regiunea Magadan din Rusia și preluat cu precădere pe Facebook și Twitter. Videoul, care împlinește imediat două săptămâni și se apropie de 20 de milioane de vizualizări, redă un pui de urs care nu se dă bătut și escaladează o pantă abruptă, acoperită de zăpadă, pentru a ajunge la mama lui.

   La prima vedere, așa cum au interpretat aceste imagini milioane de oameni din toată lumea, este vorba despre perseverență și puterea de a face față oricărui obstacol, mai ales când obstacolele par imposibil de depășit. Însă adevărul este chiar dramatic, o realitate pe care foarte mulți nu au înțeles-o. Ursoaica ajunge mai ușor în vârf, dar puiul alunecă. Ursulețul își reîncepe ascensiunea și alunecă iar. Când, într-un final, urmărit cu sufletul la gură de audiență, ajunge aproape de mama lui, ursoaica, printr-un gest neînțeles, privește în sus și îl alungă (vedeți 1:18 din videoclip), iar puiul alunecă de data aceasta mult mai mult. Se oprește, din fericire, înainte de a se lovi de niște stânci și începe să urce din nou. Ajunge în cele din urmă în siguranță la mama lui și o iau la sănătoasa.

   De fapt, imaginile au fost filmate cu o dronă. Iar operatorul acestei drone a pus în pericol viața puiului de urs când i-a filmat. Impactul dronelor asupra ecosistemelor, vietăților și oamenilor are consecințe grave. Probabil că ursoaica nu ar fi traversat acea zonă periculoasă din proprie inițiativă, cu un pui atât de mic și vulnerabil, dacă nu ar fi fost forțată de circumstanțe (drone). Dacă priviți atent, ursoaica se uită de mai multe ori în sus, spre dronă, deranjată de prezența ei. Iar când drona a fost coborâtă, cadrul se strânge și ursoaica crede că drona (un obiect zgomotos și necunoscut din cer) îi va ataca, așa că și-a alungat puiul pe povârniș ca să fie în siguranță.

Drone

   Mama tot mamă rămâne și încearcă mereu să-și apere puiul și nu prididește niciodată.

Sursă: The Atlantic