Se vede vreo structură creată de oameni pe Terra din afara atmosferei Pământului? Probabil ați văzut mai multe imagini pe Internet, dar cei care le-au preluat și distribuit au uitat să spună că au fost fotografiate cu un teleobiectiv (obiectiv fotografic, asemănător cu o lunetă și cu distanță focală lungă, care se atașează camerelor de luat vederi sau aparatelor de fotografiat pentru fotografierea obiectivelor foarte îndepărtate). De fapt, numai două structuri create de om pot fi văzute din spațiu, cu ochiul liber.

   Mai întâi, unde se termină atmosfera Pământului și unde începe spațiul cosmic? Linia Kármán, numită după fizicianul Theodore von Kármán, este o linie imaginară situată la 100 de kilometri deasupra suprafeței planetei noastre. În general, este acceptată la scară largă ca granița dintre Pământ și spațiu, dar există și alte valori propuse, dar mai puțin recunoscute.

   Prima structură este mina de cupru Bingham Canyon din Utah (SUA), situată la 32 de km de Salt Lake City. Este cea mai mare săpătură excavată de pe fața Pământului și cea mai adâncă mină de suprafață. Astronauții au spus că au văzut-o de la bordul navetelor spațiale NASA când se aflau pe orbită, la o altitudine între 300 – 400 de km deasupra nivelului mării.

   Potrivit NASA, barajul Trei defileuri de pe râul Yangtze din China este vizibil din spațiu într-o zi senină. Barajul este cea mai mare instalație producătoare de energie din lume și este cel mai scump baraj hidroelectric construit vreodată. Are o înălțime de 185 m și o lungime de peste 2,3 km.

Structuri create de om - barajul Trei defileuri

   Alte construcții impunătoare, structuri create de om, mai vechi sau mai noi, NU pot fi văzute din spațiu cu ochiul liber și au fost fotografiate cu teleobiective. Imaginile sunt cu adevărat sugestive, dar nu sunt vizibile din spațiul cosmic fără ajutorul unui instrument optic. Câteva exemple puternic mediatizate: Marele Zid Chinezesc – este prea îngust și nu se distinge din conturul general și culorile naturale; Palm Jumeirah din Dubai – insulele artificiale pot fi văzute clar numai cu ajutorul unui teleobiectiv, chiar de pe Stația Spațială Internațională (ISS); Piramidele din Giza nu pot fi văzute cu ochiul liber din spațiu, chiar în condiții de lumină și vreme foarte bune, sunt doar niște puncte incomprehensibile; orașele mari și foarte mari sunt vizibile din spațiul cosmic ca niște pete gri – a spus astronautul Clayton Anderson care a petrecut 152 de zile pe ISS.