În curând, s-ar putea să avem pe masă roșii de culoare violet. Noua varietate de roșii, modificate prin ingineria genetică, are această culoare neobișnuită datorită aportului sporit de antocieni, pigmenții naturali din sucul plantelor care dau florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, albastră sau violet. În cazul acesta, a fost folosit pigmentul din afine, fructe din categoria „super-alimente” deoarece sunt pline de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți și au puține calorii.

   Până acum s-au produs diverse sortimente de roșii doar cu coajă violet, dar noua roșie are un volum de 10 ori mai mare de antocieni în comparație cu roșiile obișnuite și de aceea pulpa roșiei are tot culoarea violet. În plus, conține de două ori mai mulți antioxidanți decât afinele, iar antioxidanții sunt recunoscuți că au beneficii majore pentru sănătate.

   Roșiile au aproximativ 30.000 de gene și produc în mod natural antocieni în frunze și tulpină, se arată pe site-ul Big Purple Tomato. Folosind ingineria genetică, cercetătorii au adăugat două gene suplimentare care activează producția naturală de antocieni care dau culoarea violet.

Roșie violet

   Tehnologia folosită pentru a obține aceste roșii de culoare violet poate fi aplicată oricărui soi de roșii. Totodată, se afirmă că au durată de viață dublă după recoltare față de roșiile obișnuite și ar putea să contribuie substanțial la reducerea risipei alimentare.

   Este o realizare, o abordare nouă și interesantă. Din punct de vedere personal, aș bea cu nesaț un suc de roșii de culoare violet dacă este delicios (și chiar un Bloody Mary sau un Bloody Caesar) și aș mânca o salată de roșii violet. Dar nu cred că mi-ar plăcea, măcar ca aspect, diverse mâncăruri cu sosuri violet sau cu ce culoare o rezulta după fierbere în diverse amestecuri. Față de alte nații, românii chiar știu să folosească roșiile ca să prepare multe mâncăruri foarte gustoase, chiar savuroase.