Idaho Potato Commission (Comisia pentru cartofi din Idaho) din S.U.A. a lansat un parfum atipic, cu totul neobișnuit: parfum cu miros de cartofi prăjiți. Pare o mare nerozie, dar crearea acestui nou parfum se bazează pe date statistice valoroase: un sondaj național recent al companiei Pollfish a constatat că aproape 90% dintre cetățenii americani „găsesc irezistibil mirosul de cartofi prăjiți”.

   Numit Frites de Idaho, acest parfum cu miros de cartofi prăjiți a fost creat în ediție limitată special pentru marea sărbătoare americană Ziua Îndrăgostiților. S-a vândut în sticluțe de 1,7 oz (48,2 ml) la un preț foarte mic: 1,89 $/recipient. Cu toate acestea, rămâne în suspans o întrebare: cine ar face un asemenea cadou sau ar cumpăra acest produs cu totul neobișnuit, chiar șocant? Poate doar cei care vor să facă mișto!

Parfum cu aromă de cartofi prăjiți

   Cartofii prăjiți au fost inventați de comercianții de pe Pont Neuf din Paris chiar după Revoluția Franceză, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, susțin francezii. Dar literatura populară belgiană spune că au fost inventați, accidental, în secolul al XVII-lea, de către locuitorii din Namur, o localitate din sudul Belgiei.

   În 1841 este tipărită în Moldova și Țara Românească prima carte de bucate: „Carte de bucate boierești – 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești” de Mihail Kogălniceanu și Kostache Negruzzi (adică Costache sau Constantin Negruzzi). Ea cuprinde și câteva rețete cu cartofi și varianta de atunci, cea mai apropiată de clasicii cartofi prăjiți de azi: cartofii se fierb, apoi se tăvălesc prin făină și după aceea se rumenesc în unt sau grăsime.

Sursă: npr.org