Omenirea a folosit plumbul de mulți ani, în diverse feluri care au facilitat absorbția lui în organismele noastre: vopseluri fabricate cu plumb, instalații sanitare, benzină cu plumb etc. Expunerea la plumb are și a avut efecte severe: tulburări de comportament, afecțiuni pulmonare, confuzie (la modul general), deficit de atenție, dureri de cap, dureri abdominale, anemie, convulsii și chiar comă sau moarte.

   Probabil, epoca benzinei cu plumb a fost capitolul care și-a pus o amprentă definitivă. Tetraetilul de plumb (sau plumbul tetraetilic) a fost descoperit aproape întâmplător în Germania, dar imediat s-a dovedit că este otrăvitor. După multe încercări cu diverse substanțe și elemente chimice care au urmărit creșterea cifrei octanice a benzinei, tetraetilul de plumb a fost adoptat la începutul anilor 1960 ca „soluția ideală”. Beneficiile erau mari: motoarele mergeau mai bine, combustia era mai rapidă, a scăzut zgomotul și se făcea chiar o economie substanțială de combustibil. Riscurile erau deja cunoscute, covârșitoare pentru sănătate, dar banii contează!

Tetraetil de plumb

   Bătălia împotriva intoxicațiilor cu plumb a fost acerbă și a trebuit să fie tranșată chiar în instanțe judecătorești. Abia după apariția unor alternative tehnologice, cum ar fi convertorul catalitic, a fost restricționată gradual folosirea plumbului în combustibili. Japonia a renunțat prima la benzina cu plumb, în 1980. Țările europene au adoptat măsura începând cu 1990, iar S.U.A. în 1996. România a fost printre ultimele din lume, a făcut pasul în 2004.

   Noxele cu plumb de acum 70 de ani au lăsat o amprentă permanentă asupra sănătății umane. Plumbul ajunge în fluxul sanguin după ce este inhalat sau ingerat. După ce intră în organism, plumbul afectează celulele creierului. În prezent, nu există un nivel sigur de expunere în niciun moment al vieții, spun experții în sănătate și copiii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la plumb, care are afecte indubitabile asupra dezvoltării creierului.

   Când vorbim despre creier facem imediat legătura cu inteligența nativă sau dobândită. Un studiu recent publicat pe ScienceDaily a relevat că expunerea la plumb în copilărie ar fi redus IQ-ul cumulat al cetățenilor americani cu aproximativ 824 de milioane de puncte pentru 170 de milioane de americani în viață astăzi (cam jumătate din populația actuală), adică în medie cu aproape trei puncte per persoană. Lugubru!