În ultimii ani, vânzările de bere fără alcool au crescut substanțial, cu precădere în Europa. Berea fără alcool poate fi considerată o tendință sănătoasă, însă toți băutorii de bere care au gustat-o consideră că nu are același gust, îi lipsește aroma și savoarea.

   Explicația este simplă: berii fără alcool îi lipsește aroma dată de hamei. Există două metode principale pentru fabricarea berii fără alcool. Dacă este îndepărtat alcoolul din bere prin încălzire, la diverse temperaturi, este distrusă și aroma dată de hamei. Dacă se reduce la minim fermentația, aroma este foarte slabă deoarece alcoolul este absolut necesar pentru ca hameiul să-și transmită aroma unică în bere.

   După ani de cercetare, danezii au găsit o modalitate de a produce bere fără alcool cu gustul, aroma și savoarea berii normale. Ei au găsit un grup de molecule cu aromă de hamei eliberate din drojdie pe care le-au cultivat în fermentatori și pe care le adaugă în bere la sfârșitul procesului de preparare pentru a-i reda aroma pierdută. „Nimeni nu a reușit să facă asta până acum, este o schimbare majoră pentru berea fără alcool. De fapt, avem nevoie numai de moleculele care transmit mirosul și aroma și nu de hameiul propriu-zis”, a explicat Sotirios Kampranis, profesor la Universitatea din Copenhaga.

Bere fără alcool gustoasă

   Această metodă de producție a fost deja testată în unele fabrici de bere din Danemarca și planul tehnic este pregătit pentru întreaga industrie a berii, probabil în toamna acestui an. Cercetătorii din Danemarca sunt încântați că pot să contribuie la un stil de viață mai sănătos și speră că noua lor invenție îi va ajuta pe mai mulți oameni să reducă consumul de alcool pentru că acum o să aibă o alternativă la berea obișnuită, la fel de delicioasă (sic!).

   P.S. Poate peste câțiva ani o să vedem acest îndemn: „Pentru o viață sănătoasă, consumați minim 2 litri de bere fără alcool.”

Sursă: Science Daily