Rezistența la antibacterieni reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea umană în întreaga lume. Publicațiile anterioare au estimat efectul acestei rezistențe asupra incidenței, deceselor, duratei de spitalizare și a costurilor de îngrijire a sănătății pentru anumite combinații de agenți patogeni și medicamente. Studiul realizat de The Lancet prezintă cele mai comprehensive estimări în acest domeniu: peste 1,27 de milioane de oameni au murit în toată lumea într-un singur an, respectiv în anul 2019, din cauza unor infecții rezistente la antibiotice.

   Studiul a preluat date din 204 țări și teritorii și a analizat 88 de combinații de agenți patogeni și medicamente (antibiotice). S-a estimat că, la nivel global în 2019, au murit 4,95 de milioane de persoane în urma unor infecții care au prezentat rezistență la antibacterieni, inclusiv cele atribuite direct (1,27 de milioane) unor infecții rezistente la antibiotice. Infecțiile respiratorii inferioare au reprezentat mai mult de 1,5 milioane de decese asociate cu rezistența la antibacterieni, fiind cel mai împovărător sindrom infecțios.

Infecții rezistente la antibiotice - Rezistența la antibacterieni

   Șase agenți patogeni (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus pneumoniae, Acinetobacter baumannii și Pseudomonas aeruginosa) sunt considerați principali și au fost responsabili pentru 929.000 de decese din cauza unor infecții rezistente la antibiotice și pentru 3,57 milioane de decese asociate cu infecții care au prezentat rezistență la antibacterieni.

   Rezistența bacteriană (bacteriile se adaptează și fac ca antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor să devină mai puțin eficiente) este una din principalele amenințări pentru sănătatea publică în secolului al XXI-lea. Organizația Mondială a Sănătății și numeroase alte grupuri de cercetători sunt de acord că rezistența dobândită de bacterii este o problemă urgentă care necesită un plan de acțiune coordonat la nivel global. Dacă nu este controlată, mulți agenți patogeni pot devenii mult mai letali în viitor decât sunt în prezent.

   Notă: infecțiile rezistente la antibiotice au provocat un număr mai mare de decese în 2019 decât două boli infecțioase și transmisibile cu care omenirea luptă de mult timp: SIDA sau HIV (860.000) și malaria (640.000).