Am o veste proastă pentru cei care obișnuiesc să bea mai mult și cred că țin la băutură în urma unor „concursuri” locale. Este un mamifer care, la băutură, lasă pe orice sub masă. Vă gândiți că trebuie să fie unul uriaș, nu-i așa? Campionul absolut la băutură este umilul hamster sau hârciogul, pentru cei născuți mai demult.

   Nu este o noutate, dar a reapărut în „reflectoare” datorită rețelelor de socializare (Twitter). În 1950, cercetătorii din laboratoare au observat că hamsterilor le place să bea și puteau să bea mult mai mult decât șobolanii. Și nu aveau simptome că s-au îmbătat. Vă întrebați, ca și mine, de ce cercetătorii le dădeau să bea? Simplu, ca să înțeleagă lumea animală când mai luau și ei una mică.

   Hamsterii consumă în mod regulat alcool și în sălbăticie, fără să le ofere cineva din preajmă vreo votcă, își prepară ei înșiși băutura. Vara și toamna, hamsterii adună diverse semințe și fructe în vizuinile lor subterane. După ce le depozitează, zaharurile din acestea încep să fermenteze și să se transforme în alcool. De-a lungul lunilor de iarnă, hamsterii gustă cu bucurie din depozitele lor din ce în ce mai alcoolizate.

Hamsterul - campionul absolut

   Alte cercetări ulterioare au arătat că, dacă hamsterii pot alege între apă și băutură, vor alege o băutură cu alcool. Chiar dacă cercetătorii le-au oferit tot felul de băuturi gustoase fără alcool, cum ar fi suc de roșii, de mere, apă cu zahăr etc., ei au optat mereu pentru alcool.

   Campionul absolut la băutură este capabil să tolereze cantități mari de alcool. Poate să consume în mod regulat, zilnic, aproximativ 18 ml de alcool per kilogram de greutate corporală. Pentru un om normal este echivalentul unui litru și jumătate de alcool de 95° (95% volum de alcool). Nu mai fac calculul în sticle cu vin sau cu bere!

   Care este secretul pentru toleranța incredibilă la alcool a hamsterilor? Metabolismului lor este diferit. De fapt, o cantitate foarte mică de alcool intră în fluxul lor sanguin deoarece alcoolul trece direct din stomac în ficat. Un hamster nu se poate îmbăta niciodată cu adevărat!