Air Co. a patentat un proces tehnologic, care funcționează prin utilizarea energiei solare, pentru transformarea dioxidului de carbon din aer în etanol pur. Fiecare sticlă de votcă produsă de mica companie, care are în prezent numai nouă angajați, elimină o jumătate de kilogram de dioxid de carbon din aer. Cu alte cuvinte, o sticlă de votcă Air Co. este echivalentul a 8 copaci care absorb dioxid de carbon din atmosferă.

   Procesul tehnologic este inspirat de fotosinteza din natură, unde plantele „respiră” CO₂, dar eficiența lui este mult superioară. La fel ca la plante, singurul produs secundar este oxigenul.

   În prezent, o sticlă de votcă de 750 ml costă 65 de dolari americani și este fabricată doar din două ingrediente: dioxid de carbon (un gaz cu efect de seră) și apă. Este un procedeu total diferit față de fabricarea votcii tradiționale, care se obține prin fermentarea boabelor de cereale și implică cultivarea a mii de hectare de grâne. Producerea unei sticle obișnuite de votcă elimină în atmosferă aproximativ 6 kilograme de gaze cu efect de seră (CO₂), în timp ce transformarea dioxidului de carbon în votcă ar elimina jumătate de kilogram de dioxid de carbon din aer cu fiecare sticlă produsă.

Transformarea dioxidului de carbon din aer în etanol

   Această tehnologie împarte apa în hidrogen și oxigen, apoi combină hidrogenul cu dioxidul de carbon (colectat din aer) și creează alcool și apă, degajând doar oxigen în atmosferă. Apoi apa este îndepărtată prin distilare și rămâne doar alcoolul. Air Co. spune că votca sa este lipsită de impuritățile care pot rezulta din boabele de cereale utilizate în producția tradițională de votcă, dar nu a dezvăluit care este costul real pentru producerea unei sticle de votcă ecologică.

   Procedeul pentru transformarea dioxidului de carbon a primit premii de la NASA, Organizația Națiunilor Unite și este unul dintre cei cinci finaliști pentru premiul XPRIZE în valoare de 20 de milioane de dolari.