Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat luna trecută un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr și recomandă să nu fie folosiți pentru controlul greutății sau ca metodă de slăbit și pentru a reduce riscul unor boli netransmisibile.

   Recomandarea se bazează pe constatările și revizuirile sistematice ale datelor și dovezilor disponibile care sugerează că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr nu conferă niciun beneficiu pe termen lung pentru reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. De asemenea, folosirea lor pe termen lung, poate să ducă la efecte nedorite, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și chiar la o rată mai mare a mortalității la adulți.

   „Oamenii trebuie să țină seama de alte modalități pentru a reduce consumul de zaharuri, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale (de exemplu, fructele) sau alimente și băuturi neîndulcite. Îndulcitorii fără zahăr nu sunt factori dietetici esențiali și nu au valoare nutritivă.”, a spus Francesco Branca, directorul OMS pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor.

Îndulcitorii fără zahăr

   Recomandarea este pentru toate persoanele, cu excepția celor cu diabet preexistent și include toți îndulcitorii nenutritivi sintetici și naturali sau modificați, care nu sunt clasificați ca zaharuri găsite în alimente și băuturi sau sunt vânduți separat ca să fie adăugați de consumatori în alimente și băuturi. Îndulcitorii fără zahăr uzuali includ: acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamaţi, neotam, zaharină, sucraloză, stevia și derivați din stevia.

   Totuși, recomandarea a fost evaluată ca fiind condiționată, dar în concordanță cu procesele OMS pentru elaborarea ghidurilor. Cu alte cuvinte, deciziile bazate pe această recomandare pot să necesite discuții substanțiale în diverse contexte în funcție de țară, legate, de exemplu, de gradul de consum pentru diferite grupuri de vârstă.

   Ghidul OMS privind îndulcitorii fără zahăr face parte dintr-o suită de orientări existente și viitoare pentru diete sănătoase și urmărește să stabilească obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții, să îmbunătățească calitatea vieții în general și să scadă riscul bolilor la nivel mondial.

Sursă: OMS