Implanturile cerebrale care au fost dezvoltate de compania Neuralink, deținută de Elon Musk, au fost aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din S.U.A. pentru testare pe oameni.

   Compania Neuralink a fost fondată în 2016 și a fost subiectul mai multor anchete federale. Specializată în cercetări din domeniul neurotehnologiilor, ea și-a propus să folosească tehnologia unei interfețe creier-computer (BCI) ca să restabilească mișcarea persoanelor cu tetraplegie, adică paralizia completă sau parțială a brațelor, picioarelor și trunchiului din cauza unor leziuni la măduva spinării. De asemenea, implanturile pe creier ar putea fi folosite pentru a reda vederea nevăzătorilor.

   Neuronii (celulele nervoase) comunică prin semnale electrice pentru a ne coordona gândurile, sentimentele, mișcările și comportamentul. Până acum, implanturile cerebrale au fost testate numai pe animale și, teoretic, funcționează prin interpretarea acestor semnale electrice și transmiterea informațiilor decodificate la un computer, prin Bluetooth. Pentru restabilirea mișcărilor, computerul analizează informațiile primite și răspunde trimițând semnale înapoi la corp, stimulând nervii și mușchii care controlează mișcarea.

   Implantul este introdus printr-o mică gaură creată în craniu de un robot specializat în intervenții chirurgicale, iar electrozii implantului sunt apoi încorporați la doar câțiva milimetri în cortex (scoarța cerebrală). Procedura poate fi efectuată în 30 de minute, fără anestezie generală, susține compania Neuralink, cu toate că această procedură nu a fost niciodată încercată la oameni.

Implanturile cerebrale

   Testările făcute pe animale au fost mult grăbite, ducând la suferințe și decese inutile ale animalelor. Compania a ucis aproximativ 1.500 de animale din 2018, inclusiv oi, porci și maimuțe, a precizat agenția de știri Reuters. Deși nu este clar câte animale au murit din cauza complicațiilor cu implanturile cerebrale, o altă organizația a raportat că, într-un experiment Neuralink care a implicat 23 de maimuțe, cinci (circa 21%) dintre subiecții de testare au fost eutanasiați din cauza unor probleme legate de dispozitivul folosit.

   Totuși, „gânditorul” Elon Musk este încrezător și susține că ar fi dispus să implanteze tehnologia în creierul copiilor săi și chiar în propriul său creier, dacă ar fi nevoie!

   Următoarele studii făcute pe oameni trebuie să dovedească siguranța și eficacitatea implanturilor cerebrale înainte ca acestea să devină o realitate și să fie disponibile pe scară largă. Recrutarea participanților pentru studiile clinice nu este încă deschisă.

Sursă: Live Science