Roboții sunt definiți în general ca sisteme automatizate care acționează pe baza unor programe bine stabilite și îndeplinesc lucrări complicate, dând impresia executării unor acțiuni care sunt asemănătoare cu cele efectuate de oameni. La figurat, un robot este o persoană care muncește din greu, tot timpul și în mod mecanic fără să înțeleagă rostul muncii sale. Dar este normal și bine dacă roboții încep să ne dirijeze?

   Pentru unii poate nu este deloc surprinzător, dar pentru mine este șocant și neașteptat pentru că trecem la faza în care roboții încep să ne dirijeze. Acesta este un prim pas: un robot a dirijat în premieră orchestra națională din Coreea de Sud, la Seul.

   Un robot cu două brațe, numit EveR 6 și proiectat de Institutul Coreean de Tehnologie Industrială, și-a făcut debutul pe 30 iunie a.c. la Teatrul Național din Coreea de Sud urcând pe podiumul dirijorului pentru a conduce muzicienii de frunte din orchestra națională a țării, a anunțat Reuters. Robotul, cu o față umanoidă, s-a înclinat mai întâi în fața publicului și apoi a început să-și fluture brațele pentru a conduce spectacolul.

Roboții încep să ne dirijeze

   „Mișcările unui dirijor sunt foarte detaliate. Robotul a fost capabil să prezinte astfel de mișcări clasice pentru un dirijor mult mai bine decât mi-am imaginat. Dar slăbiciunea critică a lui EveR 6 este că nu poate să asculte muzica”, a spus Choi Soo-yeoul, cel care a condus spectacolul alături de robot (robotul a dirijat trei din cele cinci piese prezentate, inclusiv una dirijată împreună cu Choi).

   Lee Young-ju, care studiază de mulți ani muzica tradițională coreeană, a spus că mișcările robotului, deși impecabile în menținerea ritmului, nu au „respirație”, adică capacitatea de a menține orchestra pregătită să se angajeze colectiv și instantaneu, un lucru esențial în actul artistic.

   Concluzia organizatorilor: „A fost un recital care a arătat că roboții și oamenii pot să coexiste și se pot completa unul pe altul, mai degrabă decât unul care să-l înlocuiască pe celălalt.” Dar, pentru mine, acest experiment a fost unul inadecvat care ne va duce la pierzanie. Sper să nu am dreptate!