De mai mulți ani, numeroși localnici și turiști care vin să facă plajă pe litoral românesc își doresc cu ardoare să aibă plaje special amenajate numai pentru prosoape. Un deziderat care probabil nu va avea niciodată o rezolvare oficială.

   Plajele amenajate cu multe șezlonguri și umbrele aranjate simetric de-a lungul întregului mal, inclusiv cu baruri sau chiar localuri pe plaje, ne-au sufocat. Pe mine mă exasperează, dar sunt conștient că pentru foarte mulți, poate chiar majoritatea, reprezintă esența unui concediu sau a unui weekend mult dorit în care se simt stăpâni sau mici (mari) boieri. Pentru bucuria sufletului și trupului nicio jertfă materială nu este prea mare!

   Nu poți să stai lângă țărmul Mării Negre dacă nu închiriezi un șezlong (mai nou și paturi!) pentru că nu există niciun loc unde poți să-ți pui un prosop sau cearșaful (asta foloseam noi, cei trecuți prin viață acum, când eram adolescenți). Îmi aduc aminte cu nostalgie cum, la plecare, mergeam să ne scuturăm cearșafurile de nisip la malul mării ca să nu-i umplem de nisip pe cei care încă se tolăneau la soare. Era ceva încetățenit, o regulă nescrisă, ca dovadă de respect.

Plaje pentru prosoape

   Dacă în acest context, noi românii suntem indiferenți, grecii (de la care am preluat moda șezlongurilor) se împotrivesc energic. Acum câteva zile au protestat pe plajele lor cu prosoape și pancarte: „Ne vrem plajele înapoi!” și „Salvați plaja!”. La fel ca și la noi, amplasarea de șezlonguri și umbrele de-a lungul întregului mal nu este permisă, ci numai în zone bine delimitate și stabilite. De exemplu, cei 7.000 de metri pătrați de coastă concesionați legal oamenilor de afaceri din insula Paros au fost extinși ilegal la 19.000 de metri pătrați, au anunțat membrii unei inițiative numită de mass-media „Mișcarea prosoapelor”.

   Grecia, împreună cu insulele sale, are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei. Controalele efectuate până acum au fost punctuale și multe baruri și localuri de pe plaje au profitat de asta. Ministrul economiei și finanțelor din Grecia a promis că în luna august vor fi efectuate controale pe toate plajele din țară și cei care încalcă legea vor fi sancționați. Domnul ministru de la noi, matale ce faci?