În ciuda faptului că sunt considerate cauza principală a crizei climatice, subvențiile pentru combustibili fosili au atins un record inimaginabil în anul 2022: 7 trilioane (adică 7 mii de miliarde) de dolari americani, respectiv 19,18 miliarde pe zi, aproximativ 0,8 miliarde (800 de milioane) pe oră și 13,3 milioane pe minut. O sumă exorbitantă (și mă gândesc numai la țărișoara noastră), publicată într-o analiză a Fondului Monetar Internațional.

   Analiza F.M.I. a constatat că subvențiile totale pentru petrol, gaze și cărbune în anul 2022 reprezintă echivalentul a 7% din PIB-ul global și aproape dublu față de cheltuielile pentru educație din întreaga lume. Ce să mai zic? Vrem prin educație să conștientizăm cât de nocivi sunt combustibilii fosili pentru mediu și poluarea aerului!

   F.M.I. a mai precizat că încetarea subvențiilor pentru combustibili fosili trebuie să fie fundamentul pentru a pune lumea pe drumul cel bun și pentru a preveni cele 1,6 milioane de decese cauzate anual de poluarea aerului. În plus, veniturile guvernelor care exclud subvențiile vor crește semnificativ.

Subvenții pentru combustibili fosili

   Subvențiile acordate pentru a reduce prețul carburanților pentru consumatori s-au dublat în anul 2022 deoarece multe țări au răspuns la prețurile mai mari la energie ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina. Gospodăriile bogate au beneficiat mult mai mult de aceste subvenții față de cele sărace, a precizat F.M.I.

   Analiza F.M.I. a relevat că petrolul și alte produse petroliere au reprezentat jumătate din subvențiile pentru combustibili fosili acordate în 2022, în timp ce cărbunele a reprezentat 30% și gazele 20%. Cele mai mari și multe subvenții au fost făcute de China, SUA, Rusia, Uniunea Europeană și India. Cărbunele a fost subvenționat într-un mod deosebit, 80% din producție fiind vândută la mai puțin de jumătate din costul real.

   Un raport anterior al Băncii Mondiale preciza: „Cu toate că reducerea subvențiilor va necesita reforme politice care sunt greu de făcut, costurile inacțiunilor vor fi mult mai mari.”

Sursă: The Guardian