Într-o căsătorie sau într-o relație romantică de lungă durată, de multe ori ajungem să ne înțelegem din ce în ce mai bine, de la sine, dar, pe măsură ce trec anii, uităm să ne arătăm aprecierea și recunoștința față de soț, soție sau partener.

   Aprecierea și recunoștința pot să fie ingredientul secret într-un cuplu. În timp, recunoștința poate să devină impersonală dacă nu primești prea multă atenție. Nu este vorba doar despre a fi apreciat în sine de partenerul tău, ci, de asemenea, despre a te simți apreciat de el.

   După mai mulți ani, recunoștința tinde să se piardă și partenerii nu se simt atât de apreciați pe cât și-ar dori să fie. Dar, partenerii care se simt recunoscuți și apreciați într-o mare măsură vor avea o relație mult mai bună, specială, chiar dacă vârsta înaintată este asociată cu o scădere a recunoștinței percepute în timp.

   Îmbunătățirile în comunicare, satisfacțiile și alte variabile cotidiene influențează enorm recunoștința și aprecierile într-o relație și calitatea generală a relației de cuplu în mai multe dimensiuni. Puterea de a spune „mulțumesc” este incomensurabilă în acest context.

   Într-o căsătorie sau într-o relație romantică, un partener îndrăgostit, cuviincios și cu capul pe umeri, va găsi mereu momente în care să facă complimente sincere celuilalt partener. În plus, va observa și își va întreba partenerul dacă există sfere în care nu se simte apreciat. Este nevoie de multă muncă în cuplu, într-un ritm regulat, ca eforturile comune să fie recunoscute.

Aprecierea și recunoștința

   Tensiunea financiară poate fi un factor de stres pentru anumite cupluri, cu venituri mai mici, care tind să aibă o instabilitate relațională mai mare. Cercetările de-a lungul deceniilor în domeniul științelor sociale au relevat faptul că relațiile de cuplu puternice și căsătoriile au importanță crucială pentru indivizi, copii și comunități.

   O mulțime de factori, interni și externi. care influențează relațiile de cuplu sunt foarte greu de schimbat, dar aprecierea și recunoștința sunt factori extrem de importanți care pot fi controlați de parteneri, dacă conștientizează și își doresc.