Creșterea utilizării transportului public și reducerea dependenței de autovehiculele personale sunt două modalități semnificative pentru ca Europa să-și atingă obiectivele ambițioase privind economisirea energiei și protejarea mediului. În centrul realizării ambelor este transportul feroviar de călători pe continent.

   Cine călătorește cel mai mult cu trenul în Europa? Care sunt țările care au cea mai mare pondere de utilizare a trenurilor de călători? Există doi indicatori principali care sunt luați în calcule: număr de călători (numărul de călătorii efectuate de călători pe calea ferată, fiecare călătorie fiind definită ca deplasare de la locul de îmbarcare la locul de debarcare, cu sau fără transferuri dintr-un vehicul feroviar în altul) și călători-km (unitate de măsură pentru transportul unui călător pe calea ferată pe o distanță de un kilometru, incluzând numai distanța pe teritoriul național al unei țări).

   În 2019, media UE pentru călători-km a fost de 927 km. Austria a avut cel mai mare număr de călători-km (1.440 km), urmată de Franța (1.437 km), Suedia (1.429 km), Germania (1.208 km), Marea Britanie (1.078 km), Danemarca (1.063 km), Cehia (1.019 km) și Italia (939 km), toate aceste țări depășind media europeană. Cel mai mic număr de călători-km l-a avut Grecia (117 km), iar cel mai mare din Europa l-a avut Elveția (2.378 km). Malta și Cipru nu au căi ferate.

   În 2021, cifrele s-au modificat semnificativ, datorită pandemiei și media UE a scăzut la 583 km. Scăderea s-a manifestat în toate țările, de exemplu Elveția a ajuns la 1.536 km și Grecia la 61 km.

Transportul feroviar de călători

   Densitatea liniilor de cale ferată, care este măsurată ca număr de kilometri de cale ferată la 1.000 km² de suprafață de teren, include atât linii de mare viteză, cât și linii convenționale, dar exclude rețelele de metrou și metrou ușor, precum și tramvaiele. În 2021, densitatea liniilor de cale ferată a variat de la 8 km în Albania la 133 km în Elveția, iar în UE de la 18 km în Grecia la 123 km în Cehia. Belgia, Germania și Luxemburg au densități mai mari de 100 km, Regatul Unit 67 km, Franța 43 km și Spania 32 km.

   Pentru anul 2022 și anul în curs nu există date despre transportul feroviar de călători. Dar cu siguranță cifrele au crescut în mod concludent.