Fără să știm, mâncăm 250 de grame de plastic anual. Este concluzia unui studiu realizat relativ recent de WWF International. Studiul a analizat zeci de rapoarte publicate de comunitățile științifice și trage un semnal de alarmă fără precedent asupra înțelegerii cât de mult plastic consumăm și cât de dăunător poate fi pentru organismul uman. Respirăm microparticule din plastic, mâncăm plastic și bem apă care conține plastic în fiecare zi.

   Plasticul nu este biodegradabil, dar se descompune în bucăți mici și foarte mici și, în cele din urmă, ajunge peste tot (au fost descoperite particule microscopice din plastic în cele mai îndepărtate și neînchipuite locuri, de la străfundurile oceanelor până la gheața arctică, precum și în sare), inclusiv în lanțul alimentar.

   Pe baza concluziilor studiului, Reuters a creat mai multe imagini pentru a ilustra care este de fapt cantitatea de plastic care intră în organismul uman în diferite perioade de timp. Eu mi-am permis să le „asamblez” într-o singură imagine, care mi se pare mult mai sugestivă.

   În fiecare săptămână consumăm aproape 2.000 de microparticule de plastic. Asta înseamnă 5 grame sau o linguriță plină ori greutatea unui capac al unui recipient din plastic, gen PET. Conform studiului WWF, o persoană obișnuită consumă în medie pe săptămână 1.769 de particule de plastic doar din apă.

Mâncăm 250 de grame de plastic anual

   Într-o lună consumăm 21 de grame de plastic, iar în șase luni consumăm 125 de grame, echivalentul unui bol plin. Anual, mâncăm 250 de grame de plastic și o parte din acest aport provine de la microparticulele aeriene pe care le respirăm și care pot să transporte mai mulți poluanți din mediul înconjurător, în special în zonele urbane aglomerate și industrializate.

   Continuând în acest ritm de consum, mâncăm 2,5 kg în plastic într-un deceniu, adică echivalentul unui colac de salvare (!). WWF avertizează că acestea sunt doar estimări actuale. Prin măsuri concrete, ele ar putea fi reduse în următorii ani sau, în caz contrar, ar putea escalada. Dacă situația nu se îmbunătățește sau nu se agravează, un om ar ingera în întreaga viață 20 de kilograme de plastic, adică plasticul folosit pentru două pubele de gunoi, în greutate de 10 kg fiecare.

   Folosim plasticul de zeci de ani, dar oamenii nu au înțeles cu adevărat care este impactul microparticulelor de plastic asupra sănătății noastre. Bineînțeles, o parte din plasticul care intră în organismul uman este eliminat natural, dar o mică parte (sau mai mare?) rămâne în organism și deocamdată nimeni nu știe ce efecte are, mai ales pe termen lung. Oricum, plasticul în organismul nostru nu poate fi benefic, așa cum s-a dovedit că nu este nici pentru păsări, animale etc.