Părul facial a fost considerat mult timp un simbol al masculinității, virilității și puterii. În acest context, probabil mulți bărbați sau adolescenți s-au întrebat de ce nu au o barbă deasă. Pentru liniștea lor, experții în dermatologie oferă motivele științifice pentru care unii dintre bărbați nu au barbă deasă. Factorii principali sunt cel genetic și hormonal.

   Bărbații care au o moștenire genetică bună în ceea ce privește creșterea părului au mai mulți foliculi de păr pe față, cu o densitate mai mare pe suprafață. Pe lângă aceasta, la nivelul firului de păr, testosteronul este transformat într-un compus chimic mult mai puternic, care se numește dihidrotestosteron. Unii foliculi de păr, în special cei de pe față, au receptori care sunt foarte sensibili la dihidrotestosteron, iar acest lucru stimulează mult creșterea părului. Deci, din punct de vedere hormonal, este vorba doar despre sensibilitatea foliculilor de păr.

   Notă: dihidrotestosteronul este un metabolit (substanță organică care participă la procesele care sunt specifice metabolismului) biologic activ al hormonului testosteron, format în principal în prostată, testicule, foliculi piloși și glandele suprarenale (adrenale).

Barbă deasă

   Explicația de mai sus poate duce la concluzia falsă că bărbații cu puțin păr facial sau cu o barbă rarefiată au un nivel scăzut al testosteronului. Specialiștii asigură că, din punct de vedere științific, bărbații care sunt predispuși genetic să aibă mai puțin păr facial au un nivel al testosteronului normal. Cu alte cuvinte, absența părul pe față nu este o reflectare a testosteronului scăzut sau a deficienței de testosteron, iar bărbații care nu au o barbă deasă sunt la fel de virili ca cei cu bărbi stufoase.

   Un alt lucru lipsit de un temei real este că bărbieritul des este o modalitate de a stimula părul să crească mai repede și mai des. Bărbieritul înseamnă tăierea părului la suprafața pielii. Ceea ce controlează cu adevărat creșterea părului are loc sub piele. Deci tăierea firelor de păr nu are niciun impact și nu crește șansele ca părul să crească mai repede și mai des.

Sursă: Business Insider