După o perioadă de așteptare de 27 de ani marcată de probleme, scandaluri și mai multe încercări eșuate, cel mai mare proiect minier din lume va demara anul acesta. Cel mai complex proiect minier din istoria omenirii are o valoare de 20 de miliarde de dolari americani și va exploata un zăcământ uriaș de fier în Guineea, consemnează Financial Times.

   În 1997, compania anglo-australiană Rio Tinto a obținut licența de explorare pentru zona munților Simandou din sud-estul Guineei, aflați la 550 de kilometri de capitala Conakry, situată la țărmul Oceanului Atlantic. De atunci, țara a trecut prin două lovituri de stat și trei alegeri prezidențiale și a avut patru șefi de stat. De asemenea, în aceeași perioadă, compania Rio Tinto a avut șase directori generali, a pierdut jumătate din licență, a purtat mai multe lupte în justiție împotriva unor companii rivale, s-a confruntat cu cazuri de corupție în S.U.A. și a fost pe punctul chiar să renunțe cu totul la proiect.

   Proiectul este mult prea complex pentru o singură companie minieră, de aceea s-a realizat un parteneriat între Rio Tinto, guvernul din Guineea și alte șapte companii, inclusiv cinci din China. Rio Tinto va construi o mină de fier (proiectul Simfer) în parteneriat cu un consorțiu condus de cel mai mare producător de aluminiu din lume, Chinalco. O a doua mină (proiectul WCS) va fi construită de Baowu, cel mai mare producător de oțel al lumii, în parteneriat cu un consorțiu condus de compania Winning International Group din Singapore. Totodată, toate părțile implicate în cel mai mare proiect minier vor cofinanța construirea unei căi ferate lungă de 552 de kilometri care va șerpui până la Oceanul Atlantic și a unui port de apă adâncă pe coastă.

Cel mai mare proiect minier

   Procesul de producție al oțelului este foarte poluant și reprezintă 8% din emisiile de carbon la nivel global. În prezent, industria oțelului are la îndemână și alte opțiuni mai puțin poluante, tehnologii în care minereul de fier este tratat cu hidrogen și monoxid de carbon, în loc de cocs. Dar procesul are nevoie de minereu de fier de înaltă calitate, care este din ce în ce mai greu de găsit în cantități mari. Minereul care va fi extras din Guineea are un conținut mediu de fier mai mare de 65%, fiind unul dintre cele mai bune din lume.

   Primele livrări de minereu de fier extras din munții Simandou ar urma să fie făcute în 2025, producția urmând să ajungă în 2028 la 60 de milioane de tone pe an, reprezentând aproximativ 5% din piața minereului de fier la nivel mondial.

   Concluzie: statele mici, fără putere financiară și slab industrializate își vând resursele naturale neprețuite pe nimic. Marile companii le subjugă și le exploatează bogățiile fără scrupule. Iar conducătorii lor se laudă în față națiunii că asigură locuri de muncă, o creștere economică și bunăstare generală. O realitate sumbră.