Parlamentul de la Madrid a votat o lege (a fost adoptată cu 185 de voturi „pentru”, 154 de voturi „împotrivă” și 3 „abțineri”) prin care toate femeile din Spania au dreptul să-și ia un concediu medical în perioada menstruației. Spania este prima țară din Europa (și una dintre puținele țări din lume) care a introdus această măsură în legislația națională: femeile care suferă de dureri severe în perioada ciclului vor putea să stea liniștite acasă și să fie plătite.

   Concediul medical va fi acordat de un medic și va fi finanțat din bugetul asigurărilor de sănătate. Prin această lege, un concediu medical în perioada menstruației este recunoscut ca o situație specială de incapacitate temporară de a lucra, a declarat ministrul spaniol pentru Egalitate, Irene Montero. Doamna ministru a concluzionat cu mândrie și dezinvoltură pe Twitter: „Este o zi istorică pentru progresele feministe.”

Concediu medical

   Noua lege a provocat, însă, și unele reticențe în rândul aripilor socialiste și conservatoare ale Guvernului de la Madrid care au avertizat că există un risc foarte mare de „marginalizare și stigmatizare” a femeilor, precum și în legătură cu consecințele negative care o să apară pe piața muncii pentru femeile din Spania. Actul normativ a fost criticat chiar și de mai multe sindicate care s-au declarat îngrijorate că angajatorii spanioli ar putea să renunțe la femei din teamă că ele ar putea să lipsească în mod frecvent de la locurile de muncă.

   Totodată, această lege controversată le va permite minorelor din grupa de vârstă 16 – 17 ani să avorteze fără aprobarea părinților, anulând astfel o obligație adoptată în anul 2015 de guvernul conservator. Avortul a fost interzis în Spania în 1985 și apoi a fost legalizat în anul 2010. Complementar, statul spaniol dorește să consolideze educația sexuală în școli și să asigure distribuirea gratuită de mijloace contraceptive și de produse de igienă pentru ciclul menstrual în licee.