În ultimii ani, consumatorii din întreaga lume au cumpărat tot mai multe haine și piața obiectelor de îmbrăcăminte și vestimentare a fost într-o creștere continuă. Această tendință generală are un impact devastator prin poluarea mediului înconjurător. În fiecare minut, omenirea aruncă 125.000 de haine la gunoi.

   Industria modei este evaluată la peste 2.500 de miliarde de dolari americani și are peste 75 de milioane de angajați în întreaga lume. Între anii 2000 și 2014, producția de îmbrăcăminte s-a dublat, consumatorul mediu cumpărând cu 60% mai multe articole de îmbrăcăminte față de acum 15 ani, a arătat un raport al Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE). În prezent, industria modei este „responsabilă” de aproape 10% din totalul emisiilor de carbon, mai mult decât emisiile de carbon produse laolaltă la nivel global de industria aeronautică și transporturile maritime.

   Conform Earth.org, din cele 100 de miliarde de articole de îmbrăcăminte produse în fiecare an în toată lumea, 92 de milioane de tone ajung în gropile de gunoi. Dacă tendința continuă, numărul deșeurilor din îmbrăcăminte va crește până la 134 de milioane de tone pe an până la sfârșitul acestui deceniu.

Omenirea aruncă 125.000 de haine

   Industria textilă este responsabilă pentru 3% din emisiile globale de dioxid de carbon și pentru peste 20% din poluarea apelor la nivel global, fiind și o mare consumatoare de energie din combustibili fosili. Pentru obținerea unui kilogram de bumbac sunt folosiți 20.000 de litri de apă și, ulterior, pentru fabricarea unui singur tricou mai sunt necesari încă 2.700 de litri de apă.

   Aproape 10% din microparticulele din plastic dispersate în apele Terrei în fiecare an provin din materiale textile. Îmbrăcămintea modernă folosește nailon și poliester, care sunt mai durabile și mai ieftine, dar sunt o sursă uriașă de microparticule din plastic. În plus, fiecare ciclu de spălare și uscare a hainelor elimină micro-plastice și contaminanți care ajung apoi în oceane. S-a estimat că poluarea este echivalentă cu cea produsă de 50 de miliarde de sticle din plastic.

   Până acum s-au făcut pași mici în reciclarea obiectelor de îmbrăcăminte pe motivul că este în sine o mare consumatoare de energie. Multe articole de îmbrăcăminte sunt purtate numai de șapte până la zece ori înainte de a fi aruncate, numărul de câte ori este purtată o haină scăzând cu 36% în 15 ani. În ultima vreme, mai mulți fabricanți din industria modei au început să promoveze articole vestimentare din țesături organice, naturale și biodegradabile care nu folosesc coloranți toxici.

   Concluzie: omenirea aruncă peste 2.000 de haine în fiecare secundă, peste 125.000 de haine în fiecare minut, peste 7,5 milioane de haine în fiecare oră, peste 180 de milioane de haine în fiecare zi etc.