Încrederea este un sentiment de siguranță și convingere față de buna-credință și sinceritatea celor apropiați sau a celor cu care conlucrăm și cărora le putem încredința chiar secrete, fără îndoieli. Sau ne deschidem în fața lor fără rețineri, fără inhibiții. Încrederea dezvoltată prin experiență se formează în copilărie, împreună cu părinții și/sau  bunicii (și cred că poate pornește chiar de la alăptare), în adolescență, împreună cu prietenii și colegii și la maturitate cu partenerii de viață, în familie, inclusiv copiii.

   Ca să avem încredere, trebuie să avem mai multe experiențe care să ne demonstreze și să ne dea justificarea că este cert și negreșit să avem încredere. Încrederea construită prin experiențe repetate, uneori zi cu zi, trebuie totuși hrănită și susținută, chiar mângâiată. Poate sună banal, încredere, dar este un sentiment aparte, sui-generis. Iar încrederea epistemică va fi o reflectare în conștiință a realității și recunoașterea justeții lucrurilor câștigate prin observații și practică.

Încrederea dezvoltată prin experiență

   Încrederea dezvoltată prin experiență trebuie să se bazeze și pe o relație de atașament sigur. Nu contează la ce vârstă se întâmplă, trecerea de la nesiguranță la siguranță, nașterea sentimentelor de liniște și încredere sau simțindu-te protejat(ă) ori protejând persoanele iubite sunt lucruri care îți pot schimba viața și îți oferă noi orizonturi.

   Invers, poate fi chiar o traumă. Trădarea încrederii este poate cel mai neplăcut sentiment și poate declanșa o stare de șoc, suferință psihică, ură, furie, frustrare, depresie și lipsa încrederii în sine și, în general, în oameni. Apoi, uneori, încercăm și ne străduim să găsim o explicație pentru comportamentul persoanei care ne-a trădat încrederea. Ba chiar ne învinovățim că nu am fost suficient de buni, de maleabili, de înțelegători etc. Dar, nicio explicație nu ne va aduce liniște și nu ne va ajuta să înțelegem motivația celor care ne-au înșelat încrederea. Iar un plan de răzbunare nu ne va alunga suferința, din contră, ne va otrăvi și mai mult sentimentele.