Conform datelor recente furnizate de Eurostat, Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut 5,2 de milioane de vehicule (autovehicule propulsate cu benzină și motorină și autovehicule hibride și electrice, în total) și a importat numai 3 milioane de vehicule.

   Majoritatea mașinilor exportate în afara UE au folosit motoare pe benzină (64%). Apoi, urmează cele cu motoare pe motorină (22%) și autovehiculele hibride și electrice (14%). La importuri, procentele sunt clar diferite: vehicule cu motoare pe benzină (53%), autovehicule hibride și electrice (30%) și vehicule cu motoare pe motorină (18%).

Autovehicule hibride și electrice în UE (2020)

   În anul 2020, au fost exportate circa 725.000 de modele electrice și hibride:

  • aproape jumătate au fost vehicule electrice hibride fără încărcare la priză (49%);
  • vehicule exclusiv electrice (27%);
  • vehicule electrice hibride cu încărcare la priză (24%);

și au fost importate aproximativ 892.000 de modele electrice și hibride:

  • jumătate au fost vehicule electrice hibride fără încărcare la priză (50%);
  • circa o treime vehicule exclusiv electrice (34%);
  • vehicule electrice hibride cu încărcare la priză (16%).

   Comerțul la nivel global a scăzut semnificativ anul trecut, chiar dramatic, datorită restricțiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus, dar exporturile și importurile de autovehicule hibride și electrice din/în Uniunea Europeană și-au continuat creșterea graduală din ultimii ani. În comparație cu anul 2017, exporturile de vehicule electrice și hibride din UE au crescut de aproape cinci ori în 2020, iar importurile aproape s-au triplat, tot în această perioadă.

Export și import de autovehicule hibride și electrice (UE)

   Principalele destinații ale exporturilor de autovehicule hibride și electrice din Uniunea Europeană în anul 2020 au fost Marea Britanie (39%), S.U.A. (16%), Norvegia (10%) și China (9%). Aproape jumătate din vehiculele electrice și hibride importate de UE au venit din Japonia și S.U.A. (fiecare cu un procent de 23%). Apoi, urmează în ordine, Coreea de Sud (15%), Marea Britanie (14%), Turcia (10%) și China (9%).

Sursă (inclusiv imagini): https://ec.europa.eu/eurostat