Un impozit pe venit pentru persoanele fizice este o premieră în Golful Persic. În prezent, niciunul dintre cele șapte state care formează Consiliul de Cooperare din Golf (GCC) nu colectează impozite pe venit de la persoanele fizice. De curând, Ministerul de Finanțe din Oman a anunțat că preconizează să introducă începând cu anul 2022 un impozit pe venit, dar numai pentru persoanele înstărite.

   Consiliul de Cooperare din Golf a fost format în anul 1981 și a cuprins inițial 6 state: Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar. Consiliul fost creat pentru a coordona siguranța și apărarea statelor membre în contextul războiului dintre Irak și Iran. Scopul principal al GCC a fost stabilirea unei uniuni vamale, iar ulterior a devenit o piață comună, dar a fost anunțată și intenția de a forma un Consiliu Monetar pentru a crea o monedă comună. Din anul 2001, statul Yemen a fost integrat în CCG.

   Notă: Golful Persic (sau Marea Persiei) este numele încetățenit pentru suprafața de apă navigabilă, de o importanță strategică colosală, dintre Asia de Vest și Orientul Mijlociu. În jurul Golfului Persic sunt situate 8 țări: Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iran, Kuweit, Oman și Qatar.

   Măsura anunțată de sultanul Omanului, Haitham bin Tariq al Said, care a preluat puterea în luna ianuarie a acestui an, are scopul de a revigora finanțele guvernului în contextul prețului scăzut al petrolului care a afectat și va afecta în continuare veniturile statului, având ca circumstanță și criza creată de coronavirus. De asemenea, planul are drept obiectiv redirecționarea subvențiilor acordate de stat numai către persoanele sau grupurile de persoane care chiar au nevoie de ele, prin aplicarea unui impozit pe venit numai pentru cetățenii bogați. Poate aud (sau citesc) și românii responsabili!

Impozit pe venit în Oman

   Totodată, sultanul Omanului a anunțat luna trecută și introducerea Taxei pe Valoarea Adăugată de 5% începând cu luna aprilie 2021. În zona Golfului, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrein au introdus deja o cotă de TVA de 5%, după ce scăderea prețului petrolului le-a afectat veniturile Până de curând, miliardarii din Golf au detestat TVA-ul!

   Concluzie: într-o criză generală și bogații devin cumpătați. De ce românii nu procedează la fel?