Scoția este prima țară din lume care pune la dispoziție gratuit, tuturor fetelor și femeilor, o parte din produsele de igienă intimă, adică tampoane și absorbante. Ele pot fi găsite gratuit în diverse locuri publice, cum ar fi centre comunitare, farmacii, organizații locale etc. Costul anual al acestei măsuri fără precedent în lume este estimat la 24 de milioane de lire sterline (în Scoția trăiesc în prezent circa 5,5 milioane de oameni).

   Proiectul de lege, propus în anul 2017 de către Monica Lennon, membră a Partidului Laburist, a fost adoptat în unanimitate de Parlament săptămâna trecută, iar premierul scoțian Nicola Sturgeon l-a numit „o politică importantă pentru femei și fete”. În anul 2018, Guvernul a lansat un program pilot, pe șase luni, care a asigurat tampoane și absorbante gratuite pentru femeile și fetele sărace din orașul Aberdeen, în trei licee, o facultate și mai multe organizații locale.

   Această inițiativă națională și publică transmite un mesaj foarte important, pe care mulți activiști împotriva sărăciei au încercat să-l creioneze de mai mulți ani. Până la urmă, au dreptate, femeile nu se pot abține de a avea o menstruație, dar în școlile și facultățile din multe țări dezvoltate se găsesc prezervative pentru ceva de la care te poți abține. S-ar putea spune că este o adevărată stigmatizare a menstruației sau, ca să fiu mai puțin dur, ne confruntăm cu o provocare la fel de mare.

Tampoane și absorbante gratuite

   În general, accesul la produse sanitare nu e doar o chestiune care ține de decența umană, ci și o metodă prin care toată lumea poate participa eficient la viața societății. Găsim hârtie igienică în toaletele publice nu din bunul-simț al cuiva, ci pentru că s-au impus reglementări sau există o politică pe tema asta. Unii ar putea crede că femeile cer un tratament preferențial și drepturi speciale, dar produsele pentru igiena intimă a femeilor sunt la fel de necesare în toaletele publice ca și hârtia igienică.