Personalitatea este definită ca un ansamblu de trăsuri unice care caracterizează o persoană sau este modelul unic al gândurilor, sentimentelor și comportamentelor unui individ. Oamenii tind să creadă că personalitatea lor nu se schimbă, însă psihologii au demonstrat prin mai multe studii că nu este așa. Personalitatea se schimbă într-un mod natural și gradual și este o acumulare de aptitudini și calități morale în continuă dezvoltare.

   Asta nu înseamnă că personalitatea unei persoane se schimbă de la o zi la alta sau de la un an la altul. Pe termen scurt, schimbarea este imperceptibilă. Studiile efectuate sugerează că personalitatea este stabilă pentru perioade de timp mai scurte. Dar când cercetările psihologice acoperă o perioadă mai lungă de timp (45, 50 sau chiar 60 de ani) unele dintre trăsăturile de personalitate evaluate (încredere în sine, perseverență, stare de spirit, conștiinciozitate, originalitate, auto-control, sensibilitatea socială și dorință de a învăța) nu mai manifestă aceeași stabilitate. Deci, în mai mulți ani, personalitatea se schimbă în mod continuu, dar foarte încet.

   În timp, personalitatea noastră tinde să devină „mai bună”. Psihologii îl numesc „principiul maturității”. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă și îmbătrânesc, ei devin mai extravertiți, stabili emoțional, agreabili și conștiincioși. În funcție de personalitatea fiecăruia, de-a lungul timpului, aceste schimbări sunt mai mult sau mai puțin pronunțate. Unii indivizi s-ar putea schimba mai puțin decât alții, dar, în general, principiul maturității se aplică tuturor.

Personalitatea se schimbă

   Personalitatea este într-o continuă schimbare datorită familiei, prietenilor, locului de muncă, culturii, societății și prin prisma tuturor informațiilor și experiențelor pe care le trăim și relevă, totodată, modul cum ne adaptăm într-o comunitate, mai mică sau mai mare.

   În concluzie, personalitatea se schimbă progresiv și constant în timp, dar foarte încet. Această realitate ar putea fi o revelație cam neliniștitoare pentru unii sau, din contră, plină de speranță pentru alții. Poate, în anumite momente ale vieții, ar trebui să ne întrebăm cât de mult ne-am schimbat și atunci când ne propunem în mod conștient să ne schimbăm să reușim să ne modelăm personalitatea așa cum dorim.