China a construit cel mai lung pod realizat prin tehnologia imprimării 3D, a anunțat Xinhua. Cu o lungime de 28,1 metri, acest pod pietonal din beton a fost omologat pe 21 iulie a.c. și în Cartea Recordurilor (Guinness World Records).

   Notă: Tehnologia de imprimare 3D este un proces de formare a unui obiect solid tridimensional de orice formă, sub control computerizat, prin aplicarea de straturi succesive de material. Imprimantele 3D permit proiectanților să producă un prototip într-un timp foarte scurt, care poate fi testat și remodelat rapid. Astfel, se câștigă foarte mult timp și există posibilitatea de a testa mai multe variante în scopul dezvoltării cât mai rapide a unei soluții optime.

   Cel mai lung pod din lume realizat prin tehnologia imprimării 3D a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Hebei și a fost montat într-unul din campusurile universității. Podul pietonal din beton este construit după modelul podului Zhaozhou (cunoscut și sub numele de „Podul Anji”), o structură din piatră sub formă de arc, care se află în provincia Hebei din China, cu o vechime de 1.400 de ani – a fost construit în timpul dinastiei Sui (581-618).

Cel mai lung pod realizat prin imprimare 3D

   Podul pietonal este construit din mai multe componente care au fost create din materiale compozite pe bază de beton, realizate prin tehnologia imprimării 3D. Pentru construcția propriu-zisă, componentele din beton pentru pod au fost imprimate de sisteme robotizate, pe parcursul a peste 500 de ore. S-a estimat că acest proces este mult mai eficient, economiile ajungând la 35% în comparație cu un proces de construcție convențional.

   Inițial, imprimarea 3D s-a concentrat pe polimeri, datorită ușurinței de manipulare a acestora, dar ulterior a evoluat rapid și s-a dezvoltat și pe ceramică, metale, beton etc., devenind o opțiune de fabricație tot mai des folosită.

   Pentru mai multe informații, aveți aici o scurtă prezentare video (1 minut).