În fiecare an, cantitatea totală de echipamente electrice și electronice folosită în toată lumea crește cu 2,5 milioane de tone (cu excepția panourilor fotovoltaice). Numai în 2019, lumea a generat 53,6 milioane de tone de deșeuri din produse electronice și electrice, adică în medie 7,3 kilograme de persoană (în România media este de 11,4 kilograme per locuitor), iar creșterea a fost de 21% în cinci ani. Asia a produs cele mai multe deșeuri (24,9 milioane tone), iar Europa, cu 12 milioane de tone, se situează între cele două Americi și Africa și Oceania.

   Până în 2030, prognoza spune că vom ajunge la 74,7 milioane de tone de deșeuri din produse electronice și electrice la nivel global, aproape dublu față de deșeurile generate acum 16 ani. Deșeurile din produse electronice și electrice reprezintă fluxul de deșeuri menajere cu cea mai rapidă creștere din lume. Iar explicația este simplă: sunt fabricate și cumpărate produse și echipamente electrice și electronice cu cicluri de viață mai scurte și cu mai puține opțiuni de reparații.

   În 2019, doar 17,4% din deșeurile provenite din produse electronice și electrice au fost colectate și reciclate în mod oficial. Europa are cea mai ridicată rată de colectare și reciclare, aproximativ 42,5%, urmată de Asia (11,7%), iar lista se termină cu Africa (0,9%).

Deșeuri din produse electronice și electrice

   Dacă ar exista un sistem fiabil de gestionare a acestor deșeuri, multe substanțele toxice conținute în ele, cum ar fi mercur (s-a estimat că aproximativ 50 de tone de mercur provenite din aceste deșeuri ajung în mediu în fiecare an), substanțe ignifuge, clorofluorocarburi și hidroclorofluorocarburi, nu ar mai fi eliberate în mediu poluând habitatele și dăunând vieții oamenilor și a naturii, în general. De asemenea, reciclarea acestor deșeuri din produse electronice și electrice este o oportunitate economică, deoarece conțin metale prețioase (aur, argint, cupru și platină) și alte materii prime utile. Dacă s-ar fi recuperat metalele prețioase din deșeurile totale generate anul trecut valoarea estimată este de 57 miliarde de dolari ($).

   Articolul a fost redactat pe baza raportului Global E-waste care solicită factorilor de decizie să adopte un cadru metodologic recunoscut la nivel internațional pentru măsurarea și monitorizarea deșeurilor provenite din produse electronice și electrice, care să ajute la estimarea evoluțiilor în timp și la stabilirea și evaluarea obiectivelor.