La prima vedere pare ceva științifico-fantastic, dar conceptul de a genera energie electrică din umbră și lumină este dovedit. Dispozitivul prototip, creat de omenii de știință de la Universitatea Națională din Singapore și numit SEG (Shadow-Effect Energy Generator), este un generator de energie are folosește contrastul dintre umbră și lumină pentru a produce energie electrică.

   Dispozitivul este alcătuit din mai multe plăci din siliciu acoperite cu un strat foarte subțire de aur, de 15 nanometri, plasate pe o folie de plastic flexibilă și transparentă. El valorifică contrastul de lumină cauzat de umbre ca sursă indirectă de putere și induce o diferență de tensiune între zonele umbrite și iluminate, rezultând un curent electric.

   De obicei, umbrele sunt o problemă pentru producția de energie solară regenerabilă. În aplicațiile fotovoltaice sau optoelectronice convenționale se folosește o sursă constantă de lumină pentru alimentarea dispozitivelor, iar prezența umbrelor este nedorită deoarece degradează performanțele dispozitivelor. De aceea, acest concept inedit de generare a energiei electrice prin folosirea umbrelor este fără precedent. Sub umbre schimbătoare, SEG este de două ori mai eficient decât celulele solare convenționale, susține echipa de cercetători.

   Când dispozitivul este complet în umbră sau în lumină, tensiunile de pe benzi sunt toate la fel și se produce o cantitate infimă de energie electrică, aproape deloc. Când umbrele trec peste el (provocate de nori, de legănarea ramurilor copacilor sau pur și simplu de mișcarea în timp a Soarelui, dispozitivul este capabil să genereze energie electrică. Micul generator are puterea maximă când o jumătate dintre celule este luminată, iar cealaltă jumătate este în umbră. În experimentele efectuate, dispozitivul SEG a generat o tensiune electrică de 1,2 volți, suficientă pentru alimentarea unui ceas electronic.

Energie electrică

   Inițiatorii proiectului recunosc că sunt încă multe de făcut, dar speră că SEG va putea fi folosit pentru diverse dispozitivele inteligente de acasă ori gadget-uri sau chiar pentru a crea senzori cu alimentare autonomă. Acum, umbrele pot fi adăugate în lista surselor alternative de energie.

Sursă: https://www.msn.com/