În anul 2018, vânzările de arme la nivel mondial au crescut cu 4,6%, pe o piață dominată net de S.U.A., potrivit unui raport al Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI, publicat luna aceasta. Raportul a analizat cei mai mari 100 de producători de armament din lume, a căror cifră de afaceri este de 420 miliarde de dolari americani.

   Vitalitatea sectorului de armament își datorează expansiunea industriei armamentului din S.U.A., care deține 59% din piață globală, cu o cifră de afaceri de 246 miliarde de dolari, în creștere cu 7,2% față de anul precedent. Administrația americană sprijină companiile americane pentru că dorește să modernizeze sistemul de apărare pentru a-și consolida poziția față de Rusia și China. Rusia rămâne pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari producători de arme, cu 8,6% din cota de piață, înaintea Regatului Unit (8,4%) și a Franței (5,5%).

Vânzările de arme - SIPRI 2018Restul lumii: Australia, Canada, Coreea de Sud, Elveția, Franța, Germania, India, Israel, Italia, Japonia, Polonia, Regatul Unit, Rusia, Singapore, Spania, Suedia, Turcia și Ucraina.

   Studiul nu a luat în considerare China, pentru că datele disponibile sunt insuficiente, notează SIPRI, care estimează totuși că țara ar putea avea între trei și șapte companii în primele 100 de companii la vânzările de arme. Din anul 2013 China a alocat anual 1,9% din PIB-ul său pentru apărare.

   Din 2009, primul producător mondial de arme a rămas compania Lockheed Martin din Statele Unite ale Americii, cu venituri de 47,3 miliarde de dolari în anul 2018, ale cărei vânzări reprezintă 11% din vânzările de arme la nivel global. Almaz-Antei, prima companie rusă din primele 100 de producători de armament, urcă pe locul nouă cu o cifră de afaceri de 9,6 miliarde de dolari (+ 18% față de anul 2017) și cu o creștere de 15 locuri din 2009.

   Trăiască lupta pentru pace la nivel mondial!