În dorința de a crea o piață digitală europeană unică, Comisia Europeană a anunțat că toate apelurile și SMS-urile internaționale efectuate în interiorul Uniunii Europene se ieftinesc de la 15 mai. Începând cu această dată, se va aplica un tarif nou, maxim, iar operatorii din telecomunicații trebuie să informeze consumatorii cu privire la noile tarife.

   Noile tarife, care au intrat deja în vigoare, se aplică în toate cele 28 de țări membre UE și, probabil în curând, și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Astfel, persoanele care fac un apel telefonic din țara lor în alt stat din UE vor plăti maximum 19 cenți pe minut (plus TVA) și maxim 6 cenți pentru un mesaj SMS (plus TVA).

   Aceste măsuri elimină discrepanțele semnificative referitoare la tarifele apelurilor telefonice care existau între statele membre până acum. În medie, tariful standard al unui apel în cadrul Uniunii Europene printr-o rețea fixă sau mobilă era de trei ori mai mare decât tariful standard al unui apel național, iar tariful standard al unui SMS între țările UE era de peste două ori mai mare decât al unui SMS național. În unele cazuri, tariful standard al unui apel între unele dintre țările UE era chiar de zece ori mai mare decât tariful standard al apelurilor naționale.

Piață digitală europeană unică

   Noile plafoane de tarifare pentru apelurile și SMS-urile internaționale efectuate în UE fac parte, împreună cu eliminarea tarifelor de roaming care a avut loc în iunie 2017, din procesul de revizuire la nivelul UE a normelor din domeniul telecomunicațiilor, un proces menit să asigure o coordonare mai strânsă între statele membre în domeniul comunicațiilor electronice și să consolideze rolul Organismului Autorității Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice. Datorită acestor două acțiuni, consumatorii europeni beneficiază acum de o protecție împotriva șocurilor unor facturi exorbitante după ce efectuează apeluri în Europa, fie că sună în țara lor de origine ori în alt stat european. Este una dintre numeroasele realizări concrete pentru a crea o piață digitală europeană unică, a spus Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală.

   Un sondaj recent cu privire la apelurile internaționale a relevat că patru din zece respondenți (42%) au contactat o persoană dintr-o altă țară a UE în ultima lună, iar 26% au afirmat că au folosit o rețea de telefonie fixă, un telefon mobil sau sistemul de mesagerie telefonică (SMS) pentru a lua legătura cu o persoană din altă țară a Uniunii Europene.

Sursă: Comisia Europeană