Utilizatorii WordPress probabil știu că este esențial să aibă un modul de cache (caching) pe situl sau blogul lor. În momentul de față există mai multe module de cache, care prin simpla lor utilizare cresc performanța și viteza de încărcare. Dacă căutați WP Rocket pe internet veți găsi în primele căutări numai cuvinte de laudă, superlative și comparații cu alte module de același tip în care este preaslăvit. Dar în opinia mea, acest modul, care nu este gratuit, nu justifică elogiile aduse și nici banii cheltuiți.

   Modulul WP Rocket, autoevaluat „The best WordPress chacing plugin”, adică cel mai bun modul de cache de pe WordPress, se poate cumpăra cu 49$ pentru un singur site web (prețul anterior, acum vreo 2 luni, era de 39$). Este un preț destul de piperat, pentru că nu oferă prea multe în plus față de un modul de cache gratuit, cum ar fi WP Super Cache, cu peste 2 milioane de instalări active și fără versiuni Pro sau Premium și W3 Total Cache cu peste 1 milion de instalări active și cu o versiune Pro (99$).

WP Rocket

   Atenție! Toate modulele plătite de pe WordPress asigură suport și actualizări pentru an de zile, pe baza unei licențe. După aceea (expirarea licenței), pentru a primi actualizări trebuie să vă reînnoiți licența. De obicei, se acordă o reducere de 30-50% față de prețul de bază. Astfel, modulele plătite vă determină să plătiți sume anuale pentru a le menține actualizate și/sau pentru acces la suport.

   De ce zic că WP Rocket nu își merită banii? Pe lângă funcționalitățile de bază pe care le oferă și celelalte module de cache, cum ar fi buton pentru ștergere cache, cache pentru dispozitive mobile, optimizare fișiere (inclusiv minificare HTML, fișiere CSS și JavaScript), pre-încărcare fișiere cache, integrare CDN, hărți sit (sunt incluse în Jetpack sau Yoast SEO, module gratuite), instrumente pentru importul și exportul setărilor etc. modulul mai oferă câteva opțiuni necloncudente, în opinia mea:

– LazyLoad pentru imagini (această funcționalitate este disponibilă și în Jetpack sau cu ajutorul altor module gratuite, dar în documentație nu se precizează dacă funcționează concomitent cu ele sau provoacă probleme);

– emoji (irelevant, zic eu);

– embeds (dezactivarea înglobărilor, fără nicio importanță majoră);

– un ecran cu reguli avansate (neinteresante pentru optimizare și cache);

– un ecran pentru optimizarea tabelelor bazei de date (toate tabelele se pot optimiza printr-un instrument simplu, accesând cPanel și phpMyAdmin – în schimb WP Rocket nu reușește să optimizeze chiar toate tabelele), ștergerea comentariilor spam și aruncate la gunoi (se poate face simplu din panoul de administrare WordPress, individual sau folosind opțiunea Acțiuni în masă), ștergerea reviziilor articolelor, ciornelor automate și articolelor aruncate la gunoi (de asemenea se poate face destul de simplu);

– un ecran cu suplimente pentru integrarea cu Varnish și Cloudflare (cerințele specificate nu sunt actualizate și nu corespund cu opțiunile și termenii din Cloudflare);

– și încă câteva…

   De asemenea, apar mai multe avertizări la bifarea unor opțiuni, de genul: dacă nu merge, strică unele lucruri sau întrerupe funcționarea unor module sau a temei, dezactivează. Nu prea este normal pentru un modul pe care dai atâția bani. Iar la dezinstalarea modulului WP Rocket nu sunt șterse toate fișierele aferente din wp-content, unele trebuie șterse manual. Însă în documentația existentă nu se face o asemenea precizare (în schimb, WP Super Cache are un ghid de dezinstalare totală în documentație).

   Tot ce am zis mai sus este doar o părere personală, pe care am vrut s-o împărtășesc. Mi-aș permite și o recomandare, după ce am tradus WP Rocket în limba română și l-am folosit câteva zile, înlocuind modulul ce l-am folosit anterior, WP Super Cache. WP Rocket nu mi-a îmbunătățit gradul de performanță și timpul (viteza) de încărcare, așa că am revenit la WP Super Cache, chiar dacă are o inițializare sau o configurare inițială puțin mai greoaie (pe internet găsiți ajutor în acest sens). WP Super Cache este gratuit și cel mai bun în prezent, din punctul meu de vedere.