Lăsând deoparte disputele privind numărul total al țărilor din lume și recunoașterea lor internațională sau locală, am cules câteva lucruri interesante despre unele dintre ele, o listă cu țările lumii la superlativ.

 • Cea mai diversă țară din lume este, fără dubiu, India. Din orice punct de vedere am privi-o, cultural, economic, lingvistic, etnic, religios, climatic sau al raselor, India prezintă trăsături variate, diferite față de orice altă țară.
 • Țara unde se vorbesc cele mai multe limbi este Papua Noua Guinee. Deși engleza este limba oficială, doar 1-2% din populație o vorbește, de fapt. Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi în uz și este țara cu cele mai multe limbi vii din lume (sau 12% din totalul la nivel mondial).
 • Țara cu cei mai mulți oameni educați este Canada. Cu 50% din populaţie educată la nivel postliceal, Canada este cea mai educată țară din lume. Este urmată de Israel la 45% şi Japonia cu 44%.
 • Țara cu densitatea cea mai mică este Mongolia. Cu 4 persoane pe km² Mongolia este ţara cel mai puţin populată. Prin comparaţie, un cartier din Hong Kong (Mong Kok) are cea mai mare densitate a populaţiei din lume: 340.000 de oameni pe km², iar Monaco este statul cu cea mai mare densitate: 18.000 locuitori pe km².
 • Țara care produce pe teritoriul său cea mai mare cantitate de oxigen este Rusia. Siberia incorporează aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât SUA), ceea ce face din Rusia cea mai mare “plămân” al lumii.

Țările lumii la superlativ - Rusia

 • Cea mai defrișată țară este Haiti. Chiar dacă autoritățile recunosc parțial acest lucru, imaginile din satelit arată că este țară cea mai grav afectată de despădurire.
 • Țara cu cele mai multe lacuri este Canada. 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce, aici fiind peste 3 milioane de lacuri, adică 60% din toate lacurile lumii.
 • Țara cu cea mai mare suprafață de deșert este Libia. Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume, aproape 99% din ţară fiind acoperită de deşert. În unele regiuni ale sale nu cade nici o picătură de ploaie timp de decenii.
 • Țara fără niciun râu, cea mai cunoscută, este Arabia Saudită. Pentru o ţară atât de mare, ar trebui să existe cel puţin o apă curgătoare. Dar nu este, rezervele de apă proaspătă provin de la centralele de desalinizare sau din rezerve subterane, situate la adâncimi considerabile.
 • Țara acoperită aproape în totalitate de junglă este Surinam. 91% din suprafaţa sa este junglă, iar populația, de o jumătate de milion de oameni, trăiește de-a lungul coastei, în apropierea capitalei. Numai 5% din populaţie – în principal indigeni – trăieşte în interiorul junglei.
 • Țara cu cea mai tânără populație este Niger. În prezent, aproape jumătate din populație (49%) a ajuns la pubertate, având vârsta maximă de 15 ani.

Țările lumii la superlativ - Niger

 • Țara cu cea mai mare scădere naturală a populaţiei este Ucraina. Rata de scădere a populaţiei de 0,8% anual, în anul 2012 estimându-se că îşi va pierde, până în 2050, circa 30% dintre locuitorii săi. În contextul conflictelor interne și de la granițe, procentul pare astăzi mult subestimat.
 • Țara fără agricultură este Singapore. În lume există mai multe naţiuni mici care nu au teren agricol sau o economie bazată pe agricultură – de exemplu Vatican, dar  Singapore este cea mai mare dintre aceste oraşe-stat.
 • Țara cu populația cea mai grasă este Nauru. În această mică insulă (cel mai mic stat insular de pe Terra) peste 95% din populaţie este supraponderală, fiind, de departe, naţiunea cea mai grasă de pe Pământ. Obezitatea este atribuită importului de mâncăruri fast-food.
 • Cele mai multe oi pe cap de locuitor sunt crescute în Insulele Falkand (Marea Britanie). Cei aproximativ 3.000 de locuitori ai insulelor cresc circa jumătate de milion de oi. Nu este de mirare atunci când un locuitor trebuie să aibă în grijă circa 165 de oi, că lâna este cel mai important produs de export.
 • Țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în străinătate este Malta. În prezent, după o bogată experienţă în imigrare, mai mulți maltezi trăiesc în străinătate decât în ţară.
 • Țara cu drumuri din corali este Guam. Insula din vestul Oceanului Pacific nu are plaje și nisip natural, ci numai corali. Refuzând importul de nisip din străinătate,  asfaltul pentru drumuri se obține utilizând un amestec de corali cu ulei.

Țările lumii la superlativ - Guam

 • Țara care are cele mai multe fusuri orare oficiale este Franța. Având multe teritorii anexate în toata lumea, Franța acoperă 12 fusuri orare. SUA și Rusia sunt următoarele țări cu 11 fusuri orare, urmate de Marea Britanie cu 9 și de Australia cu 8.
 • Țara cea mai expusă să dispară sub ape este Maldive. Cu o înălțime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării, locuitorii de aici au cele mai multe motive să se teamă de încălzirea globală şi creşterea nivelului mărilor și oceanelor.
 • Cea mai mare țară producătoare de opiu este Afganistan. Aici se produce circa 95% din opiul lumii. Nici măcar după zeci de ani de ocupaţie, nimeni nu a reușit să  micşoreze această “industrie”.
 • Cea mai violentă țară este considerată Somalia. Indicele Global al Păcii clasează Somalia ca fiind cea mai puțin pașnică țară din lume în ultimii ani.
 • Cel mai mare arhipelag din lume este Indonezia.
 • Cel mai vechi stat suveran poate fi considerat Egipt. Această ţară este cea dintâi din lume cu acest statut, obţinut prin anul 3100 î.e.n.
 • Cea mai veche capitală a lumii, care a funcționat continuu, este Damasc (Siria). Orașul are o vechime de peste 9.000 ani, fiind prima capitală a noii lumi arabe, începând cu anul 636. De-a lungul timpului, orașul a fost cucerit de romani, bizantini, arabi şi otomani.
 • Țara cu cei mai mulți deținuți este SUA. Deşi reprezintă doar 5% din populaţia lumii, SUA are circa 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, adică aproximativ 25% dintre cei încarceraţi în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane de puşcăriaşi şi Rusia a treia cu circa 870.000.
 • Cele mai mari pierderi de vieți omenești în urma unor uragane și cicloane au avut loc în Bangladesh.
 • Fluviul care străbate cele mai multe țări și, de asemenea, cele mai multe capitale este Dunărea.

Sursa principală: Today I found out


Alte articole captivante


CENTRU DE DEZINTOXICARE PENTRU DEPENDENȚII DE INTERNET      În Brazilia, la Rio de Janeiro, s-a deschis un centru de dezintoxicare pentru dependenții de Internet, unii chiar i-au spus „clinică de dezintoxicare digitală”. Numit sugestiv, Institutul Delete, centrul este pregătit să-i primească pe toți cei care au devenit dependenți de tehnologiile mobile și și-au transformat o pasiune inițială într-o dependență patologică. Deocamdată tratamentele sunt gratuite și...
CUNOȘTINȚE GEOGRAFICE: CAPITALELE LUMII      Căutând pe Internet capitalele lumii am găsit diverse teste care vor să fie atractive și totodată educative. Dar a prezenta un asemenea test cu întrebări de geografie referitoare la capitalele lumii cu mai multe variante de răspuns, trei sau chiar patru, mi se pare de-a dreptul rușinos, atât pentru cei care le-au imaginat, dar mai ales pentru cei care încearcă să dea un răspuns.      După părerea me...
PROFIT BANCAR      La o zi după ce o instituție financiară cheie - Bank for International Settlements (Banca Reglementărilor Internaționale), care promovează cooperarea monetară și financiară internațională și oferă, de asemenea, servicii bancare doar pentru băncile centrale și alte organizații internaționale - a avertizat că se produce o nouă „euforie” în piețele bancare, date publicate pentru anul trecut arată un profi...
UN CONCEPT NOU PENTRU ÎNCĂLȚĂMINTE: PANTOFII FUROSHIKI      Imediat după apariția încălțămintei, toți oamenii, indiferent de gen, și-au dorit pantofii perfecți. Dar experiența ne-a dovedit că destul de rar se întâmplă să găsim pe la magazine pantofii ideali pentru forma piciorului nostru, care să ne vină ca “turnați” și totodată să fie eleganți și extrem de confortabili.       Deloc sofisticați și plini de culoare, pantofii Furoshiki, produși de compania itali...
UN PITIC CARE A DEVENIT GIGANT      Probabil că ați auzi de multe minuni sau rarități medicale, dar există un caz extraordinar, unic în istoria medicală, care este realmente ciudat: un pitic care a devenit gigant în cursul vieții sale.      Adam Rainer s-a născut la Graz, în Austria, în anul 1899 din părinți cu o înălțime normală: tatăl său avea 1,72 metri și mama sa 1,65 metri. A încercat să se înroleze în armată pentru a participa la ...
POZE DE COPERTĂ FACEBOOK      Oricine a auzit de Facebook și probabil foarte mulți au vizualizat cel puțin un profil sau mai multe poze de copertă Facebook pe site-ul de socializare. Pentru fiecare utilizator există o fotografie mai mare, aleasă de către acesta, numită copertă și o poză de profil, de dimensiuni mai mici, selecționată tot de deținătorul contului, care se încadrează în copertă. Priviți ce au reușit unii utilizatori s...
PARFUM PENTRU BEBELUȘI      Mirosul unui bebeluș proaspăt spălat este universal recunoscut ca fiind unul dintre cele mai dulci parfumuri din lume. Părul și pielea curate, un praf de pudră de talc și poate o cremă din gama Johnson sunt ingredientele, care combinate, oferă un miros plăcut, impetuos iubit de mame și tați. Dar dacă toate acestea nu sunt disponibile uneori, firma italiană  Dolce & Gabbana se laudă că a îmbuteliat ...
INVENȚII JAPONEZE – CONTINUARE      De-a lungul ultimelor decenii, inventatorii japonezi au venit cu niște idei năstrușnice, unele chiar scandaloase. Această expunere scrisă și în imagini, completează ceea ce am prezentat, cu câteva săptămâni mai înainte, la Invenții japoneze. Poate o să vă împărtășesc și alte soluții japoneze bizare.      Aceste pere înfiorătoare au fost fotografiate la un supermarket din Beijing, China,  devenind subi...
OCHELARI GOOGLE      Gigantul Google  a prezentat acum puțin timp un dispozitiv nou și revoluționar numit ochelari Google (Google glasses). Pe suprafața ochelarilor se distribuie imagini internet, permițând purtătorilor să fie cu un ochi pe elemente noi, importante, cum ar fi email-uri, tweet-uri și actualizări de Facebook , dar, de asemenea, permițând-le să trimită imagini pe care le văd celor cu care sunt conectați on-li...
PÂRȚURI FRUMOS MIROSITOARE      Franța a oferit lumii parfumuri cu arome minunate și brânzeturi delicate sau cu un miros puturos. Ultima contribuția a țării din punct de vedere olfactiv este o pastilă care conferă pârțurilor animalelor de companie un frumos miros de ciocolată.      Produsul cu acest miros suav este opera unui “inventator” în vârstă de 65 de ani și care arată ca fratele mai mic al lui Moș Crăciun. Pastilele pentru pâ...