Lăsând deoparte disputele privind numărul total al țărilor din lume și recunoașterea lor internațională sau locală, am cules câteva lucruri interesante despre unele dintre ele, o listă cu țările lumii la superlativ.

 • Cea mai diversă țară din lume este, fără dubiu, India. Din orice punct de vedere am privi-o, cultural, economic, lingvistic, etnic, religios, climatic sau al raselor, India prezintă trăsături variate, diferite față de orice altă țară.
 • Țara unde se vorbesc cele mai multe limbi este Papua Noua Guinee. Deși engleza este limba oficială, doar 1-2% din populație o vorbește, de fapt. Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi în uz și este țara cu cele mai multe limbi vii din lume (sau 12% din totalul la nivel mondial).
 • Țara cu cei mai mulți oameni educați este Canada. Cu 50% din populaţie educată la nivel postliceal, Canada este cea mai educată țară din lume. Este urmată de Israel la 45% şi Japonia cu 44%.
 • Țara cu densitatea cea mai mică este Mongolia. Cu 4 persoane pe km² Mongolia este ţara cel mai puţin populată. Prin comparaţie, un cartier din Hong Kong (Mong Kok) are cea mai mare densitate a populaţiei din lume: 340.000 de oameni pe km², iar Monaco este statul cu cea mai mare densitate: 18.000 locuitori pe km².
 • Țara care produce pe teritoriul său cea mai mare cantitate de oxigen este Rusia. Siberia incorporează aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât SUA), ceea ce face din Rusia cea mai mare “plămân” al lumii.

Țările lumii la superlativ - Rusia

 • Cea mai defrișată țară este Haiti. Chiar dacă autoritățile recunosc parțial acest lucru, imaginile din satelit arată că este țară cea mai grav afectată de despădurire.
 • Țara cu cele mai multe lacuri este Canada. 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce, aici fiind peste 3 milioane de lacuri, adică 60% din toate lacurile lumii.
 • Țara cu cea mai mare suprafață de deșert este Libia. Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume, aproape 99% din ţară fiind acoperită de deşert. În unele regiuni ale sale nu cade nici o picătură de ploaie timp de decenii.
 • Țara fără niciun râu, cea mai cunoscută, este Arabia Saudită. Pentru o ţară atât de mare, ar trebui să existe cel puţin o apă curgătoare. Dar nu este, rezervele de apă proaspătă provin de la centralele de desalinizare sau din rezerve subterane, situate la adâncimi considerabile.
 • Țara acoperită aproape în totalitate de junglă este Surinam. 91% din suprafaţa sa este junglă, iar populația, de o jumătate de milion de oameni, trăiește de-a lungul coastei, în apropierea capitalei. Numai 5% din populaţie – în principal indigeni – trăieşte în interiorul junglei.
 • Țara cu cea mai tânără populație este Niger. În prezent, aproape jumătate din populație (49%) a ajuns la pubertate, având vârsta maximă de 15 ani.

Țările lumii la superlativ - Niger

 • Țara cu cea mai mare scădere naturală a populaţiei este Ucraina. Rata de scădere a populaţiei de 0,8% anual, în anul 2012 estimându-se că îşi va pierde, până în 2050, circa 30% dintre locuitorii săi. În contextul conflictelor interne și de la granițe, procentul pare astăzi mult subestimat.
 • Țara fără agricultură este Singapore. În lume există mai multe naţiuni mici care nu au teren agricol sau o economie bazată pe agricultură – de exemplu Vatican, dar  Singapore este cea mai mare dintre aceste oraşe-stat.
 • Țara cu populația cea mai grasă este Nauru. În această mică insulă (cel mai mic stat insular de pe Terra) peste 95% din populaţie este supraponderală, fiind, de departe, naţiunea cea mai grasă de pe Pământ. Obezitatea este atribuită importului de mâncăruri fast-food.
 • Cele mai multe oi pe cap de locuitor sunt crescute în Insulele Falkand (Marea Britanie). Cei aproximativ 3.000 de locuitori ai insulelor cresc circa jumătate de milion de oi. Nu este de mirare atunci când un locuitor trebuie să aibă în grijă circa 165 de oi, că lâna este cel mai important produs de export.
 • Țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în străinătate este Malta. În prezent, după o bogată experienţă în imigrare, mai mulți maltezi trăiesc în străinătate decât în ţară.
 • Țara cu drumuri din corali este Guam. Insula din vestul Oceanului Pacific nu are plaje și nisip natural, ci numai corali. Refuzând importul de nisip din străinătate,  asfaltul pentru drumuri se obține utilizând un amestec de corali cu ulei.

Țările lumii la superlativ - Guam

 • Țara care are cele mai multe fusuri orare oficiale este Franța. Având multe teritorii anexate în toata lumea, Franța acoperă 12 fusuri orare. SUA și Rusia sunt următoarele țări cu 11 fusuri orare, urmate de Marea Britanie cu 9 și de Australia cu 8.
 • Țara cea mai expusă să dispară sub ape este Maldive. Cu o înălțime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării, locuitorii de aici au cele mai multe motive să se teamă de încălzirea globală şi creşterea nivelului mărilor și oceanelor.
 • Cea mai mare țară producătoare de opiu este Afganistan. Aici se produce circa 95% din opiul lumii. Nici măcar după zeci de ani de ocupaţie, nimeni nu a reușit să  micşoreze această “industrie”.
 • Cea mai violentă țară este considerată Somalia. Indicele Global al Păcii clasează Somalia ca fiind cea mai puțin pașnică țară din lume în ultimii ani.
 • Cel mai mare arhipelag din lume este Indonezia.
 • Cel mai vechi stat suveran poate fi considerat Egipt. Această ţară este cea dintâi din lume cu acest statut, obţinut prin anul 3100 î.e.n.
 • Cea mai veche capitală a lumii, care a funcționat continuu, este Damasc (Siria). Orașul are o vechime de peste 9.000 ani, fiind prima capitală a noii lumi arabe, începând cu anul 636. De-a lungul timpului, orașul a fost cucerit de romani, bizantini, arabi şi otomani.
 • Țara cu cei mai mulți deținuți este SUA. Deşi reprezintă doar 5% din populaţia lumii, SUA are circa 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, adică aproximativ 25% dintre cei încarceraţi în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane de puşcăriaşi şi Rusia a treia cu circa 870.000.
 • Cele mai mari pierderi de vieți omenești în urma unor uragane și cicloane au avut loc în Bangladesh.
 • Fluviul care străbate cele mai multe țări și, de asemenea, cele mai multe capitale este Dunărea.

Sursa principală: Today I found out


Alte articole captivante


UNDE SE SIMT FEMEILE ÎN SIGURANȚĂ      Oare unde se simt femeile în siguranță? Egalitatea între bărbați și femei progresează încet în întreaga lume, dar o problemă tulburătoare rămâne de nerezolvat – siguranța pentru femei. Chiar și în lumea dezvoltată, segmente mari ale populației feminine nu se simt sigure pentru a ieși în propriile lor comunități pe timp de noapte. Un sondaj nou lansat de Gallup arată ca cele mai puțin sigure țări din lu...
SPAM-UL LA NIVEL MONDIAL      Spamming sau spam este procesul de expediere a mesajelor electronice nesolicitate, de cele mai multe ori cu caracter comercial, de publicitate pentru produse și servicii dubioase, practicată în industria marketingului electronic și de proprietarii de site-uri pornografice. Spam-ul se distinge prin caracterul agresiv, repetat și prin privarea de dreptul la opțiune.      Mesajele electronice nesolicitat...
HARTA MONDIALĂ A POLUĂRII      În 2010 NASA a publicat harta mondială a poluării sau harta la nivel global a particulelor și pulberilor în suspensie de 2,5 micrometri în diametru sau mai puțin (PM2,5), aproximativ o zecime din grosimea firului de păr uman, rezultatul cuprinzând perioada dintre anii 2001 și 2006. Deși în regiunile dezvoltate se fac măsurători precise privind nivelul de poluare, sateliții au oferit primele estimări al...
CIUDĂȚENII PE ȘOSELE      Ciudățenii pe șosele nu este un titlu obișnuit, dar am folosit aceste cuvinte pentru că fiecare dintre noi a văzut probabil cel puțin un vehicul mai ciudat, total neobișnuit, straniu, bizar, curios sau care șochează prin aspect, care circulă pe drum. Ne-am minunat, ne-am crucit, am fost uimiți sau am pufnit, poate, în râs. Cât timp vor exista autovehicule vor fi, de asemenea, și câțiva excentrici sau e...
MEDUZA NEMURITOARE      Legile naturii spun că orice ființă se naște, evoluează și apoi moare. Tot în natură există însă un organism care încalcă flagrant această regulă, motiv pentru care a fost poreclită “meduza nemuritoare”. Această meduză foarte mică se numește științific Turritopsis dohrnii și a fost descoperită în anul 1988 de către biologul marin german Christian Sommer, care făcea cercetări pe riviera italiană, în apr...
ALTE 12 ÎNTREBĂRI DE LOGICĂ      Va propun un alt test de logică cu 12 întrebări:      1. Ce număr urmează în această serie? 3, 5, 8, 13, 21, A   42 B   27 C   31 D   34 E   36     2. Câte poligoane cu patru laturi sunt în total în această figură? A  11-15 B  16-20 C  21-25 D  26-30 E  31-35      3. Găsiți imaginea care urmează în mod logic      4. Găsiți imaginea care urmează în mod logic      5. Ce nu...
CELE MAI PAȘNICE ȚĂRI DIN LUME      Conceptul de pace este destul dificil de definit și chiar mult mai greu de măsurat. Cu toate acestea, începând cu anul 2006, Indicele Global al Păcii (The Global Peace Index) a definit pacea ca "lipsa violenței" și a căutat să determine ce atribute și instituții sunt asociate cu starea de pace. Global Finance a publicat clasamentul aferent anului 2012, în care Islanda este recunoscută ca fiind țara cea...
CELE MAI URÂTE AUTOTURISME      În timpuri străvechi omul a căutat metode prin care să transporte hrana sau alte diferite lucruri necesare traiului pe distanțe mici sau mai mari. Folosindu-și inteligența a reușit să construiască primul mijloc de transport rudimentar: targa. După domesticirea animalelor au apărut mijloacele de transport cu tracțiune animală, care au evoluat de-a lungul anilor de la căruță la calești, trăsuri, cabriole...
PRIMUL DETECTIV PARTICULAR DIN LUME      Primul detectiv particular din lume a fost Eugène François Vidocq. Bănuiesc că n-ați auzit despre el și de aceea scriu aceste rânduri.      În 1809, la vârsta de 34 de ani, Eugène François Vidocq ispășea o pedeapsă grea cu închisoarea, având șanse chiar să ajungă sub ghilotină. A câștigat încrederea unora dintre criminali notorii din Paris și apoi le-a turnat planurile șefului poliției orașului, Jean ...
CELE MAI MARI GĂURI FĂCUTE DE OMENIRE      Suntem conștienți că omul a modificat mediul înconjurător la nivel global din momentul dezvoltării tehnologice. Dar sigur nu ne amintim în fiecare zi acest lucru și nu vedem impactul direct pe care omenirea îl produce asupra planetei nostre. Ca un exemplu extrem, iată cele mai mari găuri făcute de mâna omului pe terra. Sunt uimitoare ca realizare, amintindu-ne cât de mari am ajuns, dar totodată înfrico...