Lăsând deoparte disputele privind numărul total al țărilor din lume și recunoașterea lor internațională sau locală, am cules câteva lucruri interesante despre unele dintre ele, o listă cu țările lumii la superlativ.

 • Cea mai diversă țară din lume este, fără dubiu, India. Din orice punct de vedere am privi-o, cultural, economic, lingvistic, etnic, religios, climatic sau al raselor, India prezintă trăsături variate, diferite față de orice altă țară.
 • Țara unde se vorbesc cele mai multe limbi este Papua Noua Guinee. Deși engleza este limba oficială, doar 1-2% din populație o vorbește, de fapt. Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi în uz și este țara cu cele mai multe limbi vii din lume (sau 12% din totalul la nivel mondial).
 • Țara cu cei mai mulți oameni educați este Canada. Cu 50% din populaţie educată la nivel postliceal, Canada este cea mai educată țară din lume. Este urmată de Israel la 45% şi Japonia cu 44%.
 • Țara cu densitatea cea mai mică este Mongolia. Cu 4 persoane pe km² Mongolia este ţara cel mai puţin populată. Prin comparaţie, un cartier din Hong Kong (Mong Kok) are cea mai mare densitate a populaţiei din lume: 340.000 de oameni pe km², iar Monaco este statul cu cea mai mare densitate: 18.000 locuitori pe km².
 • Țara care produce pe teritoriul său cea mai mare cantitate de oxigen este Rusia. Siberia incorporează aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât SUA), ceea ce face din Rusia cea mai mare “plămân” al lumii.

Țările lumii la superlativ - Rusia

 • Cea mai defrișată țară este Haiti. Chiar dacă autoritățile recunosc parțial acest lucru, imaginile din satelit arată că este țară cea mai grav afectată de despădurire.
 • Țara cu cele mai multe lacuri este Canada. 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce, aici fiind peste 3 milioane de lacuri, adică 60% din toate lacurile lumii.
 • Țara cu cea mai mare suprafață de deșert este Libia. Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume, aproape 99% din ţară fiind acoperită de deşert. În unele regiuni ale sale nu cade nici o picătură de ploaie timp de decenii.
 • Țara fără niciun râu, cea mai cunoscută, este Arabia Saudită. Pentru o ţară atât de mare, ar trebui să existe cel puţin o apă curgătoare. Dar nu este, rezervele de apă proaspătă provin de la centralele de desalinizare sau din rezerve subterane, situate la adâncimi considerabile.
 • Țara acoperită aproape în totalitate de junglă este Surinam. 91% din suprafaţa sa este junglă, iar populația, de o jumătate de milion de oameni, trăiește de-a lungul coastei, în apropierea capitalei. Numai 5% din populaţie – în principal indigeni – trăieşte în interiorul junglei.
 • Țara cu cea mai tânără populație este Niger. În prezent, aproape jumătate din populație (49%) a ajuns la pubertate, având vârsta maximă de 15 ani.

Țările lumii la superlativ - Niger

 • Țara cu cea mai mare scădere naturală a populaţiei este Ucraina. Rata de scădere a populaţiei de 0,8% anual, în anul 2012 estimându-se că îşi va pierde, până în 2050, circa 30% dintre locuitorii săi. În contextul conflictelor interne și de la granițe, procentul pare astăzi mult subestimat.
 • Țara fără agricultură este Singapore. În lume există mai multe naţiuni mici care nu au teren agricol sau o economie bazată pe agricultură – de exemplu Vatican, dar  Singapore este cea mai mare dintre aceste oraşe-stat.
 • Țara cu populația cea mai grasă este Nauru. În această mică insulă (cel mai mic stat insular de pe Terra) peste 95% din populaţie este supraponderală, fiind, de departe, naţiunea cea mai grasă de pe Pământ. Obezitatea este atribuită importului de mâncăruri fast-food.
 • Cele mai multe oi pe cap de locuitor sunt crescute în Insulele Falkand (Marea Britanie). Cei aproximativ 3.000 de locuitori ai insulelor cresc circa jumătate de milion de oi. Nu este de mirare atunci când un locuitor trebuie să aibă în grijă circa 165 de oi, că lâna este cel mai important produs de export.
 • Țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în străinătate este Malta. În prezent, după o bogată experienţă în imigrare, mai mulți maltezi trăiesc în străinătate decât în ţară.
 • Țara cu drumuri din corali este Guam. Insula din vestul Oceanului Pacific nu are plaje și nisip natural, ci numai corali. Refuzând importul de nisip din străinătate,  asfaltul pentru drumuri se obține utilizând un amestec de corali cu ulei.

Țările lumii la superlativ - Guam

 • Țara care are cele mai multe fusuri orare oficiale este Franța. Având multe teritorii anexate în toata lumea, Franța acoperă 12 fusuri orare. SUA și Rusia sunt următoarele țări cu 11 fusuri orare, urmate de Marea Britanie cu 9 și de Australia cu 8.
 • Țara cea mai expusă să dispară sub ape este Maldive. Cu o înălțime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării, locuitorii de aici au cele mai multe motive să se teamă de încălzirea globală şi creşterea nivelului mărilor și oceanelor.
 • Cea mai mare țară producătoare de opiu este Afganistan. Aici se produce circa 95% din opiul lumii. Nici măcar după zeci de ani de ocupaţie, nimeni nu a reușit să  micşoreze această “industrie”.
 • Cea mai violentă țară este considerată Somalia. Indicele Global al Păcii clasează Somalia ca fiind cea mai puțin pașnică țară din lume în ultimii ani.
 • Cel mai mare arhipelag din lume este Indonezia.
 • Cel mai vechi stat suveran poate fi considerat Egipt. Această ţară este cea dintâi din lume cu acest statut, obţinut prin anul 3100 î.e.n.
 • Cea mai veche capitală a lumii, care a funcționat continuu, este Damasc (Siria). Orașul are o vechime de peste 9.000 ani, fiind prima capitală a noii lumi arabe, începând cu anul 636. De-a lungul timpului, orașul a fost cucerit de romani, bizantini, arabi şi otomani.
 • Țara cu cei mai mulți deținuți este SUA. Deşi reprezintă doar 5% din populaţia lumii, SUA are circa 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, adică aproximativ 25% dintre cei încarceraţi în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane de puşcăriaşi şi Rusia a treia cu circa 870.000.
 • Cele mai mari pierderi de vieți omenești în urma unor uragane și cicloane au avut loc în Bangladesh.
 • Fluviul care străbate cele mai multe țări și, de asemenea, cele mai multe capitale este Dunărea.

Sursa principală: Today I found out


Alte articole captivante


GEL ÎMPOTRIVA SÂNGERĂRII      Un student (Joe Landolina) în anul III de la Universitatea din New York a inventat un tratament nou pentru sângerare. El susține că invenția sa, o substanță numită Veti-Gel, începe procesul de coagulare și de vindecare atât de repede încât chiar răni majore la organele interne sau artere sunt în măsură să se închidă instantaneu. Veti-Gel declanșează instantaneu coagularea și apoi vindecarea.      V...
MODĂ: PANTOFI ȘI SUTIENE      Am găsit, din pură întâmplare, ultimul “răcnet” al modei la capitolul pantofi și sutiene. Să nu uităm că moda este un fel deprindere colectivă, specifică la un moment într-un anumit mediu social, care se bazează pe gustul și preferința generală cu privire la întreaga ținută sau chiar și la comportament sau modul de exprimare. De multe ori eleganța și stilul sau chiar snobismul sunt asociate cu moda și ...
AMENDĂ PENTRU FOLOSIREA TELEFONULUI LA TRAVERSAREA STRĂZII      Telefoanele mobile fac parte din viața noastră, fiind utile și indispensabile, dar reprezintă și o amenințate pentru siguranța publică și personală, fără a lua în calcul radiațiile emise. În ultimul timp tot mai mulți utilizatori folosesc funcțiile telefoanelor în timp ce merg pe jos, inclusiv când traversează strada. În acest context, o amendă pentru folosirea telefonului aplicată pietonilor care trav...
ÎNCUIETOARE DEȘTEAPTĂ      August Smart Lock este o nouă soluție sigură, ușoară și simplă pentru zăvorârea ușilor caselor, realizată de o companie americană. Se poate controla cine are acces și cine nu fără a avea nevoie de chei sau coduri de intrare, folosind un Smartphone sau un calculator. Producătorul asigură că această tehnologie de blocare este mai sigură decât cheile, care se pot pierde și se pot uita în casă sau decât co...
BUSOLA CUANTICĂ      Astăzi, metodele de identificarea a unei locații de pe Pământ se bazează pe sisteme de navigație prin satelit, cum ar fi Global Positioning System (GPS). GPS-ul, deși unul dintre cele mai mari invenții ale epocii moderne, are o serie de limitări și, mai ales, se bazează pe sateliți lansați în spațiu. În februarie a.c., SUA a avertizat că GPS-ul, cea mai folosită tehnologie de localizare prin satelit, e...
CHINA – CHESTII PUȚIN ȘTIUTE      Despre China se vorbește în ultimul timp destul de mult, pe de o parte de bine, pe de altă parte de rău. Nu vreau să fac acum comentarii despre realizările sau imperfecțiunile statului chinez, dar am întocmit o listă de fapte din istoria și actualitatea chineză care sunt mai puțin cunoscute și mediatizate. În ciuda dimensiunii sale, China se încadrează într-un singur fus orar. C...
TRATAMENT EGAL LA LOCUL DE MUNCĂ      Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii (sărbătorită pentru prima data la 8 martie 1909 în America, la New York, pentru a comemora greva din 1908 a lucrătoarelor din industria textilă), The Economist a întocmit în luna martie a.c. un studiu propriu care indică unde femeile au cele mai mari șanse de tratament egal la locul de muncă. O femeie angajată este tratată cel mai bine în Noua Zeelandă, dar d...
CEL MAI LUNG AUTOBUZ DIN LUME      Pentru a umple golul dintre autobuzele urbane convenționale și alte tipuri de autovehicule de transport persoane, un grup de ingineri de la institutul de cercetare german FRAUNHOFER IVI a dezvoltat proiectul celui mai lung autobuz din lume, oferind totodată și posibilitatea pentru un transport ecologic.  Cu o lungime de mai mult de 30 de metri, autobuzul poate transporta 256 de pasageri și este capabil...
CÂTEVA FOTOGRAFII INEDITE ALE ANULUI 2013       Anul 2013 a un fost an cu destule evenimente, dar și cu momente specifice mai neobișnuite, de la o cultură la alta. Am ales câteva fotografii care aș spune că sunt pur și simplu mai ciudate sau chiar bizare. Artist polonez Sebastian Bieniek susține că nu știe numele femeii pe care a fotografiat-o timp de patru luni. El pur și simplu o numește “față dublă”. O femeie trage cu un lanț un bărbat pur...
ARTĂ SAU PROSTEALĂ?      Încă din primele zile ale creației artistice, nudul uman a oferit o inspirație estetică pentru cei care mânuiau un creion, o pensulă și mai târziu un aparat de fotografiat. În epoca Internetului, nudurile se regăsesc la orice pas, ca să nu spun pe toate drumurile de căutare. Pentru fotografiile de mai jos, mi-am pus întrebarea: artă sau prosteală?      O domniță, cică fotograf, de doar 21 de ani, de o...