Lăsând deoparte disputele privind numărul total al țărilor din lume și recunoașterea lor internațională sau locală, am cules câteva lucruri interesante despre unele dintre ele, o listă cu țările lumii la superlativ.

 • Cea mai diversă țară din lume este, fără dubiu, India. Din orice punct de vedere am privi-o, cultural, economic, lingvistic, etnic, religios, climatic sau al raselor, India prezintă trăsături variate, diferite față de orice altă țară.
 • Țara unde se vorbesc cele mai multe limbi este Papua Noua Guinee. Deși engleza este limba oficială, doar 1-2% din populație o vorbește, de fapt. Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi în uz și este țara cu cele mai multe limbi vii din lume (sau 12% din totalul la nivel mondial).
 • Țara cu cei mai mulți oameni educați este Canada. Cu 50% din populaţie educată la nivel postliceal, Canada este cea mai educată țară din lume. Este urmată de Israel la 45% şi Japonia cu 44%.
 • Țara cu densitatea cea mai mică este Mongolia. Cu 4 persoane pe km² Mongolia este ţara cel mai puţin populată. Prin comparaţie, un cartier din Hong Kong (Mong Kok) are cea mai mare densitate a populaţiei din lume: 340.000 de oameni pe km², iar Monaco este statul cu cea mai mare densitate: 18.000 locuitori pe km².
 • Țara care produce pe teritoriul său cea mai mare cantitate de oxigen este Rusia. Siberia incorporează aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât SUA), ceea ce face din Rusia cea mai mare “plămân” al lumii.

Țările lumii la superlativ - Rusia

 • Cea mai defrișată țară este Haiti. Chiar dacă autoritățile recunosc parțial acest lucru, imaginile din satelit arată că este țară cea mai grav afectată de despădurire.
 • Țara cu cele mai multe lacuri este Canada. 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce, aici fiind peste 3 milioane de lacuri, adică 60% din toate lacurile lumii.
 • Țara cu cea mai mare suprafață de deșert este Libia. Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume, aproape 99% din ţară fiind acoperită de deşert. În unele regiuni ale sale nu cade nici o picătură de ploaie timp de decenii.
 • Țara fără niciun râu, cea mai cunoscută, este Arabia Saudită. Pentru o ţară atât de mare, ar trebui să existe cel puţin o apă curgătoare. Dar nu este, rezervele de apă proaspătă provin de la centralele de desalinizare sau din rezerve subterane, situate la adâncimi considerabile.
 • Țara acoperită aproape în totalitate de junglă este Surinam. 91% din suprafaţa sa este junglă, iar populația, de o jumătate de milion de oameni, trăiește de-a lungul coastei, în apropierea capitalei. Numai 5% din populaţie – în principal indigeni – trăieşte în interiorul junglei.
 • Țara cu cea mai tânără populație este Niger. În prezent, aproape jumătate din populație (49%) a ajuns la pubertate, având vârsta maximă de 15 ani.

Țările lumii la superlativ - Niger

 • Țara cu cea mai mare scădere naturală a populaţiei este Ucraina. Rata de scădere a populaţiei de 0,8% anual, în anul 2012 estimându-se că îşi va pierde, până în 2050, circa 30% dintre locuitorii săi. În contextul conflictelor interne și de la granițe, procentul pare astăzi mult subestimat.
 • Țara fără agricultură este Singapore. În lume există mai multe naţiuni mici care nu au teren agricol sau o economie bazată pe agricultură – de exemplu Vatican, dar  Singapore este cea mai mare dintre aceste oraşe-stat.
 • Țara cu populația cea mai grasă este Nauru. În această mică insulă (cel mai mic stat insular de pe Terra) peste 95% din populaţie este supraponderală, fiind, de departe, naţiunea cea mai grasă de pe Pământ. Obezitatea este atribuită importului de mâncăruri fast-food.
 • Cele mai multe oi pe cap de locuitor sunt crescute în Insulele Falkand (Marea Britanie). Cei aproximativ 3.000 de locuitori ai insulelor cresc circa jumătate de milion de oi. Nu este de mirare atunci când un locuitor trebuie să aibă în grijă circa 165 de oi, că lâna este cel mai important produs de export.
 • Țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în străinătate este Malta. În prezent, după o bogată experienţă în imigrare, mai mulți maltezi trăiesc în străinătate decât în ţară.
 • Țara cu drumuri din corali este Guam. Insula din vestul Oceanului Pacific nu are plaje și nisip natural, ci numai corali. Refuzând importul de nisip din străinătate,  asfaltul pentru drumuri se obține utilizând un amestec de corali cu ulei.

Țările lumii la superlativ - Guam

 • Țara care are cele mai multe fusuri orare oficiale este Franța. Având multe teritorii anexate în toata lumea, Franța acoperă 12 fusuri orare. SUA și Rusia sunt următoarele țări cu 11 fusuri orare, urmate de Marea Britanie cu 9 și de Australia cu 8.
 • Țara cea mai expusă să dispară sub ape este Maldive. Cu o înălțime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării, locuitorii de aici au cele mai multe motive să se teamă de încălzirea globală şi creşterea nivelului mărilor și oceanelor.
 • Cea mai mare țară producătoare de opiu este Afganistan. Aici se produce circa 95% din opiul lumii. Nici măcar după zeci de ani de ocupaţie, nimeni nu a reușit să  micşoreze această “industrie”.
 • Cea mai violentă țară este considerată Somalia. Indicele Global al Păcii clasează Somalia ca fiind cea mai puțin pașnică țară din lume în ultimii ani.
 • Cel mai mare arhipelag din lume este Indonezia.
 • Cel mai vechi stat suveran poate fi considerat Egipt. Această ţară este cea dintâi din lume cu acest statut, obţinut prin anul 3100 î.e.n.
 • Cea mai veche capitală a lumii, care a funcționat continuu, este Damasc (Siria). Orașul are o vechime de peste 9.000 ani, fiind prima capitală a noii lumi arabe, începând cu anul 636. De-a lungul timpului, orașul a fost cucerit de romani, bizantini, arabi şi otomani.
 • Țara cu cei mai mulți deținuți este SUA. Deşi reprezintă doar 5% din populaţia lumii, SUA are circa 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, adică aproximativ 25% dintre cei încarceraţi în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane de puşcăriaşi şi Rusia a treia cu circa 870.000.
 • Cele mai mari pierderi de vieți omenești în urma unor uragane și cicloane au avut loc în Bangladesh.
 • Fluviul care străbate cele mai multe țări și, de asemenea, cele mai multe capitale este Dunărea.

Sursa principală: Today I found out


Alte articole captivante


SCURTĂ PLIMBARE PRIN PĂDURE      Alaltăieri a fost Ziua Internațională a Pădurilor, o celebrare globală a importanței arborilor în viața noastră de zi cu zi. M-am hotărât să scriu aceste câteva cuvinte ca o sensibilizare cu privire la rolul-cheie pe care pădurile îl joacă în temperarea climei Pământului și datorită faptului că pădurile pot fi o parte a soluției la schimbările climatice antropogene în viitor.      Toată lumea știe că ...
SOARELE, PRIETENUL OMENIRII      O suprafață de 3 500 000 km² este disponibilă în țările din Africa de Nord, cum ar fi Maroc, Algeria, Tunisia, Libia și Egipt pentru a amplasa posibile centrale solare. În cazul în care toată această suprafață ar fi folosită, iar randamentul energiei electrice obținută de la soare ar fi în medie de 250 GWh/km² (1 GWh - gigawatt oră = 106 kWh), s-ar produce 875 000 TWh/an (1 TWh - terawatt oră = 109 kWh...
FAMILIE CU FOARTE MULȚI COPII      Acum un veac, și mai demult, majoritatea oamenilor trăiau la sate sau în târguri apelând la apucături din bătrâni, la superstiții, practici religioase și uneori la cele magice. Atunci era un lucru obișnuit să vezi o familie cu foarte mulți copii. Încet (sau foarte repede?) generațiile care au urmat au optat pentru familii mai mici în care copiii nu mai sunt în măsură să facă o echipă proprie de volei, ...
BĂUTURI NEOBIȘNUITE, CHIAR CIUDATE      Vă invit la o altă degustare de băuturi neobișnuite, mai puțin șocante decât băuturile alcoolice neobișnuite, care frapează prin culoare sau lipsa ei. Sunt băuturi ciudate, bizare, care există pe piață, dar încă nu au atras numărul de clienți scontați de producători. 1. Cafea incoloră      O companie numită CLR CFF (clear coffee) a creat o cafea incoloră, care seamănă cu apa, mai ales pentru că este ...
CAMPIONATUL DE BĂRBI ȘI MUSTĂȚI      Campionatul de bărbi și mustăți a avut loc la sfârșitul lunii trecute în Portland, SUA. Au participat peste 300 de concurenți la 18 categorii diferite, care au fost împărțite în trei grupe mari: mustăți, bărbi parțiale și bărbi complete. De exemplu, grupa mustăți a cuprins categoriile naturală, englezească, Dali, imperială, maghiară și freestyle, iar grupa bărbi complete a inclus categoriile naturală, ...
ATLASUL SENZAȚIILOR CORPORALE      Cercetările asupra emoțiilor umane au demonstrat că provoacă o serie de modificări fiziologice, cum ar fi palmele transpirate în timpul unui examen dificil sau un puls accelerat la auzirea unui zgomot ciudat pe timp de noapte. Dar alte noi cercetări au arătat că stările emoționale sunt universal asociate cu anumite senzații corporale, indiferent de cultura sau naționalitatea indivizilor.      Mai mult...
18 IMAGINI HAIOASE      Din categoria, deja încetățenită, intitulată imagini haioase va ofer azi încă 18 imagini haioase cu un scurt comentariu. Sper să vă placă! Vin Opula - de T(r)os(nește)cana. Șezlong anti-turtire. O dezbatere la modă. O umbrelă de plajă la purtător. Una din cărțile scrise la închisoare de către Gigi Becali.  O ținută extrem de elegantă... WC pentru bărbați, personalizat. Comutatoa...
INVAZIA FURNICILOR NEBUNE      SUA se confruntă cu o nouă invazie: "furnicile nebune" (crazy ants), care au început să facă ravagii în sud-estul țării. Aceste furnici sunt probabil cele mai rele insecte cu care au avut vreodată de-a face americanii. Furnicile sunt numite nebune din cauza mișcărilor aleatorii, neliniare, pe care le au atunci când caută hrană, spre deosebire de formațiunile ordonate din alte familii de furnici. Sunt n...
SĂRUTUL NU ESTE O PLĂCERE UNIVERSALĂ      Probabil că toată lumea își amintește primul sărut, cu detaliile lui, poate jenante sau încântătoare, și continuă să creadă că sărutul joacă un rol important în viață romantică sau este o plăcere universală. Sau cel puţin aşa este perceput sărutul în unele societăţi. Oamenii din societățile mai dezvoltate au presupus de-a lungul anilor că sărutul romantic, adică pe buze, prin lipirea buzelor parteneril...
CELE MAI MARI GĂURI FĂCUTE DE OMENIRE      Suntem conștienți că omul a modificat mediul înconjurător la nivel global din momentul dezvoltării tehnologice. Dar sigur nu ne amintim în fiecare zi acest lucru și nu vedem impactul direct pe care omenirea îl produce asupra planetei nostre. Ca un exemplu extrem, iată cele mai mari găuri făcute de mâna omului pe terra. Sunt uimitoare ca realizare, amintindu-ne cât de mari am ajuns, dar totodată înfrico...