Vă propun o problemă de olimpiadă la matematică care nu este deloc dificilă, cu toate că inițial așa pare. Depinde doar cum o abordați. Acum mai bine de douăzeci de ani a pus pe jar mai mulți elevi din multe țări. De fapt doar aproximativ 11% dintre ei au reușit să dea răspunsul corect.

   Enunț: un șnur este înfășurat simetric în jurul unui cilindru din carton, gol la mijloc, sau în jurul unui tub gol, cum ar fi suportul de carton pentru prosoapele din hârtie sau pentru hârtia igienică. Șnurul este înfășurat exact de 4 ori pe cilindru, absolut simetric, acoperind întreaga suprafață exterioară. Cunoscând că circumferința cilindrului este de 4 cm și lungimea sa este de 12 cm, trebuie să aflați care este lungimea șnurului înfășurat.

Problemă de olimpiadă la matematică

   Notă. Soluția pentru această problemă de olimpiadă la matematică este mult mai ușoară decât vă puteți aștepta sau imagina. Ea este interesantă pentru că nu necesită concepte matematice complexe pentru a o rezolva, în ciuda faptului că a fost concepută ca un test de evaluare a olimpicilor, dar cu mai mulți ani în urmă.

   Soluția o s-o public probabil peste câteva zile. Puteți să verificați aici cea mai simplă rezolvare pentru această problemă de matematică și să încercați alte teste sau probleme grupate la categoria pe care am numit-o perspicacitate.