Ați auzit, probabil, de termenul „amprenta de carbon”, care se referă la cantitatea totală de dioxid de carbon (CO2) pe care o persoană o produce prin toate activitățile pe care le întreprinde. Prin similitudine s-a introdus și termenul „amprenta de apă”, care reprezintă cantitatea totală de apă utilizată pentru a ne duce traiul zilnic. Iar când ne gândim la consumul total de apă, avem tendința să luam în calcul, în primul rând, apa pe care o folosim acasă și eventual în curți, fără să dăm importanță produselor pe care le cumpărăm și folosim zilnic, mai ales mâncarea, cere au, de asemenea, o amprentă semnificativă de apă.

     Pentru fiecare gram sau kilogram de alimente sau produse de uz general se folosește multă apă. Amprenta de apă a unui produs este volumul de apă dulce alocat pentru a-l produce, luându-se în considerare volumul de apă consumată și apa reziduală (poluată) pentru toate etapele lanțului de producție. De exemplu, pentru a produce o tonă de legume, cultivatorii folosesc peste 85.000 de litri de apă sau pentru a produce o tonă de carne de vită se utilizează 4 milioane de litri de apă (de 47 de ori mai mult).

     Să cântărim cu privirea cantitatea de apă necesară pentru unele produse extrem de familiare:

Amprenta de apă - Consum de apă

  • Un ou – 200 litri;
  • 1 kg de pâine – 1600 litri;
  • 1 kg de orez – 2500 litri;
  • 1 kg de zahăr din trestie de zahăr – 1800 litri;
  • Un piept de pui – 1100 litri;
  • 100 grame de brânză – 650 litri;
  • O friptură medie prăjită – 4200 litri (1 kg de carne de vită – 15 400 litri)
  • 1 litru de bere – 300 litri;
  • 1 kg de bumbac – 10 000 litri.

     Un fapt surprinzător este faptul că băuturile răcoritoare au nevoie de mult mai multă apă decât conțin în cutia sau sticla respectivă. Rețineți totuși că valorile sunt medii și pot varia semnificativ în funcție de solul pe care este produs, metoda de cultivare, sistemul de producție, tipul de creștere și compoziția și originea hranei pentru animale, modul de ambalare și transport și așa mai departe. Dar aceste estimări ne permit să ne facem o idee cu privire la „amprenta de apă” a unor diverse produse alimentare, de larg consum.

     Observație: Conform estimărilor ONU, în 2025, 1,8 miliarde de oameni vor trăi în țări sau regiuni cu un deficit absolut de apă și aproape două treimi din populația lumii ar putea să nu beneficieze de rezerve zilnice suficiente de apă.


Alte articole captivante


BĂUTURILE RECI POTOLESC SETEA      Într-o zi fierbinte de vară, caniculară sau după un efort prelungit nu ne dorim nimic altceva decât o băutură rece ca gheața care să ne potolească setea. Oare băuturile reci potolesc setea? Majoritatea oamenilor de știință, experților sau medicilor ne sfătuiesc să renunțăm la toate băuturile reci sau cu gheață în zilele toride și ne îndrumă spre băuturi calde sau chiar fierbinți, cum ar fi ceaiul, pent...
ANUL 2014 ÎN CÂTEVA IMAGINI    Încerc și anul acesta, așa cum am făcut anul trecut (2013), să surprind unele evenimente notabile care au caracterizat anul 2014 și pe care fotografi din întreaga lume le-au imortalizat. Anul 2014 în câteva imagini, această scurtă listă cu fotografii cu semnificație culturală, cu valoare de știre și cu evenimente deosebite reprezintă câteva "felii din viața" anului 2014. Un balon cu aer ca...
CEL MAI RAPID      S-a demonstrat că ghepardul este cel mai rapid animal de pe pământ, putând atinge o viteză de 110-115 km/oră. Dar nu trebuie să uităm că acest sistem de măsurare a vitezei este unul pur inventat de noi, oamenii. Dacă luăm în considerare viteza relativă, raportată la lungimea corpului unei vietăți și distanța străbătută de aceasta într-o secundă, până de curând cea mai mare viteză o avea gândacul tigru ...
VINUL ALB LA FEL CA VINUL ROȘU      Este vinul alb la fel ca vinul roșu? Un pahar de Pinot Grigio sau Chardonnay poate arată alb, dar are mai multe în comun cu un vin roșu decât vă imaginați. Oamenii de știință au descoperit că strugurii albi conțin aceiași pigmenți care dau vinului culoarea roșu.      Prezența pigmenților, numiți antocieni  (antocian: pigment din sucul plantelor care dă florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, ...
ALCOOLUL NU OMOARĂ NEURONII      Mulți băutori ocazionali sau perseverenți și toți cei care nu au pus alcool niciodată pe limbă vehiculează informația că alcoolul ucide celulele creierului uman. Pentru a clarifica acest lucru, trebuie spus că alcoolul pur va ucide absolut multe alte tipuri de celule, inclusiv cele ale creierului și de aceea este folosit și ca un dezinfectant, dar, în general, alcoolul nu omoară neuronii. Cu toate aces...
IUBITORI DE CHITARĂ      Chitara este un instrument care a încântat zeci de generații. Chitara clasică modernă a apărut în jurul anului 1850, când spaniolul Antonio Torres a modificat forma și proporțiile instrumentului, oferindu-i o acustică îmbunătățită, un ton deosebit de plăcut și, totodată, o structură rezistentă. Chitara clasică a lui Torres a devenit standard și de atunci până în ziua de azi a rămas neschimbată. Chitara...
MĂRUL ARCTIC      Schimbarea culorii merelor are loc la scurt timp după taiere și se datorează enzimelor (substanțe complexe, cu molecule foarte mari care se formează în organismul viu și stau la baza funcțiunilor sale vitale). Când miezul fructului intră în contact cu aerul, se produc modificări de natură biochimică prin acțiunea catalitică a enzimelor oxidative asupra substanțelor ce conțin grupări fenolice în molecul...
CELE MAI FRUMOASE CIUPERCI DIN LUME      Ciupercile sunt plante inferioare, lipsite de clorofilă (nu își pot produce singure hrana, așa cum fac plantele, care sintetizează substanțe organice cu ajutorul luminii), care trăiesc ca parazite sau ca saprofite (organisme vegetale care își procură hrana din substanțe organice în descompunere) și se răspândesc prin spori. Ele fac parte dintr-un regn aparte, cel al fungilor. Unele dintre ciuperci sunt...
DIFERENȚA ÎNTRE OUĂLE ALBE ȘI ROȘII      Există tot felul de zvonuri despre ouăle albe și cele maronii, cunoscute prin magazinele noastre sub sintagma de ouă roșii. Unii oameni spun că ouăle maronii sunt mai bune și conțin mai multe substanțe nutritive, alții cred că ouăle maronii un gust mai bun și sunt mai bune pentru gătit, în timp ce ouăle albe sunt mai bune pentru prăjituri sau pentru alte mâncăruri prăjite sau coapte - sau invers, în fu...
MULȚUMIRI PĂRINȚILOR      Până la 40% din inteligența unui copil este moștenită sau transmisă de la părinți, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia. Acesta este cel mai mare studiu de genetică a inteligenței copilăriei realizat vreodată, care combate studiile anterioare, ce indicau o variație cuprinsă între 40 și 50%.      Autorii studiului au utilizat date genetice, r...