Ați auzit, probabil, de termenul „amprenta de carbon”, care se referă la cantitatea totală de dioxid de carbon (CO2) pe care o persoană o produce prin toate activitățile pe care le întreprinde. Prin similitudine s-a introdus și termenul „amprenta de apă”, care reprezintă cantitatea totală de apă utilizată pentru a ne duce traiul zilnic. Iar când ne gândim la consumul total de apă, avem tendința să luam în calcul, în primul rând, apa pe care o folosim acasă și eventual în curți, fără să dăm importanță produselor pe care le cumpărăm și folosim zilnic, mai ales mâncarea, cere au, de asemenea, o amprentă semnificativă de apă.

     Pentru fiecare gram sau kilogram de alimente sau produse de uz general se folosește multă apă. Amprenta de apă a unui produs este volumul de apă dulce alocat pentru a-l produce, luându-se în considerare volumul de apă consumată și apa reziduală (poluată) pentru toate etapele lanțului de producție. De exemplu, pentru a produce o tonă de legume, cultivatorii folosesc peste 85.000 de litri de apă sau pentru a produce o tonă de carne de vită se utilizează 4 milioane de litri de apă (de 47 de ori mai mult).

     Să cântărim cu privirea cantitatea de apă necesară pentru unele produse extrem de familiare:

Amprenta de apă - Consum de apă

  • Un ou – 200 litri;
  • 1 kg de pâine – 1600 litri;
  • 1 kg de orez – 2500 litri;
  • 1 kg de zahăr din trestie de zahăr – 1800 litri;
  • Un piept de pui – 1100 litri;
  • 100 grame de brânză – 650 litri;
  • O friptură medie prăjită – 4200 litri (1 kg de carne de vită – 15 400 litri)
  • 1 litru de bere – 300 litri;
  • 1 kg de bumbac – 10 000 litri.

     Un fapt surprinzător este faptul că băuturile răcoritoare au nevoie de mult mai multă apă decât conțin în cutia sau sticla respectivă. Rețineți totuși că valorile sunt medii și pot varia semnificativ în funcție de solul pe care este produs, metoda de cultivare, sistemul de producție, tipul de creștere și compoziția și originea hranei pentru animale, modul de ambalare și transport și așa mai departe. Dar aceste estimări ne permit să ne facem o idee cu privire la „amprenta de apă” a unor diverse produse alimentare, de larg consum.

     Observație: Conform estimărilor ONU, în 2025, 1,8 miliarde de oameni vor trăi în țări sau regiuni cu un deficit absolut de apă și aproape două treimi din populația lumii ar putea să nu beneficieze de rezerve zilnice suficiente de apă.


Alte articole captivante


CAMPIONATUL DE BĂRBI ȘI MUSTĂȚI      Campionatul de bărbi și mustăți a avut loc la sfârșitul lunii trecute în Portland, SUA. Au participat peste 300 de concurenți la 18 categorii diferite, care au fost împărțite în trei grupe mari: mustăți, bărbi parțiale și bărbi complete. De exemplu, grupa mustăți a cuprins categoriile naturală, englezească, Dali, imperială, maghiară și freestyle, iar grupa bărbi complete a inclus categoriile naturală, ...
CELE MAI MARI COMPANII DIN CHINA      Primele cinci mari companii din China și-au păstrat locurile fruntașe în clasamentul celor mai valoroase branduri chineze. Toate cele cinci și-au crescut valoarea activelor față de anul trecut, dar China Mobile a excelat, mărindu-și valoarea cu aproape 5,5 miliarde de euro. Alibaba (cel mai mare site chinezesc de comerț electronic; compania a fost înființată în anul 1999, cu o investiție inițială de 25...
ROMÂNIA PE LOCUL 72      România s-a menținut pe o poziție medie, din 185 de țări, în clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Băncii Mondiale, după ce în ediția precedentă a coborât șapte locuri. Raportul instituției internaționale clasează România pe locul 72 și a analizat intervalul iulie 2011 - iunie 2012.      Pentru a determina cât de ușor este să faci afaceri în statele analizate, BM anal...
COSTUL UNUI APEL TELEFONIC ÎN UE       Pe data de 6 august a.c., Comisia Europeană a prezentat un raport privind prețul mediu al unei convorbiri telefonice naționale și internaționale în rețeaua mobilă în statele membre, aferent anului 2011. Tariful mediu pe minut (în eurocenți) în sectorul comunicațiilor mobile naționale      Utilizatorii telefoniei mobile de pe teritoriul Uniunii Europene plătesc tarife extrem de diferite pentru acel...
STRĂNUTUL: NOROC, SĂNĂTATE, FACI CHEF      Strănutul este eliminarea pe nas și/sau pe gură, cu un zgomot mai mare sau mai mic, a aerului din plămâni, printr-o mișcare bruscă sau prin contracția involuntară a mușchilor expiratori. Strănutul este un act reflex declanșat de o excitație la nivel nazal și, totodată, un proces de curățare a căilor respiratorii ca reacție la pătrunderea unor particule iritante în acestea. Strănutul poate fi provocat d...
ȘTIȚI DE CE BISCUIȚII AU GĂURI?      Probabil că nu v-ați întrebat niciodată de ce biscuiții au găuri. Explicația este simplă și ține de procesul de fabricație, așa cum am explicitat mai jos.      Biscuit este un termen folosit pentru o varietate de produse alimentare bine deshidratate prin coacerea unui aluat. Cuvântul biscuit este derivat din limba latină: bis (de două ori) și coctus (copt, gătit), adică de două ori la cuptor. Biscuiți...
LIMBAJUL CORPULUI      Se știe că limbajul corpului este mult mai important decât cuvintele sau limbajul și expresiile faciale. De fapt limbajul corpului este un lucru înnăscut pentru noi, ca oameni. De aceea oamenii născuți orbi pot avea aceleași expresii ale limbajului corpului ca oameni care pot vedea, deoarece ele sunt pre-programate în creierul nostru. Este incredibil cât de mult contează modul în care ne ajută limbajul...
SIMBOLURI PE TABLOUL DE BORD      Planșa de bord informează în mod obișnuit conducătorii auto cu privire la acțiunile pe care le întreprind și, de asemenea, problemele care pot apare în funcționarea în ansamblu a autovehiculului. În ultimul timp, mașinile au devenit atât de complexe încât majoritatea șoferilor nu înțeleg multe dintre simbolurile comune de avertizare sau de informare de pe tabloul de bord. Problema este agravată de fapt...
SAE      Articolul acesta nu se referă doar la salvarea victimelor prinse în accidente auto grave, folosind instrumente puternice și sofisticate pentru deschiderea ușilor și pentru tăierea balamalele, a stâlpilor sau a acoperișului, ci este axat pe modul în care mașinile s-au schimbat în ultimii ani, făcând astfel acțiunile de salvare mult mai complicate și periculoase pentru echipele de salvare. Au apărut noi ...
CE MĂNÂNCĂ LUMEA      Un raport de 200 de pagini din acest an al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization - FAO) a Națiunilor Unite sugerează că mai multe persoane ar trebui să includă insecte în dieta lor. Astfel s-ar putea reduce foametea la nivel mondial, penuria de alimente și insecuritatea alimentară.      "Insectele nu sunt dăunătoare dacă le mâncam, chiar dimpotrivă. Ele sunt...