Ați auzit, probabil, de termenul „amprenta de carbon”, care se referă la cantitatea totală de dioxid de carbon (CO2) pe care o persoană o produce prin toate activitățile pe care le întreprinde. Prin similitudine s-a introdus și termenul „amprenta de apă”, care reprezintă cantitatea totală de apă utilizată pentru a ne duce traiul zilnic. Iar când ne gândim la consumul total de apă, avem tendința să luam în calcul, în primul rând, apa pe care o folosim acasă și eventual în curți, fără să dăm importanță produselor pe care le cumpărăm și folosim zilnic, mai ales mâncarea, cere au, de asemenea, o amprentă semnificativă de apă.

     Pentru fiecare gram sau kilogram de alimente sau produse de uz general se folosește multă apă. Amprenta de apă a unui produs este volumul de apă dulce alocat pentru a-l produce, luându-se în considerare volumul de apă consumată și apa reziduală (poluată) pentru toate etapele lanțului de producție. De exemplu, pentru a produce o tonă de legume, cultivatorii folosesc peste 85.000 de litri de apă sau pentru a produce o tonă de carne de vită se utilizează 4 milioane de litri de apă (de 47 de ori mai mult).

     Să cântărim cu privirea cantitatea de apă necesară pentru unele produse extrem de familiare:

Amprenta de apă - Consum de apă

  • Un ou – 200 litri;
  • 1 kg de pâine – 1600 litri;
  • 1 kg de orez – 2500 litri;
  • 1 kg de zahăr din trestie de zahăr – 1800 litri;
  • Un piept de pui – 1100 litri;
  • 100 grame de brânză – 650 litri;
  • O friptură medie prăjită – 4200 litri (1 kg de carne de vită – 15 400 litri)
  • 1 litru de bere – 300 litri;
  • 1 kg de bumbac – 10 000 litri.

     Un fapt surprinzător este faptul că băuturile răcoritoare au nevoie de mult mai multă apă decât conțin în cutia sau sticla respectivă. Rețineți totuși că valorile sunt medii și pot varia semnificativ în funcție de solul pe care este produs, metoda de cultivare, sistemul de producție, tipul de creștere și compoziția și originea hranei pentru animale, modul de ambalare și transport și așa mai departe. Dar aceste estimări ne permit să ne facem o idee cu privire la „amprenta de apă” a unor diverse produse alimentare, de larg consum.

     Observație: Conform estimărilor ONU, în 2025, 1,8 miliarde de oameni vor trăi în țări sau regiuni cu un deficit absolut de apă și aproape două treimi din populația lumii ar putea să nu beneficieze de rezerve zilnice suficiente de apă.


Alte articole captivante


PARAZIȚI PE FAȚĂ      Un nou studiu, mai amănunțit, a constatat că acarieni, invizibili cu ochiul liber, se găsesc în proporție de 100% pe fețele oamenilor. Tenul uman găzduiește două specii de acarieni (demodex folliculorum și demodex brevis), care sunt specii rude.      Notă : Demodex folliculorum este o specie parazită de acarieni, cei mai răspândiți paraziți ai pielii feței omului, localizându-se la nivelul...
CIUDĂȚENII PE ȘOSELE      Ciudățenii pe șosele nu este un titlu obișnuit, dar am folosit aceste cuvinte pentru că fiecare dintre noi a văzut probabil cel puțin un vehicul mai ciudat, total neobișnuit, straniu, bizar, curios sau care șochează prin aspect, care circulă pe drum. Ne-am minunat, ne-am crucit, am fost uimiți sau am pufnit, poate, în râs. Cât timp vor exista autovehicule vor fi, de asemenea, și câțiva excentrici sau e...
PREDICĂ DESPRE DREPTURILE HOMOSEXUALILOR      Drepturile homosexualilor și homosexualitatea este una din principalele preocupări ale politicii externe americane, după cum au anunțat oficialii diplomației americane. Barack Obama, care a vizitat țara natală a tatălui său, Kenya, în prima sa călătorie în calitate de președinte (Obama a vizitat ultima dată Kenya ca senator american în anul 2006), a abordat drepturile homosexualilor, ca problemă la niv...
DIETĂ ȘI ALCOOL      În general, cei care țin dietă subestimează efectul alcoolului în regimul de pierdere în greutate, puțini realizând că o halbă de bere are același număr de calorii ca și trei biscuiți de ciocolată. World Cancer Research Fund avertizează că băuturile pot fi unul dintre motivele pentru eșecul dietei, caloriile din băuturile alcoolice reprezentând o proporție semnificativă a consumului de calorii. Reducer...
TOALETA VIITORULUI      În zilele noastre aproximativ 11% din populația lumii nu are încă acces la apă curată (potabilă). Probabil nu ne gândim adesea la apa pe care o consumam zilnic, dar ne facem griji mai des că o toaletă nu este curată. Ca un proiect comun în viața noastră, există încercări diverse pentru a îmbunătăți aceste lucruri. Iată unul dintre ele, care poate fi descris foarte simplu, în două cuvinte: toaleta viito...
STAREA FOTBALULUI EUROPEAN      După Paște, organismul de conducere a fotbalului european, UEFA, a publicat un raport privind activitatea fotbalistică. Numit sugestiv “The European Club Footballing Landscape”, raportul este incredibil de bogat, un mic “tezaur” despre sportul cel mai iubit de pe continentul european. Chiar dacă o parte din datele prezentate sunt din sezonul trecut, ele oferă o idee generală a tendințelor dominante în ...
BIBLIOTECA FĂRĂ CĂRȚI      În toamna acestui an în orașul San Antonio va fi inaugurată prima bibliotecă din lume care nu are nici o carte fizică și care va purta numele BiblioTech. Ea va face parte dintr-un întreg sistem de biblioteci și librarii publice fără cărți, care se va întinde în tot Texasul, SUA.      Biblioteca îți permite să împrumuți cărți electronice după aceiași metodă după care împrumuți cărți obișnuite într-o ...
FURT DE TEREN      Eu vreau să-l numesc furt, dar alții, ceva mai elevați, l-ar numi o nouă formă de colonialism.      Începând cu anul 2000 și până în 2012, peste 37 de milioane de hectare (un hectar este egal cu 10.000 m² sau 0,01 km²) de teren au fost achiziționate de către investitorii străini, în special în cele mai sărace țări ale lumii, fără consimțământul liber, prealabil, și acordul sau informarea comunităților...
VINUL ALB LA FEL CA VINUL ROȘU      Este vinul alb la fel ca vinul roșu? Un pahar de Pinot Grigio sau Chardonnay poate arată alb, dar are mai multe în comun cu un vin roșu decât vă imaginați. Oamenii de știință au descoperit că strugurii albi conțin aceiași pigmenți care dau vinului culoarea roșu.      Prezența pigmenților, numiți antocieni  (antocian: pigment din sucul plantelor care dă florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, ...
ZAHĂR ÎN MÂNCARE      Cei mai mulți dintre noi sunt conștienți că zahărul trebuie să fie consumat cu moderație. Dar el se "ascunde" în alimente și băuturi, care ne-ar putea surprinde.      Producătorii de alimente adesea adaugă zahăr suplimentar pentru ca produsele să aibă un gust mai bun. Când grăsimea este scoasă în timpul procesării, de exemplu, adăugarea de zahăr este o practică uzuală. Din această cauză, multe aliment...