Cei mai mulți dintre noi sunt conștienți că zahărul trebuie să fie consumat cu moderație. Dar el se „ascunde” în alimente și băuturi, care ne-ar putea surprinde.

     Producătorii de alimente adesea adaugă zahăr suplimentar pentru ca produsele să aibă un gust mai bun. Când grăsimea este scoasă în timpul procesării, de exemplu, adăugarea de zahăr este o practică uzuală. Din această cauză, multe alimente la care ne gândim că sunt sănătoase – cum ar fi iaurtul cu conținut scăzut de grăsime și arome de fructe – pot conține mult mai mult zahăr decât ne dăm seama.

Zahăr în mâncare

 Chiar și gustările conțin zaharuri ascunse: 1 – pâine integrală; 2 – biscuiți cu conținut redus de grăsime; 3 – iaurt cu conținut scăzut de grăsime

     Precum sarea, adăugarea de zaharuri poate prelungi termenul de valabilitate a unor produse alimentare, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, pâinea și conservele din fructe și legume. Așa am ajuns să mâncăm zahăr de multe ori fără să fim conștienți de acest lucru, uneori mai mult decât corpurile noastre pot procesa.

Zahăr în mâncare 1

Alimentele folosite la micul dejun au zaharuri ascunse: 1 – brioșă; 2 – suc de roșii; 3 – foitaj cu ciocolată; 4 – fulgi de porumb glazurați; 5 –  baton pentru micul dejun (tipic englezesc)

     Iată câteva probleme de sănătate care pot fi cauzate de consumul mare de zahăr:

  • diabet
  • afecțiuni ale inimii
  • afecțiuni ale ficatului
  • carii dentare
  • stare de spirit proastă

Zahăr în mâncare 2

Băuturile nu fac nici ele vreo excepție: 1 – shaker-uri pe bază de lapte; 2 – băuturi gen cola; 3 – băuturi cu aromă și apă; 4 – băuturi energizante; 5 – sucuri din fructe

     Zahărul în alimente sau băuturi poate apare în multe diferite denumiri “deghizate”, cum ar fi sucroză (zaharoză), glucoză, fructoză sau miere. Producătorilor de alimente nu li se cere prin lege să înscrie pe etichetele produselor cantitatea de zahăr adăugată și cantitatea de zaharuri naturale. Totuși putem căuta pe o etichetă informații nutriționale și să aflam cât de mare este conținutul de zahăr: „carbohidrați (din care zaharuri)”  sau “glucide – din care zaharuri”. De exemplu, băuturile pe bază de cola au în jur de 11 g de zaharuri la 100 ml de produs.

Zahăr în mâncare 3

O nevinovată linguriță cu sos conține, de asemenea, zahăr: 1 – sos pentru grătar (barbeque); 2 – sos pentru salată; 3 – ketchup; 4 – sos dulce-acrișor

     Dacă produsul are mai mult de 15 g de zaharuri total la 100 g sau 100 ml, înseamnă că are un conținut ridicat de zahăr, iar dacă produsul are 5 g de zaharuri total sau mai puțin la 100 g sau 100 ml, înseamnă că are un conținut de zahăr redus.

Sursa : BBC Science


Alte articole captivante


LEGI CIUDATE ALE EUROPEI      Am selectat câteva legi ciudate care sunt valabile sau au rămas valabile după multe sute de ani, care sunt într-adevăr ciudate pentru zilele noastre și pentru nivelul de civilizație la care au ajuns unele țări puternice ale Europei. Distracție plăcută!      1. În Zurich au fost amenajate niște "Cabine pentru sex." Sunt doar locuri pentru ca bărbații să-și parcheze mașinile, în timp ce fac sex cu prost...
SPECTATORII FILMELOR ROMÂNEȘTI ÎN 2012      Potrivit estimărilor realizate de Asociația Film România la sfârșitul anului 2012, pelicula semnată de Tudor Giurgiu, "Despre oameni și melci" este filmul românesc cu cei mai mulți spectatori: 64.000. În continuare vă prezint primele zece filme românești, în ordinea audienței, cu mențiunea că unele au fost lansate spre sfârșitul anului. Loc Film Spectatori Încasări (lei) ...
JOCUL DE-A DUMNEZEU: INGINERIA GENETICĂ      Ingineria genetică este o ramură a genetici care modifică genomul organismelor vii, astfel încât le conferă caracteristicile dorite. Majoritatea aplicațiilor sunt în domeniul agricol, dar și în cel animal sau chiar uman. Prin aceste modificări, am creat anumite caracteristici benefice, ca rezistența la boli, rezistența la diferiți factori de mediu (temperatură, umiditate, sol, etc.), o anumită dimensiu...
INDICELE DE SĂRĂCIE      Indicele de sărăcie (misery index) este o măsură economică brută creată de Arthur Orkum, care însumează rata de șomaj și rata de inflație a unei țări, pentru a evalua condițiile de suferință, de nefericire sau de mizerie în care trăiește un popor (cu cât  numărul este mai mare, cu atât este mai mare sărăcia). Fericirea și nefericirea popoarelor este calculată prin diverse metode sau indicatori, rezulta...
FAPTE DIN ISTORIE INEXACTE      Cu toții am învățat, am citit, am auzit sau am vizionat multe lucruri, întâmplări sau evenimente din istoria omenirii. Unele dintre ele, vehiculate mai frecvent, ne-au creat o imagine falsă, care s-a întipărit în mintea noastră. De vină poate fi mass-media și chiar apropiații noștri. Vă prezint, mai jos, doar câteva dintre faptele din istorie care sunt total neadevărate sau nefondate, cu scurte argumen...
AMPRENTA SANGVINĂ      Îmbătrânirea umană este un proces influențat de factori genetici, stilul de viață și de mediu, dar genele dobândite sunt esențiale. Modificările moleculare care influențează felul în care îmbătrânim de-a lungul timpului sunt declanșate de modificări epigenetice. Un studiu realizat pe probe de sânge donate de către mai mult de 6.000 de perechi de gemeni a analizat pentru prima dată modificările epigenet...
SPRÂNCENE      Sprâncenele au fost dintotdeauna un “accesoriu” al  frumuseții feminine, iar îngrijirea lor este o preocupare constantă a doamnelor și domnișoarelor. În ultimul timp, atenția deosebită acordată sprâncenelor s-a materializat prin transplanturi (această tendință a început cu aproximativ patru ani în urmă), în speranța de a obține permanent arcuirile groase ca ale actriței Megan Fox, de exemplu. Megan ...
FACEBOOK      Dacă ați fost vreodată curioși să aflați câte fotografii se încarcă într-o zi pe Facebook sau câte like-uri se dau de zi cu zi în întreaga rețea socială, aici ați găsit răspunsul. Facebook a dat publicității o situație, zic ei detaliată, a activității pe acest site social.      Iată dimensionarea și defalcarea activităților și informațiilor zilnice (medie): 2,5 miliarde de elementele postate (co...
ÎNGHEȚATA A DEVENIT O „BUNĂTATE”!      Înghețata, această bucurie nevinovată a verii, s-ar putea topi mai lent grație unui nou ingredient. Cercetătorii de la Universitățile din Edinburgh și Dundee au dezvoltat o metodă de producere a unei proteine naturale, numită BsIA, care poate face înghețata mai rezistentă la topire decât produsele convenționale, relatează Daily Mail.      Proteina unește bulele de aer, grăsimile și apa din înghețată, ...
SMART FORSTARS      Smart Forstars, un concept de autovehicul electric, a fost prezentat la Salonul Auto de la Paris 2012. Mașina are un proiector în capotă, permițând ca orice perete să fie transformat imediat într-un ecran de cinema. Proiectorul poate fi controlat atât din interior cât și din exterior (are butoane prevăzute și pe capotă).       Șeful de la firma Smart, Dr. Annette Winkler a spus: "Este cel mai ieftin...