Cu cât ești mai aproape de cineva infectat cu un virus, cu atât este mai mare riscul de a te îmbolnăvi și cu cât petreci mai mult timp în apropierea unei persoane infectate, cu atât cresc șansele de a te îmbolnăvi și tu – asta ca o regulă generală. Azi sintagma distanțare socială este la modă, cu diverse recomandări în țările afectate de COVID-19: Organizația Mondială a Sănătății susține că distanța de 1 metru prezintă siguranță, în timp ce alții sugerează 1,5 m sau 2 m. Totuși, regula de distanțare socială are argumente științifice?

   Cercetări făcute acum 85 de ani au arătat că picăturile de lichid eliberate în aer prin tuse sau strănut sunt aduse de gravitație pe suprafețele din jur, la 1-2 metri, dar alte studii mai recente, care au folosi camere de mare viteză, au demonstrat că picăturile pot ajunge și la 4-6 metri. Alți oameni de știință au relevat că sincronizarea, ca o coordonare în timp, este esențială pentru transmiterea unui virus: petrecerea a două secunde la un metru de o persoană infectată este la fel de periculoasă ca petrecerea unui minut la doi metri distanță. Dar până în prezent nu poate spune nimeni dacă un virus care se răspândește mai mult de doi metri poate fi încă infecțios.

Distanțare socială

   Acum, nu avem un răspuns precis referitor la o distanțare socială optimă. Au trecut doar câteva luni de la apariția corona-virusului și este un drum lung până la confirmarea exactă a distanței corecte. Este nevoie de studii atente despre modul în care virusul poate fi transportat și cât de viabil rămâne, care nu se pot face peste noapte.

   Bineînțeles, rămâne întrebarea: pot ajuta măștile purtate pe față? Pe fondul incertitudinii, multe guverne își îndeamnă cetățenii sau chiar le impun să le poarte, cu predilecție în locurile publice. Din punctul meu de vedere, purtarea numai a măștilor (simple, chirurgicale sau de orice alt tip) nu are nicio logică, ci ar trebui orânduită și purtarea altor articole vestimentare, cum ar fi eșarfe, fulare, baticuri, batiste etc. care limitează la fel răspândirea virușilor. Purtarea lor în locurile publice ar da mai multă încredere, și chiar frumusețe, acolo unde o distanțare socială de 2 m nu este o opțiune.

   P.S. Am folosit în acest articol expresia „distanțare socială” pentru că a devenit o sintagmă la modă în toată mass-media. Corect ar fi să folosim DISTANȚARE FIZICĂ, care cu timpul duce la distanțarea socială, fără niciun dubiu. Cine își dorește asta?

Sursă (parțială): BBC