Lumea noastră trăiește în era digitală și iată că a apărut un nou concept: religia digitală. La începutul acestui an, a fost lansată aplicația ClickToPray, o aplicație gratuită, pentru iOS și Android, care permite tuturor să publice (posteze) rugăciuni, să dea un clic de apreciere pe rugăciunile favorite și, bineînțeles, să lase comentarii.

   În fiecare lună, Papa Francisc prezintă mai multe rugăciuni, împreună cu mai mulți preaînalți. Prin apăsarea unui simplu buton, Papa și ceilalți utilizatori care au scris rugăciuni știu că le-ai apreciat și te-ai rugat împreună cu ei. Apare un mesaj de „fericire”, mulțumind pentru rugăciunea laolaltă. Și asta nu este tot! Bineînțeles, există și un buton pentru donații, astfel aplicația ClickToPray rămâne gratuită (!) și poate funcționa la parametri normali.

   La prima vedere, eu am două întrebări:

  1. Funcționează rugăciunile digitale la fel ca cele de la biserică ori ca cele verbale sau făcute în sufletul fiecăruia? Un simplu clic pe un buton de rugăciune echivalează cu o rugăciune sau cu rugăciuni împreună cu alte persoane?
  2. Pot fi divulgate, la un moment dat, rugăciunile noastre digitale pe care le-am făcut pe acest site?

Aplicația ClickToPray

   Probabil, aplicația ClickToPray este modul prin care Vaticanul încearcă să ajungă la generațiile mai tinere și să atragă cât mai mulți tineri catolici spre biserică. Și să-și spele imaginea deteriorată din ultima vreme, când Biserica catolică, dar și cea ortodoxă, s-au confruntat cu mai multe abuzuri sexuale care au dus la o diminuare drastică a enoriașilor. Măcar, Biserica catolică recunoaște că numărul catolicilor activi a scăzut pe plan global, în întreaga lume. Biserica ortodoxă nu are asemenea comunicate, dar, în opinia mea, își pierdere constant și continuu credibilitatea, având o criză de identitate pe durată lungă.

   Revenind, aplicația ClickToPray permite utilizatorilor din întreaga lume să publice rugăciuni, în mai multe limbi: pentru locuri de muncă, sănătate, sărbători alături de cei dragi, rude bolnave, persoane care le-au făcut un bine (sau rău?) și orice altceva care ar ajuta un om să se simtă mai bine printr-o rugăciune, cu partajarea imediată a rugăciunii pentru ceilalți credincioși, printr-o simplă apăsare a butonului de rugăciune.