Când ne gândim la aur facem imediat o analogie cu lucruri scumpe și lux. De fapt acest metal a fost încă din cele mai vechi timpuri asociat cu bogăția și puterea. Dar iată că aurul sau diamantele nu sunt cele mai scumpe substanțe sau elemente care se tranzacționează în lume la prețuri incredibile. Mai jos este lista completă a celor mai scumpe substanțe din lume, în funcție de prețul pentru un gram.

19. Trufe albe; preț: până la 5 dolari pe gram, în funcție de calitate.

Cele mai scumpe substanțe - Trufe albe

     Trufele sunt niște ciuperci de sezon care pot fi rase peste paste, friptură, ouă, orez, etc., iar infuzate în ulei se pot presăra aproape peste orice.

18.  Șofran; preț: 11,13 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Şofran

     Șofranul este o plantă erbacee cu flori, din familia irişilor, fiind singura plantă din această listă, de fapt cea mai scumpă plantă din lume. Este folosit ca remediu natural pentru mai toate bolile cunoscute, de la depresie până la ciclurile menstruale neregulate. De asemenea, este folosit pe post de condiment și colorant natural.

17. Caviar iranian; preț: 35 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Caviar iranian

     Este o varietate de icre de sturion perlate (alb-gălbui), numite și gawad (diamant în limba persană), almas sau caviar regal. Cel mai scump caviar și cel mai scump aliment din această listă provine de la sturioni (moruni = beluga), de cel puțin 10 ani, originari din Marea Caspică. În general, culoarea icrelor este mai deschisă la culoare cu cât peștele este mai în vârstă. Producția extrem de mică se consumă rece, cu înghițituri mici, ca un aperitiv, pe biscuiți fără sare sau pe pâine.

16. Aur; preț: 39,81 dolari pe gram (preț curent).

Cele mai scumpe substanțe - Aur

     În plus, față de utilizările sale obișnuite pentru bijuterii, metalul prețios poate fi folosit în industria tehnică pentru că are o conductivitate electrică și o rezistență la coroziune excelente.

15. Rodiu; preț: 45 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Rodiu

     Rodiu este un element chimic rar (simbol Rh și numărul atomic 45) din grupa platinei, de culoare alb-argintie și cu o duritate ridicată. El se folosește ca element de aliere în aliajele de platină și drept catalizator în convertoarele catalitice, pentru a reduce emisiile de carbon la autovehicule.

14. Platina; preț: 48 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Platină

     Platina este folosită ca un catalizator pentru experimente științifice și în medicină. De asemenea, platina și aliajele sale sunt nelipsite în producția de bijuterii, în fiecare an consumându-se aproximativ 50 de tone de platină în această industrie.

13. Corn de rinocer; preț: 55 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Corn de rinocer

     Cornul de rinocer este căutat în special în Vietnam pentru capacitatea sa de a vindeca cancerul, dar și pentru tratarea febrei și a altor maladii în zonele unde viețuiește patrupedul.

12. Crème de la Mer; preț: 70 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Crème de la Mer

     La Mer este un brand la dispoziția publicului cu un întreg arsenal de cosmetice scumpe, fiind deținut de compania Estée Lauder. Crème de la Mer este o cremă hidratantă care conține alge fermentate. Crema a fost inițial dezvoltată de către Max Huber, care a fost fizician la NASA, pentru a trata arsurile chimice grave. Considerată crema “miracol”, aplicată zilnic, întinerește toate fețele. Dar cu ce preț!

11. Heroina; preț: 110 dolari pe gram (pentru cea de înaltă calitate).

Cele mai scumpe substanțe - Heroină

     Aceasta opiacee se poate injecta, inhala sau chiar afuma și are “rolul” să modifice subconștientul. Poate provoca, de asemenea, convulsii sau chiar comă.

10. Metamfetamina; preț: 120 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Metamfetamina

     Metamfetamina este o substanță narcotică psiho-stimulentă, care creează puternice stări euforice, dar și o dependență fizică, ce se instalează extrem de rapid.

9. Cocaina; preț: de la 200 până la 600 de dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Cocaină

     Popularitatea acestei substanțe narcotice este legată de efectul puternic stimulativ, de îmbunătățirea aparentă a stării generale de spirit şi a puterii de muncă.

8. LSD; preț: sub formă de cristale, LSD-ul costă aproximativ 3.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - LSD

     Acidul lisergic dietilamid (din germană – Lysergsäure-diethylamid) este un drog psihedelic, semi-sintetic, probabil cel mai cunoscut și răspândit psihedelic, folosit în principal ca un drog recreațional. Foarte popular în anii ‘60, această substanță provoacă halucinații puternice.

7. Plutoniu; preț: 4.000 dolari per gram.

Cele mai scumpe substanțe - Plutoniu

     Plutoniul este un metal greu, radioactiv, de culoare alb-argintie, care este utilizat în fabricarea armelor nucleare, a combustibilului nuclear și ca sursă de energie pentru navele spațiale.

6. Taaffeite; preț: între 2.500 şi 20.000 de dolari pe gram (sau mediu 2.400 dolari pe carat).

Cele mai scumpe substanțe - Taaffeite

     Această piatră de culoare mov este considerată a fi de un milion de ori mai rară decât diamantele. Se folosește numai în industria bijuteriilor ca piatră prețioasă.

     Observație: 1 carat = 200 miligrame = 0,2 grame

5. Tritiu; preț: 30.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Tritiu

     Este un izotop greu, radioactiv, al hidrogenului, instabil, folosit în fizica nucleară, dar și pentru inscripțiile “exit” sau “ieșire”, auto-luminate, găsite în teatre, școli, clădiri de birouri, etc. sau pentru alte obiecte de uz general, cum ar fi unele ceasuri.

4. Diamant; preț: unul incolor, de un carat, poate costa mai mult de 65.000 dolari pe gram (sau 13.000 dolari pe carat). Cele colorate sunt mult mai scumpe.

Cele mai scumpe substanțe - Diamante

     Cine nu-și dorește un inel cu diamant?

3. Painit; preț: 300.000 dolari pe gram sau până la 60.000 dolari pe carat.

Cele mai scumpe substanțe - Painit

     Painitul este un mineral de culoare portocaliu-roșu până la maro-roșu, culoare asemănătoare cu topazul, datorită urmelor de fier, considerat ca piatra cea mai prețioasă şi rară din lume. A fost descoperit în Myanmar, la mijlocul anilor ’50 şi până azi nu s-au găsit decât câteva zeci de cristale. Poate de aceea, sunt considerate că au efect terapeutic – pentru miliardarii care le dețin.

2. Californiu 252; preț: 27 milioane dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Californiu

     Este un element chimic radioactiv obținut pe cale sintetică (simbolul Cf și numărul atomic 98) în anul 1950, prin bombardarea unor atomi de curiu cu ioni de heliu. Numele provine de la statul american California în care se află laboratorul în care a fost descoperit. Izotopul de californiu este utilizat în dispozitive pentru a găsi straturi de ulei și apă în puțurile de petrol.

1. Antimaterie; preț: 100 000 miliarde dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Antimaterie

     Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei, formate din protoni, neutroni și electroni, fiind formată din antiparticule. Antimateria ar putea fi teoretic folosită în viitor drept combustibil pentru navele spațiale interplanetare.

Sursa : Business Insider


Alte articole captivante


RISCUL DE SĂRĂCIE SAU EXCLUZIUNE SOCIALĂ      Unul dintre cele cinci obiective principale ale Strategiei UE este de a reduce sărăcia prin eliminarea a cel puțin 20 de milioane de oameni supuși riscului de sărăcie sau excluziune socială până în anul 2020. Acest articol prezintă comparații geografice ale indicatorului care descrie sărăcia și excluziunea socială în Uniunea Europeană, folosind cele mai recente date (2011 și 2012) din statisticile UE r...
EXPRESII UNIVERSALE NON-VERBALE CARE TRĂDEAZĂ       Limbajul corpului este mult mai important decât cuvintele sau expresiile faciale, fiind factorul determinant care arată modul în care cineva sau ceva ne face să ne simțim. Dar totodată există câteva expresii universale non-verbale care trădează o stare de neliniște, o nervozitate sau frământări, îngrijorări și temeri de orice fel. De fapt, organismul uman este într-un fel “programat” să afișeze starea...
CELE MAI FURATE AUTOMOBILE      În Statele Unite ale Americii un automobil este furat la fiecare 26 de secunde, adică mai mult de 2 automobile pe minut, 3323 de automobile pe zi și peste 1.200.000 pe an. Și chiar hoții de autoturisme au preferințele lor. National Insurance Crime Bureau (NICB) este o instituție care urmărește furturile de autovehicule, le clasifică și publică o listă amănunțită în fiecare an. Iată cum arată lista celo...
ADIO INJECȚII CU ACE      Unii le urăsc, alții se tem de ele și majoritatea oamenilor nu se bucura de injecții cu ace. Însă acestea ar putea deveni, în sfârșit, de domeniul istoricului medical, după ce oamenii de știință au găsit o modalitate de a injecta medicamentele sub piele dintr-o lovitură, folosind lasere. Procesul, dezvoltat la Universitatea Națională din Seul, în Coreea de Sud, ar putea revoluționa modul în care vom pr...
DORMIM MAI PUȚIN CÂND ÎMBĂTRÂNIM      De ce dormim mai puțin când îmbătrânim? Starea fiziologică normală și periodică de repaus, adică somnul, este necesar pentru redresarea forțelor și se caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise. Totodată, somnul ne ajută să procesăm amintiri și ne stabilizează starea de spirit. Cu toate a...
COCTEILURI DEOSEBITE      Cocteil este un cuvânt provenit din limba engleză – cocktail – și este o băutură de origine americană, preparată dintr-un amestec de diferite lichide alcoolice (lichior, coniac, vin, etc.) și diferite ingrediente. De-a lungul anilor, oamenii au încercat diverse amestecări, rezultând cocteiluri foarte cunoscute azi: bloody mery, cuba libre, acapulco, tequila sunrise, magarita, sex on the beach, pina col...
CELE MAI PAȘNICE ȚĂRI DIN LUME      Conceptul de pace este destul dificil de definit și chiar mult mai greu de măsurat. Cu toate acestea, începând cu anul 2006, Indicele Global al Păcii (The Global Peace Index) a definit pacea ca "lipsa violenței" și a căutat să determine ce atribute și instituții sunt asociate cu starea de pace. Global Finance a publicat clasamentul aferent anului 2012, în care Islanda este recunoscută ca fiind țara cea...
CELE MAI SCURTE NUME DE LOCURI      Probabil mulți dintre noi nu știu că există aproximativ 25 de locuri în toată lumea care sunt numite folosind o singură literă. Iată lista acestora: Å, un sat în Andøy, Nordland, Norvegia Å, un sat în Moskenes, Nordland, Norvegia Å, un sat în Meldal, Sør-Trøndelag, Norvegia Å, un sat în Åfjord, Sør-Trøndelag, Norvegia Å, un sat în Ibestad, Troms, Norvegia Å, un sat în Lavangen, Troms, Norvegi...
INVENȚII JAPONEZE – CONTINUARE      De-a lungul ultimelor decenii, inventatorii japonezi au venit cu niște idei năstrușnice, unele chiar scandaloase. Această expunere scrisă și în imagini, completează ceea ce am prezentat, cu câteva săptămâni mai înainte, la Invenții japoneze. Poate o să vă împărtășesc și alte soluții japoneze bizare.      Aceste pere înfiorătoare au fost fotografiate la un supermarket din Beijing, China,  devenind subi...
CEL MAI LUNG AUTOBUZ DIN LUME      Pentru a umple golul dintre autobuzele urbane convenționale și alte tipuri de autovehicule de transport persoane, un grup de ingineri de la institutul de cercetare german FRAUNHOFER IVI a dezvoltat proiectul celui mai lung autobuz din lume, oferind totodată și posibilitatea pentru un transport ecologic.  Cu o lungime de mai mult de 30 de metri, autobuzul poate transporta 256 de pasageri și este capabil...