Când ne gândim la aur facem imediat o analogie cu lucruri scumpe și lux. De fapt acest metal a fost încă din cele mai vechi timpuri asociat cu bogăția și puterea. Dar iată că aurul sau diamantele nu sunt cele mai scumpe substanțe sau elemente care se tranzacționează în lume la prețuri incredibile. Mai jos este lista completă a celor mai scumpe substanțe din lume, în funcție de prețul pentru un gram.

19. Trufe albe; preț: până la 5 dolari pe gram, în funcție de calitate.

Cele mai scumpe substanțe - Trufe albe

     Trufele sunt niște ciuperci de sezon care pot fi rase peste paste, friptură, ouă, orez, etc., iar infuzate în ulei se pot presăra aproape peste orice.

18.  Șofran; preț: 11,13 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Şofran

     Șofranul este o plantă erbacee cu flori, din familia irişilor, fiind singura plantă din această listă, de fapt cea mai scumpă plantă din lume. Este folosit ca remediu natural pentru mai toate bolile cunoscute, de la depresie până la ciclurile menstruale neregulate. De asemenea, este folosit pe post de condiment și colorant natural.

17. Caviar iranian; preț: 35 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Caviar iranian

     Este o varietate de icre de sturion perlate (alb-gălbui), numite și gawad (diamant în limba persană), almas sau caviar regal. Cel mai scump caviar și cel mai scump aliment din această listă provine de la sturioni (moruni = beluga), de cel puțin 10 ani, originari din Marea Caspică. În general, culoarea icrelor este mai deschisă la culoare cu cât peștele este mai în vârstă. Producția extrem de mică se consumă rece, cu înghițituri mici, ca un aperitiv, pe biscuiți fără sare sau pe pâine.

16. Aur; preț: 39,81 dolari pe gram (preț curent).

Cele mai scumpe substanțe - Aur

     În plus, față de utilizările sale obișnuite pentru bijuterii, metalul prețios poate fi folosit în industria tehnică pentru că are o conductivitate electrică și o rezistență la coroziune excelente.

15. Rodiu; preț: 45 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Rodiu

     Rodiu este un element chimic rar (simbol Rh și numărul atomic 45) din grupa platinei, de culoare alb-argintie și cu o duritate ridicată. El se folosește ca element de aliere în aliajele de platină și drept catalizator în convertoarele catalitice, pentru a reduce emisiile de carbon la autovehicule.

14. Platina; preț: 48 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Platină

     Platina este folosită ca un catalizator pentru experimente științifice și în medicină. De asemenea, platina și aliajele sale sunt nelipsite în producția de bijuterii, în fiecare an consumându-se aproximativ 50 de tone de platină în această industrie.

13. Corn de rinocer; preț: 55 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Corn de rinocer

     Cornul de rinocer este căutat în special în Vietnam pentru capacitatea sa de a vindeca cancerul, dar și pentru tratarea febrei și a altor maladii în zonele unde viețuiește patrupedul.

12. Crème de la Mer; preț: 70 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Crème de la Mer

     La Mer este un brand la dispoziția publicului cu un întreg arsenal de cosmetice scumpe, fiind deținut de compania Estée Lauder. Crème de la Mer este o cremă hidratantă care conține alge fermentate. Crema a fost inițial dezvoltată de către Max Huber, care a fost fizician la NASA, pentru a trata arsurile chimice grave. Considerată crema “miracol”, aplicată zilnic, întinerește toate fețele. Dar cu ce preț!

11. Heroina; preț: 110 dolari pe gram (pentru cea de înaltă calitate).

Cele mai scumpe substanțe - Heroină

     Aceasta opiacee se poate injecta, inhala sau chiar afuma și are “rolul” să modifice subconștientul. Poate provoca, de asemenea, convulsii sau chiar comă.

10. Metamfetamina; preț: 120 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Metamfetamina

     Metamfetamina este o substanță narcotică psiho-stimulentă, care creează puternice stări euforice, dar și o dependență fizică, ce se instalează extrem de rapid.

9. Cocaina; preț: de la 200 până la 600 de dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Cocaină

     Popularitatea acestei substanțe narcotice este legată de efectul puternic stimulativ, de îmbunătățirea aparentă a stării generale de spirit şi a puterii de muncă.

8. LSD; preț: sub formă de cristale, LSD-ul costă aproximativ 3.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - LSD

     Acidul lisergic dietilamid (din germană – Lysergsäure-diethylamid) este un drog psihedelic, semi-sintetic, probabil cel mai cunoscut și răspândit psihedelic, folosit în principal ca un drog recreațional. Foarte popular în anii ‘60, această substanță provoacă halucinații puternice.

7. Plutoniu; preț: 4.000 dolari per gram.

Cele mai scumpe substanțe - Plutoniu

     Plutoniul este un metal greu, radioactiv, de culoare alb-argintie, care este utilizat în fabricarea armelor nucleare, a combustibilului nuclear și ca sursă de energie pentru navele spațiale.

6. Taaffeite; preț: între 2.500 şi 20.000 de dolari pe gram (sau mediu 2.400 dolari pe carat).

Cele mai scumpe substanțe - Taaffeite

     Această piatră de culoare mov este considerată a fi de un milion de ori mai rară decât diamantele. Se folosește numai în industria bijuteriilor ca piatră prețioasă.

     Observație: 1 carat = 200 miligrame = 0,2 grame

5. Tritiu; preț: 30.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Tritiu

     Este un izotop greu, radioactiv, al hidrogenului, instabil, folosit în fizica nucleară, dar și pentru inscripțiile “exit” sau “ieșire”, auto-luminate, găsite în teatre, școli, clădiri de birouri, etc. sau pentru alte obiecte de uz general, cum ar fi unele ceasuri.

4. Diamant; preț: unul incolor, de un carat, poate costa mai mult de 65.000 dolari pe gram (sau 13.000 dolari pe carat). Cele colorate sunt mult mai scumpe.

Cele mai scumpe substanțe - Diamante

     Cine nu-și dorește un inel cu diamant?

3. Painit; preț: 300.000 dolari pe gram sau până la 60.000 dolari pe carat.

Cele mai scumpe substanțe - Painit

     Painitul este un mineral de culoare portocaliu-roșu până la maro-roșu, culoare asemănătoare cu topazul, datorită urmelor de fier, considerat ca piatra cea mai prețioasă şi rară din lume. A fost descoperit în Myanmar, la mijlocul anilor ’50 şi până azi nu s-au găsit decât câteva zeci de cristale. Poate de aceea, sunt considerate că au efect terapeutic – pentru miliardarii care le dețin.

2. Californiu 252; preț: 27 milioane dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Californiu

     Este un element chimic radioactiv obținut pe cale sintetică (simbolul Cf și numărul atomic 98) în anul 1950, prin bombardarea unor atomi de curiu cu ioni de heliu. Numele provine de la statul american California în care se află laboratorul în care a fost descoperit. Izotopul de californiu este utilizat în dispozitive pentru a găsi straturi de ulei și apă în puțurile de petrol.

1. Antimaterie; preț: 100 000 miliarde dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Antimaterie

     Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei, formate din protoni, neutroni și electroni, fiind formată din antiparticule. Antimateria ar putea fi teoretic folosită în viitor drept combustibil pentru navele spațiale interplanetare.

Sursa : Business Insider


Alte articole captivante


NOU-NĂSCUȚI CARE AU SUPRAVIEȚUIT MIRACULOS      Acum câteva zile, un băiețel nou-născut în China, cu placenta atașată încă de corp, a fost salvat de pompieri dintr-o conductă de canalizare, aflată sub o toaletă, unde rămăsese blocat într-o secțiune în formă de L. Filmul salvării de două ore a fost difuzat pe larg  de televiziuni și pe site-uri web. Copilul este acum în siguranță, cu câteva zgârieturi la cap și membre, într-un spital, unde zeci de oa...
LENTILĂ MICROSCOP      Un tânăr de 22 de ani,  absolvent la Inginerie Mecanică la Universitatea din Washington, a proiectat și realizat o lentilă simplă, dar revoluționară, numită Micro Lens, care poate fi montată la un aparat de fotografiat smartphone și folosită pentru a mări la nivel microscopic. Lentila are numai șase milimetri diametru, dar asigură o gamă de mărire (zoom optic) între 15x și 60x (prin comparație, o camer...
ROMÂNIA PE INTERNET      Datele publicate de Eurostat - Biroul de Statistică al Uniunii Europene, reprezintă numai o mică parte din rezultatele unui studiu referitor la accesul europenilor (statele din Uniunea Europeană, plus Islanda, Norvegia, Croația, Muntenegru, Macedonia și Turcia) la tehnologiile informației. Am extras câteva informații care par mai interesante.      Procentul persoanelor din UE, care au utilizat Interne...
TRICOU PENTRU DURERI DE SPATE      Experții susțin că durerile de spate sunt cauzate de mușchii abdominali, care au menirea să ne țină drepți atunci când stăm jos și în picioare. Dar, în cazul în care aceștia slăbesc, apare tendința ca mușchii spatelui, tendoanele, ligamentele și discurile coloanei să se întindă excesiv, ceea ce provoacă durere.      Un nou model de tricou produs de firma Pelham & Strutt, care dorește a fi un trico...
CHINA – CHESTII PUȚIN ȘTIUTE      Despre China se vorbește în ultimul timp destul de mult, pe de o parte de bine, pe de altă parte de rău. Nu vreau să fac acum comentarii despre realizările sau imperfecțiunile statului chinez, dar am întocmit o listă de fapte din istoria și actualitatea chineză care sunt mai puțin cunoscute și mediatizate. În ciuda dimensiunii sale, China se încadrează într-un singur fus orar. C...
EXCURSII ȘI CĂLĂTORII ÎN UE      În anul 2012, locuitorii Uniunii Europene (UE-28) au făcut în total 1,2 miliarde de excursii pentru o noapte sau pentru mai multe nopți. Aproape jumătate din aceste călătorii (48%) au fost pentru vacanțe și petrecerea timpului liber, 35% pentru vizite la rude și prieteni, 13% pentru mediul de afaceri și 4% pentru alte motive. Lungimea medie a unei excursii a fost de 5,2 nopți.      Din numărul total ...
TOALETA VIITORULUI      În zilele noastre aproximativ 11% din populația lumii nu are încă acces la apă curată (potabilă). Probabil nu ne gândim adesea la apa pe care o consumam zilnic, dar ne facem griji mai des că o toaletă nu este curată. Ca un proiect comun în viața noastră, există încercări diverse pentru a îmbunătăți aceste lucruri. Iată unul dintre ele, care poate fi descris foarte simplu, în două cuvinte: toaleta viito...
LEGUME PUȚIN CUNOSCUTE      În spiritul aventurii culinare, dacă vreți să înlocuiți morcovii, cartofii, salata verde sau țelina cu alte legume exotice, necunoscute la noi, sper că această listă vă va gâdila un pic pe cerul gurii. Să nu uitam că lumea este plină de rădăcini comestibile, sănătoase și aromate, de plante cu tulpini și frunze, din care nu am gustat decât în mică parte.      1. Oca      Deși această rădăcină colora...
RESTAURANTE UNICE      O băutură inedită sau un cocteil deosebit, precum și o mâncare extravagantă se servesc, de obicei, în localuri cu o originalitate marcantă. Am ales câteva tipuri de restaurante extraordinare, dar totodată ciudate și fistichii, care poate o să vă placă.      1. La restaurantul Eat din Brooklyn masa se servește în tăcere. Proprietarul sau a recurs la acest concept de restaurant tăcut după ce a petrecut ...
ELIXIRUL VIEȚII POATE FI O BACTERIE      Elixirul vieții, o băutură cu proprietăți miraculoase, a fost căutat de alchimiști încă din Evul Mediu pentru viața (tinerețea) veșnică. Cercetătorii ruși au anunțat că o simplă bacterie, denumită Bacillus F, poate fi secretul în creșterea longevității și stimularea sistemului imunitar.      Bacteria, care are vârsta de 3,5 milioane de ani, a fost descoperită în 2009 de Anatoli Brouchkov, un cercetăto...