Când ne gândim la aur facem imediat o analogie cu lucruri scumpe și lux. De fapt acest metal a fost încă din cele mai vechi timpuri asociat cu bogăția și puterea. Dar iată că aurul sau diamantele nu sunt cele mai scumpe substanțe sau elemente care se tranzacționează în lume la prețuri incredibile. Mai jos este lista completă a celor mai scumpe substanțe din lume, în funcție de prețul pentru un gram.

19. Trufe albe; preț: până la 5 dolari pe gram, în funcție de calitate.

Cele mai scumpe substanțe - Trufe albe

     Trufele sunt niște ciuperci de sezon care pot fi rase peste paste, friptură, ouă, orez, etc., iar infuzate în ulei se pot presăra aproape peste orice.

18.  Șofran; preț: 11,13 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Şofran

     Șofranul este o plantă erbacee cu flori, din familia irişilor, fiind singura plantă din această listă, de fapt cea mai scumpă plantă din lume. Este folosit ca remediu natural pentru mai toate bolile cunoscute, de la depresie până la ciclurile menstruale neregulate. De asemenea, este folosit pe post de condiment și colorant natural.

17. Caviar iranian; preț: 35 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Caviar iranian

     Este o varietate de icre de sturion perlate (alb-gălbui), numite și gawad (diamant în limba persană), almas sau caviar regal. Cel mai scump caviar și cel mai scump aliment din această listă provine de la sturioni (moruni = beluga), de cel puțin 10 ani, originari din Marea Caspică. În general, culoarea icrelor este mai deschisă la culoare cu cât peștele este mai în vârstă. Producția extrem de mică se consumă rece, cu înghițituri mici, ca un aperitiv, pe biscuiți fără sare sau pe pâine.

16. Aur; preț: 39,81 dolari pe gram (preț curent).

Cele mai scumpe substanțe - Aur

     În plus, față de utilizările sale obișnuite pentru bijuterii, metalul prețios poate fi folosit în industria tehnică pentru că are o conductivitate electrică și o rezistență la coroziune excelente.

15. Rodiu; preț: 45 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Rodiu

     Rodiu este un element chimic rar (simbol Rh și numărul atomic 45) din grupa platinei, de culoare alb-argintie și cu o duritate ridicată. El se folosește ca element de aliere în aliajele de platină și drept catalizator în convertoarele catalitice, pentru a reduce emisiile de carbon la autovehicule.

14. Platina; preț: 48 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Platină

     Platina este folosită ca un catalizator pentru experimente științifice și în medicină. De asemenea, platina și aliajele sale sunt nelipsite în producția de bijuterii, în fiecare an consumându-se aproximativ 50 de tone de platină în această industrie.

13. Corn de rinocer; preț: 55 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Corn de rinocer

     Cornul de rinocer este căutat în special în Vietnam pentru capacitatea sa de a vindeca cancerul, dar și pentru tratarea febrei și a altor maladii în zonele unde viețuiește patrupedul.

12. Crème de la Mer; preț: 70 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Crème de la Mer

     La Mer este un brand la dispoziția publicului cu un întreg arsenal de cosmetice scumpe, fiind deținut de compania Estée Lauder. Crème de la Mer este o cremă hidratantă care conține alge fermentate. Crema a fost inițial dezvoltată de către Max Huber, care a fost fizician la NASA, pentru a trata arsurile chimice grave. Considerată crema “miracol”, aplicată zilnic, întinerește toate fețele. Dar cu ce preț!

11. Heroina; preț: 110 dolari pe gram (pentru cea de înaltă calitate).

Cele mai scumpe substanțe - Heroină

     Aceasta opiacee se poate injecta, inhala sau chiar afuma și are “rolul” să modifice subconștientul. Poate provoca, de asemenea, convulsii sau chiar comă.

10. Metamfetamina; preț: 120 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Metamfetamina

     Metamfetamina este o substanță narcotică psiho-stimulentă, care creează puternice stări euforice, dar și o dependență fizică, ce se instalează extrem de rapid.

9. Cocaina; preț: de la 200 până la 600 de dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Cocaină

     Popularitatea acestei substanțe narcotice este legată de efectul puternic stimulativ, de îmbunătățirea aparentă a stării generale de spirit şi a puterii de muncă.

8. LSD; preț: sub formă de cristale, LSD-ul costă aproximativ 3.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - LSD

     Acidul lisergic dietilamid (din germană – Lysergsäure-diethylamid) este un drog psihedelic, semi-sintetic, probabil cel mai cunoscut și răspândit psihedelic, folosit în principal ca un drog recreațional. Foarte popular în anii ‘60, această substanță provoacă halucinații puternice.

7. Plutoniu; preț: 4.000 dolari per gram.

Cele mai scumpe substanțe - Plutoniu

     Plutoniul este un metal greu, radioactiv, de culoare alb-argintie, care este utilizat în fabricarea armelor nucleare, a combustibilului nuclear și ca sursă de energie pentru navele spațiale.

6. Taaffeite; preț: între 2.500 şi 20.000 de dolari pe gram (sau mediu 2.400 dolari pe carat).

Cele mai scumpe substanțe - Taaffeite

     Această piatră de culoare mov este considerată a fi de un milion de ori mai rară decât diamantele. Se folosește numai în industria bijuteriilor ca piatră prețioasă.

     Observație: 1 carat = 200 miligrame = 0,2 grame

5. Tritiu; preț: 30.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Tritiu

     Este un izotop greu, radioactiv, al hidrogenului, instabil, folosit în fizica nucleară, dar și pentru inscripțiile “exit” sau “ieșire”, auto-luminate, găsite în teatre, școli, clădiri de birouri, etc. sau pentru alte obiecte de uz general, cum ar fi unele ceasuri.

4. Diamant; preț: unul incolor, de un carat, poate costa mai mult de 65.000 dolari pe gram (sau 13.000 dolari pe carat). Cele colorate sunt mult mai scumpe.

Cele mai scumpe substanțe - Diamante

     Cine nu-și dorește un inel cu diamant?

3. Painit; preț: 300.000 dolari pe gram sau până la 60.000 dolari pe carat.

Cele mai scumpe substanțe - Painit

     Painitul este un mineral de culoare portocaliu-roșu până la maro-roșu, culoare asemănătoare cu topazul, datorită urmelor de fier, considerat ca piatra cea mai prețioasă şi rară din lume. A fost descoperit în Myanmar, la mijlocul anilor ’50 şi până azi nu s-au găsit decât câteva zeci de cristale. Poate de aceea, sunt considerate că au efect terapeutic – pentru miliardarii care le dețin.

2. Californiu 252; preț: 27 milioane dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Californiu

     Este un element chimic radioactiv obținut pe cale sintetică (simbolul Cf și numărul atomic 98) în anul 1950, prin bombardarea unor atomi de curiu cu ioni de heliu. Numele provine de la statul american California în care se află laboratorul în care a fost descoperit. Izotopul de californiu este utilizat în dispozitive pentru a găsi straturi de ulei și apă în puțurile de petrol.

1. Antimaterie; preț: 100 000 miliarde dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Antimaterie

     Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei, formate din protoni, neutroni și electroni, fiind formată din antiparticule. Antimateria ar putea fi teoretic folosită în viitor drept combustibil pentru navele spațiale interplanetare.

Sursa : Business Insider


Alte articole captivante


TRICOURI 3D PENTRU FEMEI      Le-am spus tricouri 3D pentru femei pentru motivul pe care l-am scris mai jos, dar pot fi purtate și de bărbați sau copii.      Sunt drăguțe, banale sau înfiorătoare? Este tare greu să dăm un verdict sau să  decidem a le folosi. Ce am putea crede despre aceste tricouri, în imagini tridimensionale, cu fețe de animale și păsări fermecătoare, cu extratereștri, cu imagini a navelor de război și de luptă, ...
COCTEILURI DEOSEBITE      Cocteil este un cuvânt provenit din limba engleză – cocktail – și este o băutură de origine americană, preparată dintr-un amestec de diferite lichide alcoolice (lichior, coniac, vin, etc.) și diferite ingrediente. De-a lungul anilor, oamenii au încercat diverse amestecări, rezultând cocteiluri foarte cunoscute azi: bloody mery, cuba libre, acapulco, tequila sunrise, magarita, sex on the beach, pina col...
POST-IT CU DATE      Transferul de date din/la calculatorul dumneavoastră ar putea fi în curând extrem de  simplu, prin folosirea unui post-it cu date. Oameni de știință pricepuți au creat dispozitive de stocare a datelor care arată ca etichetele cu lipici, cunoscute sub denumirea de post-it. Transferul de fișiere se face pur și simplu prin lipirea (fixarea) post-it-ului cu memorie pe partea din față a unui calculator sau ...
CÂTE ȚĂRI SUNT ÎN LUME?      Văzând niște statistici, am vrut să aflu cu exactitate câte țări sunt în lume. Căutând cu ardoare pe Internet mi-am dat seama că răspunsurile sunt destul de diferite: pornesc de pe la 190 și trec cu mult peste 200. Așadar, câte țări sunt în lume? Această compilație sper să lămurească lucrurile, pentru că depinde foarte mult de modul în care definim “țara”.     I. Potrivit ONU există 195 de state suver...
CELE MAI LUNGI ȘI SCURTE EMOȚII      Emoții - reacții afective de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțite adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate. Orice reacție afectivă reprezintă o emoție sau o mișcare sufletească, care agită sau tulbură.      În fiecare zi, starea noastră de spirit este modelată de către lumea înconjurătoare. Toți factorii externi pot pro...
CONTRA ALZHEIMER      Alzheimer este o boală care apare la persoanele în vârstă. Aceasta se manifestă prin deteriorarea progresivă și accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului. Bolnavul își pierde capacitățile intelectuale și valoarea socială a personalității sale. De asemenea, are tulburări de comportament și ajunge la starea de demență. Alzheimer este cea mai comună formă de declin mintal la persoanele în vârst...
CONSTRUCȚII UCIGĂTOARE      1. Canalul Panama (1880 – 1914)      Unul dintre cele mai mari și cele mai ambițioase proiecte de inginerie din istoria modernă, Canalul Panama, care a fost deschis în urmă cu 100 ani, a fost, de asemenea, unul dintre cele mai mortale: peste 30.600 de decese.      Franța a început construcția în 1880 și a înregistrat un număr de aproximativ 25.000 de persoane decedate. Cei mai mulți muncitori nu au...
DORMIM MAI PUȚIN CÂND ÎMBĂTRÂNIM      De ce dormim mai puțin când îmbătrânim? Starea fiziologică normală și periodică de repaus, adică somnul, este necesar pentru redresarea forțelor și se caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise. Totodată, somnul ne ajută să procesăm amintiri și ne stabilizează starea de spirit. Cu toate a...
ȘOSELE MAGNETICE      Volvo Car Group testează un concept total nou și totodată revoluționar pentru a menține automobilele în banda de rulare, prin utilizarea unor magneți încorporați în carosabil sau șosele magnetice. Magneții, ajută la menținerea unui vehicul pe drumul cel bun, creând  o „cale ferată” invizibilă care nu permite inexactități de poziționare decât în limita a maxim 10 cm. În conformitate cu declarația șefulu...
FLUVII CU STATUT DE PERSOANĂ JURIDICĂ      La începutul acestei luni, un tribunal din Noua Zeelandă a acordat fluviului Whanganui (al treilea ca lungime din această țară) statutul legal de persoană juridică. Măsura este cel puțin ciudată, dar este menită să protejeze apele de poluare, cu toate că ar putea avea consecințe nedorite sau neanticipate. Doar câteva zile mai târziu, India a întreprins acțiuni similare, acordând același statut pentru d...