Când ne gândim la aur facem imediat o analogie cu lucruri scumpe și lux. De fapt acest metal a fost încă din cele mai vechi timpuri asociat cu bogăția și puterea. Dar iată că aurul sau diamantele nu sunt cele mai scumpe substanțe sau elemente care se tranzacționează în lume la prețuri incredibile. Mai jos este lista completă a celor mai scumpe substanțe din lume, în funcție de prețul pentru un gram.

19. Trufe albe; preț: până la 5 dolari pe gram, în funcție de calitate.

Cele mai scumpe substanțe - Trufe albe

     Trufele sunt niște ciuperci de sezon care pot fi rase peste paste, friptură, ouă, orez, etc., iar infuzate în ulei se pot presăra aproape peste orice.

18.  Șofran; preț: 11,13 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Şofran

     Șofranul este o plantă erbacee cu flori, din familia irişilor, fiind singura plantă din această listă, de fapt cea mai scumpă plantă din lume. Este folosit ca remediu natural pentru mai toate bolile cunoscute, de la depresie până la ciclurile menstruale neregulate. De asemenea, este folosit pe post de condiment și colorant natural.

17. Caviar iranian; preț: 35 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Caviar iranian

     Este o varietate de icre de sturion perlate (alb-gălbui), numite și gawad (diamant în limba persană), almas sau caviar regal. Cel mai scump caviar și cel mai scump aliment din această listă provine de la sturioni (moruni = beluga), de cel puțin 10 ani, originari din Marea Caspică. În general, culoarea icrelor este mai deschisă la culoare cu cât peștele este mai în vârstă. Producția extrem de mică se consumă rece, cu înghițituri mici, ca un aperitiv, pe biscuiți fără sare sau pe pâine.

16. Aur; preț: 39,81 dolari pe gram (preț curent).

Cele mai scumpe substanțe - Aur

     În plus, față de utilizările sale obișnuite pentru bijuterii, metalul prețios poate fi folosit în industria tehnică pentru că are o conductivitate electrică și o rezistență la coroziune excelente.

15. Rodiu; preț: 45 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Rodiu

     Rodiu este un element chimic rar (simbol Rh și numărul atomic 45) din grupa platinei, de culoare alb-argintie și cu o duritate ridicată. El se folosește ca element de aliere în aliajele de platină și drept catalizator în convertoarele catalitice, pentru a reduce emisiile de carbon la autovehicule.

14. Platina; preț: 48 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Platină

     Platina este folosită ca un catalizator pentru experimente științifice și în medicină. De asemenea, platina și aliajele sale sunt nelipsite în producția de bijuterii, în fiecare an consumându-se aproximativ 50 de tone de platină în această industrie.

13. Corn de rinocer; preț: 55 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Corn de rinocer

     Cornul de rinocer este căutat în special în Vietnam pentru capacitatea sa de a vindeca cancerul, dar și pentru tratarea febrei și a altor maladii în zonele unde viețuiește patrupedul.

12. Crème de la Mer; preț: 70 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Crème de la Mer

     La Mer este un brand la dispoziția publicului cu un întreg arsenal de cosmetice scumpe, fiind deținut de compania Estée Lauder. Crème de la Mer este o cremă hidratantă care conține alge fermentate. Crema a fost inițial dezvoltată de către Max Huber, care a fost fizician la NASA, pentru a trata arsurile chimice grave. Considerată crema “miracol”, aplicată zilnic, întinerește toate fețele. Dar cu ce preț!

11. Heroina; preț: 110 dolari pe gram (pentru cea de înaltă calitate).

Cele mai scumpe substanțe - Heroină

     Aceasta opiacee se poate injecta, inhala sau chiar afuma și are “rolul” să modifice subconștientul. Poate provoca, de asemenea, convulsii sau chiar comă.

10. Metamfetamina; preț: 120 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Metamfetamina

     Metamfetamina este o substanță narcotică psiho-stimulentă, care creează puternice stări euforice, dar și o dependență fizică, ce se instalează extrem de rapid.

9. Cocaina; preț: de la 200 până la 600 de dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Cocaină

     Popularitatea acestei substanțe narcotice este legată de efectul puternic stimulativ, de îmbunătățirea aparentă a stării generale de spirit şi a puterii de muncă.

8. LSD; preț: sub formă de cristale, LSD-ul costă aproximativ 3.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - LSD

     Acidul lisergic dietilamid (din germană – Lysergsäure-diethylamid) este un drog psihedelic, semi-sintetic, probabil cel mai cunoscut și răspândit psihedelic, folosit în principal ca un drog recreațional. Foarte popular în anii ‘60, această substanță provoacă halucinații puternice.

7. Plutoniu; preț: 4.000 dolari per gram.

Cele mai scumpe substanțe - Plutoniu

     Plutoniul este un metal greu, radioactiv, de culoare alb-argintie, care este utilizat în fabricarea armelor nucleare, a combustibilului nuclear și ca sursă de energie pentru navele spațiale.

6. Taaffeite; preț: între 2.500 şi 20.000 de dolari pe gram (sau mediu 2.400 dolari pe carat).

Cele mai scumpe substanțe - Taaffeite

     Această piatră de culoare mov este considerată a fi de un milion de ori mai rară decât diamantele. Se folosește numai în industria bijuteriilor ca piatră prețioasă.

     Observație: 1 carat = 200 miligrame = 0,2 grame

5. Tritiu; preț: 30.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Tritiu

     Este un izotop greu, radioactiv, al hidrogenului, instabil, folosit în fizica nucleară, dar și pentru inscripțiile “exit” sau “ieșire”, auto-luminate, găsite în teatre, școli, clădiri de birouri, etc. sau pentru alte obiecte de uz general, cum ar fi unele ceasuri.

4. Diamant; preț: unul incolor, de un carat, poate costa mai mult de 65.000 dolari pe gram (sau 13.000 dolari pe carat). Cele colorate sunt mult mai scumpe.

Cele mai scumpe substanțe - Diamante

     Cine nu-și dorește un inel cu diamant?

3. Painit; preț: 300.000 dolari pe gram sau până la 60.000 dolari pe carat.

Cele mai scumpe substanțe - Painit

     Painitul este un mineral de culoare portocaliu-roșu până la maro-roșu, culoare asemănătoare cu topazul, datorită urmelor de fier, considerat ca piatra cea mai prețioasă şi rară din lume. A fost descoperit în Myanmar, la mijlocul anilor ’50 şi până azi nu s-au găsit decât câteva zeci de cristale. Poate de aceea, sunt considerate că au efect terapeutic – pentru miliardarii care le dețin.

2. Californiu 252; preț: 27 milioane dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Californiu

     Este un element chimic radioactiv obținut pe cale sintetică (simbolul Cf și numărul atomic 98) în anul 1950, prin bombardarea unor atomi de curiu cu ioni de heliu. Numele provine de la statul american California în care se află laboratorul în care a fost descoperit. Izotopul de californiu este utilizat în dispozitive pentru a găsi straturi de ulei și apă în puțurile de petrol.

1. Antimaterie; preț: 100 000 miliarde dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Antimaterie

     Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei, formate din protoni, neutroni și electroni, fiind formată din antiparticule. Antimateria ar putea fi teoretic folosită în viitor drept combustibil pentru navele spațiale interplanetare.

Sursa : Business Insider


Alte articole captivante


PARFUM PENTRU BEBELUȘI      Mirosul unui bebeluș proaspăt spălat este universal recunoscut ca fiind unul dintre cele mai dulci parfumuri din lume. Părul și pielea curate, un praf de pudră de talc și poate o cremă din gama Johnson sunt ingredientele, care combinate, oferă un miros plăcut, impetuos iubit de mame și tați. Dar dacă toate acestea nu sunt disponibile uneori, firma italiană  Dolce & Gabbana se laudă că a îmbuteliat ...
ALT MATERIAL MINUNE: STANEN      Despre grafen am mai vorbit, fiind considerat un material minune, care își găsește din ce în ce mai multe utilizări în viața noastră de zi cu zi. Cel mai subțire și cel mai puternic material cunoscut a fost izolat pentru prima dată la Universitatea din Manchester, în 2004. Descoperirea a fost încununată prin acordarea Premiului Nobel pentru Fizică în 2010 oamenilor de știință Sir Andre Geim și Sir Kost...
SCĂPĂM DE PUNGILE DIN PLASTIC?      Pungile din plastic nu sunt biodegradabile și, de aceea, sunt o amenințare serioasă pentru ecosistemele naturale, reprezentând o problemă care nu și-a găsit încă rezolvarea. Transformarea acestor materiale din plastic, a pungilor de plastic comercializate pentru alimente, prin "reciclare nano-tehnologică" oferă mai nou o posibilă soluție pentru reducerea poluării mediului, în același timp cu producerea...
DE CE SE ÎNMULȚESC INDIENII?      Un studiu realizat acum câțiva ani în India, la care au participat peste 1 200 de voluntari din lungimea și lățimea a țării, a constat, după măsurători de precizie, până la ultimul milimetru, că mai mult de jumătate dintre bărbații măsurați au penisuri care sunt cu mult sub standardele internaționale de prezervative. Oamenii de știință indieni susțin că au verificat un eșantion reprezentativ ca aparten...
CEA MAI BUNĂ BERE DIN LUME      Industria de bere de astăzi este dominată de o mână de mari corporații de mărci de bere. Printre cele mai mari patru din lume se numără: Anheuser-Busch InBev (Belgia), SAB Miller (Anglia), Heineken (Olanda) și Carlsberg (Danemarca). Aceste patru mari corporații controlează jumătate din piața berii la nivel mondial.      Însă volumul vânzărilor de bere este în scădere în Europa de Vest și Statele Unite...
ENERGIE PULVERIZABILĂ      Mulți oameni se bazează pe o ceașcă de cafea sau două pentru a se trezi dimineața sau beau cafea în timpul zilei de lucru. Un biochimist american a găsit o alternativă mai rapidă pentru o ceașcă de cafea, creând "energia pulverizabilă", care se pare că este  primul spray din lume cu cafeină (sau cum îi zice mai toată lumea cofeină).      Pornind de la premisa că băuturile energizante sau cafeaua sun...
RISCUL DE SĂRĂCIE SAU EXCLUZIUNE SOCIALĂ      Unul dintre cele cinci obiective principale ale Strategiei UE este de a reduce sărăcia prin eliminarea a cel puțin 20 de milioane de oameni supuși riscului de sărăcie sau excluziune socială până în anul 2020. Acest articol prezintă comparații geografice ale indicatorului care descrie sărăcia și excluziunea socială în Uniunea Europeană, folosind cele mai recente date (2011 și 2012) din statisticile UE r...
PĂRINȚII SE NUMESC ÎNTRE EI MAMA ȘI TATA      Poate nu v-ați întrebat niciodată de ce părinții se numesc între ei mama și tata! Mai ales când au copii mari, chiar căsătoriți. O să încerc să dau o scurtă explicație, pentru că studii sau cercetări oficiale cu privire la acest subiect nu există încă.      În momentul în care un nou-născut apare într-o familie, părinții, de obicei, nu-și mai folosesc propriile (pre)nume și se numesc reciproc “mama” ș...
TESTUL PRENATAL TREBUIE SĂ FIE OBLIGATORIU      O societate sănătoasă înseamnă în primul rând oameni sănătoși. Condiția sine-qua-non pentru a fi sănătos este să te naști sănătos. Iar pentru a te naște sănătos viitoarea mamă ar trebui să facă testul prenatal, care ar trebui să devină obligatoriu în cel mai scurt timp.      Acum mai bine de cincizeci de ani au apărut primele teste prenatale. Ele s-au concretizat în timp în câteva teste invazive de ba...
STICLĂ PLATĂ      La nivel global, anul trecut, au fost vândute peste 600 de miliarde de sticle de unică folosință. Numai în SUA, studiile arată că, în fiecare secundă, se consumă conținutul a circa 1.500 de sticle de unică folosință și doar aproape 20% dintre ele sunt apoi reciclate.      Doi tineri australieni (28 ani) au proiectat o sticlă practică și ecologică. Ca susținători ai protecției mediului înconjurător, ei...