Când ne gândim la aur facem imediat o analogie cu lucruri scumpe și lux. De fapt acest metal a fost încă din cele mai vechi timpuri asociat cu bogăția și puterea. Dar iată că aurul sau diamantele nu sunt cele mai scumpe substanțe sau elemente care se tranzacționează în lume la prețuri incredibile. Mai jos este lista completă a celor mai scumpe substanțe din lume, în funcție de prețul pentru un gram.

19. Trufe albe; preț: până la 5 dolari pe gram, în funcție de calitate.

Cele mai scumpe substanțe - Trufe albe

     Trufele sunt niște ciuperci de sezon care pot fi rase peste paste, friptură, ouă, orez, etc., iar infuzate în ulei se pot presăra aproape peste orice.

18.  Șofran; preț: 11,13 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Şofran

     Șofranul este o plantă erbacee cu flori, din familia irişilor, fiind singura plantă din această listă, de fapt cea mai scumpă plantă din lume. Este folosit ca remediu natural pentru mai toate bolile cunoscute, de la depresie până la ciclurile menstruale neregulate. De asemenea, este folosit pe post de condiment și colorant natural.

17. Caviar iranian; preț: 35 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Caviar iranian

     Este o varietate de icre de sturion perlate (alb-gălbui), numite și gawad (diamant în limba persană), almas sau caviar regal. Cel mai scump caviar și cel mai scump aliment din această listă provine de la sturioni (moruni = beluga), de cel puțin 10 ani, originari din Marea Caspică. În general, culoarea icrelor este mai deschisă la culoare cu cât peștele este mai în vârstă. Producția extrem de mică se consumă rece, cu înghițituri mici, ca un aperitiv, pe biscuiți fără sare sau pe pâine.

16. Aur; preț: 39,81 dolari pe gram (preț curent).

Cele mai scumpe substanțe - Aur

     În plus, față de utilizările sale obișnuite pentru bijuterii, metalul prețios poate fi folosit în industria tehnică pentru că are o conductivitate electrică și o rezistență la coroziune excelente.

15. Rodiu; preț: 45 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Rodiu

     Rodiu este un element chimic rar (simbol Rh și numărul atomic 45) din grupa platinei, de culoare alb-argintie și cu o duritate ridicată. El se folosește ca element de aliere în aliajele de platină și drept catalizator în convertoarele catalitice, pentru a reduce emisiile de carbon la autovehicule.

14. Platina; preț: 48 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Platină

     Platina este folosită ca un catalizator pentru experimente științifice și în medicină. De asemenea, platina și aliajele sale sunt nelipsite în producția de bijuterii, în fiecare an consumându-se aproximativ 50 de tone de platină în această industrie.

13. Corn de rinocer; preț: 55 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Corn de rinocer

     Cornul de rinocer este căutat în special în Vietnam pentru capacitatea sa de a vindeca cancerul, dar și pentru tratarea febrei și a altor maladii în zonele unde viețuiește patrupedul.

12. Crème de la Mer; preț: 70 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Crème de la Mer

     La Mer este un brand la dispoziția publicului cu un întreg arsenal de cosmetice scumpe, fiind deținut de compania Estée Lauder. Crème de la Mer este o cremă hidratantă care conține alge fermentate. Crema a fost inițial dezvoltată de către Max Huber, care a fost fizician la NASA, pentru a trata arsurile chimice grave. Considerată crema “miracol”, aplicată zilnic, întinerește toate fețele. Dar cu ce preț!

11. Heroina; preț: 110 dolari pe gram (pentru cea de înaltă calitate).

Cele mai scumpe substanțe - Heroină

     Aceasta opiacee se poate injecta, inhala sau chiar afuma și are “rolul” să modifice subconștientul. Poate provoca, de asemenea, convulsii sau chiar comă.

10. Metamfetamina; preț: 120 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Metamfetamina

     Metamfetamina este o substanță narcotică psiho-stimulentă, care creează puternice stări euforice, dar și o dependență fizică, ce se instalează extrem de rapid.

9. Cocaina; preț: de la 200 până la 600 de dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Cocaină

     Popularitatea acestei substanțe narcotice este legată de efectul puternic stimulativ, de îmbunătățirea aparentă a stării generale de spirit şi a puterii de muncă.

8. LSD; preț: sub formă de cristale, LSD-ul costă aproximativ 3.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - LSD

     Acidul lisergic dietilamid (din germană – Lysergsäure-diethylamid) este un drog psihedelic, semi-sintetic, probabil cel mai cunoscut și răspândit psihedelic, folosit în principal ca un drog recreațional. Foarte popular în anii ‘60, această substanță provoacă halucinații puternice.

7. Plutoniu; preț: 4.000 dolari per gram.

Cele mai scumpe substanțe - Plutoniu

     Plutoniul este un metal greu, radioactiv, de culoare alb-argintie, care este utilizat în fabricarea armelor nucleare, a combustibilului nuclear și ca sursă de energie pentru navele spațiale.

6. Taaffeite; preț: între 2.500 şi 20.000 de dolari pe gram (sau mediu 2.400 dolari pe carat).

Cele mai scumpe substanțe - Taaffeite

     Această piatră de culoare mov este considerată a fi de un milion de ori mai rară decât diamantele. Se folosește numai în industria bijuteriilor ca piatră prețioasă.

     Observație: 1 carat = 200 miligrame = 0,2 grame

5. Tritiu; preț: 30.000 dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Tritiu

     Este un izotop greu, radioactiv, al hidrogenului, instabil, folosit în fizica nucleară, dar și pentru inscripțiile “exit” sau “ieșire”, auto-luminate, găsite în teatre, școli, clădiri de birouri, etc. sau pentru alte obiecte de uz general, cum ar fi unele ceasuri.

4. Diamant; preț: unul incolor, de un carat, poate costa mai mult de 65.000 dolari pe gram (sau 13.000 dolari pe carat). Cele colorate sunt mult mai scumpe.

Cele mai scumpe substanțe - Diamante

     Cine nu-și dorește un inel cu diamant?

3. Painit; preț: 300.000 dolari pe gram sau până la 60.000 dolari pe carat.

Cele mai scumpe substanțe - Painit

     Painitul este un mineral de culoare portocaliu-roșu până la maro-roșu, culoare asemănătoare cu topazul, datorită urmelor de fier, considerat ca piatra cea mai prețioasă şi rară din lume. A fost descoperit în Myanmar, la mijlocul anilor ’50 şi până azi nu s-au găsit decât câteva zeci de cristale. Poate de aceea, sunt considerate că au efect terapeutic – pentru miliardarii care le dețin.

2. Californiu 252; preț: 27 milioane dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Californiu

     Este un element chimic radioactiv obținut pe cale sintetică (simbolul Cf și numărul atomic 98) în anul 1950, prin bombardarea unor atomi de curiu cu ioni de heliu. Numele provine de la statul american California în care se află laboratorul în care a fost descoperit. Izotopul de californiu este utilizat în dispozitive pentru a găsi straturi de ulei și apă în puțurile de petrol.

1. Antimaterie; preț: 100 000 miliarde dolari pe gram.

Cele mai scumpe substanțe - Antimaterie

     Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei, formate din protoni, neutroni și electroni, fiind formată din antiparticule. Antimateria ar putea fi teoretic folosită în viitor drept combustibil pentru navele spațiale interplanetare.

Sursa : Business Insider


Alte articole captivante


VĂ PLACE CUM MUNCIȚI?      International Trade Union Confederation, un fel de organizație “umbrelă” a sindicatelor din întreaga lume, a publicat un raport care aruncă o lumina cu privire la situația drepturilor muncitorilor sau lucrătorilor din 139 de țări. S-au evaluat, pentru ultimele 12 luni, 97 de indicatori diferiți ai drepturilor muncitorilor, cum ar fi dreptul de negociere colectivă, salarii decente, capacitatea de a se a...
SENTIMENTUL LIPSEI DE AUTENTICITATE      Sentimentul lipsei de autenticitate sau sentimentul neautenticității ne macină uneori fără să știm. Vorba lui “Shakespeare”: fii sincer cu tine însuți. Autenticitatea, privită ca sentimentul nostru de sine învăluit în emoții și valori, poate fi atât de fundamentală încât ne simțim imorali și impuri atunci când ne cotropim caracterul. La rândul său, sentimentul de impuritate sau de imoralitate, poate să...
UN CONCEPT NOU PENTRU ÎNCĂLȚĂMINTE: PANTOFII FUROSHIKI      Imediat după apariția încălțămintei, toți oamenii, indiferent de gen, și-au dorit pantofii perfecți. Dar experiența ne-a dovedit că destul de rar se întâmplă să găsim pe la magazine pantofii ideali pentru forma piciorului nostru, care să ne vină ca “turnați” și totodată să fie eleganți și extrem de confortabili.       Deloc sofisticați și plini de culoare, pantofii Furoshiki, produși de compania itali...
ANTRENAMENTUL CREIERULUI ONLINE      Mulți oameni la vârsta de mijloc încep să observe că memoria și claritatea mentală nu sunt ceea ce au fost cândva. Nu își pot aminti brusc unde au pus cheile doar cu un moment în urmă, numele unei vechi cunoștințe sau numele unui trupe de muzică. În mod aparent nevinovat, această pierdere de concentrare mentală poate avea un impact negativ asupra noastră din punct de vedere social, profesional și în ge...
CETĂȚENI STRĂINI ÎN UE      La 1 ianuarie 2012, în statele Uniunii Europene (UE-27) trăiau 20,7 milioane de străini (persoane cu reședință într-un stat membru, având cetățenia unui stat din afara UE-27), cifra reprezentând 4,1% din populația UE-27. În plus, la aceiași dată, trăiau în statele Uniunii și 13,6 milioane de persoane cu cetățenia unui alt stat membru.      În termeni absoluți, cel mai mare număr de străini care trăiau...
ZĂCĂMINTE NATURALE      Cu toate că politicile actuale promovează surse regenerabile de energie, combustibilii fosili, ca zăcăminte naturale, continuă să asigure o supremație energetică la nivel mondial. Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat în ultimii zeci de ani, rezervele de petrol și gaze au reprezentat o  sursă imensă de putere, care încă se manifestă la nivel internațional. De aceea, sunt importante resursele naturale d...
MOTOARE INTELIGENTE      Volvo Car Group la lansa în această toamnă o noua familie de motoare - VEA (Volvo Engine Architecture), care folosesc pentru prima dată tehnologia i-ART, care ajută la reducerea consumului de combustibil la motoarele diesel și creșterea puterii.      În loc de a folosi senzorul de presiune tradițional, i-ART monitorizează continuu fiecare injector și controlează injecția și arderea în fiecare dintre c...
DIFERENȚA ÎNTRE OUĂLE ALBE ȘI ROȘII      Există tot felul de zvonuri despre ouăle albe și cele maronii, cunoscute prin magazinele noastre sub sintagma de ouă roșii. Unii oameni spun că ouăle maronii sunt mai bune și conțin mai multe substanțe nutritive, alții cred că ouăle maronii un gust mai bun și sunt mai bune pentru gătit, în timp ce ouăle albe sunt mai bune pentru prăjituri sau pentru alte mâncăruri prăjite sau coapte - sau invers, în fu...
PARAZIȚI PE FAȚĂ      Un nou studiu, mai amănunțit, a constatat că acarieni, invizibili cu ochiul liber, se găsesc în proporție de 100% pe fețele oamenilor. Tenul uman găzduiește două specii de acarieni (demodex folliculorum și demodex brevis), care sunt specii rude.      Notă : Demodex folliculorum este o specie parazită de acarieni, cei mai răspândiți paraziți ai pielii feței omului, localizându-se la nivelul...
PIATRA PONCE LA DISCREȚIE      O "insulă" plutitoare de piatră ponce, mai mare ca suprafață decât Israelul, a fost reperată în Pacificul de Sud, a anunțat Marina Regală din Noua Zeelandă. Ofițerii de pe un vas au văzut piatra uriașă la sud-vest de insula Raoul joia aceasta. Acesta măsoară 300 de mile (482 kilometri) în lungime și mai mult de 30 de mile (48 km) în lățime, conform măsurătorilor.      Locotenentul Tim Oscar a descri...