Gustul este un simț prin care organismul primește, cu ajutorul limbii și mucoasei bucale, informații asupra proprietăților chimice ale unor substanțe cu care vine în contact. Totodată, gustul este o senzație produsă, în special de alimente, prin excitarea limbii și mucoasei bucale. Sau mai simplu gustul este, în general, ceea ce ne rămâne în gură după ce o mâncare sau băutură a fost înghițită sau scuipată.

     Mecanismul exact care provoacă gustul nu este pe deplin înțeles. De fapt, înțelegerea modului în care creierul nostru percepe gusturi specifice este încă un subiect de dezbatere. Teoria consacrată referitoare la gust recunoaște că acesta este o combinație de mai multe simțuri sau o combinație percepută de mai multe sisteme senzoriale diferite, care includ mirosul, gustul, văzul și senzațiile somatice, inclusiv temperatura și textura.

Bun gust - Gust

     Există 5 gusturi de bază pe care papilele noastre gustative le percep. Acestea sunt: dulce, sărat, acru, amar şi umami (gustul care vine de la nucleotide şi glutamaţi).

     Observație: Denumirea japoneză umami a intrat în limbile occidentale pentru a descrie gustul bogat, delicios, al unor alimente, un gust pe care îl ştim cu toţii, dar care e greu de descris în cuvinte: e vorba despre un gust parcă „de carne”, plin şi savuros, gustul unei supe concentrate de carne, deşi substanţele cu gust umami nu se găsesc doar în produse de origine animală. Un exemplu ar fi glutamatul monosodic (MSG), o sare de sodiu a acidului glutamic, întâlnită de noi sub denumirea de E 621, o substanţă sintetică, produsă în laborator şi utilizată ca potenţiator de gust, fiind adăugată unor produse precum mezeluri sau sosuri, pentru a accentua gustul umami.

     Ideea că pe limba noastră sunt anumite zone responsabile pentru gusturi specifice, este falsă. Toate papilele gustative au potențialul de a percepe gusturi diferite. Papilele gustative sunt o gruparea de aproximativ 50-150 de celule, cunoscute sub denumirea de celulele gustative. Celulele gustative conțin perișori cu proteine, care reacționează la substanțele chimice din alimente și băuturi și eliberează neuro-transmițători, care sunt percepuți de creier ca gusturi. Aproximativ jumătate din celulele gustative reacționează la mai mult de 2 din cele 5 gusturi de bază (o celulă poate reacționa puternic la dulce, dar mai slab la sărat, iar alta exact invers). Aceste reacții sunt clasificate în niveluri de intensitate pe o scara 1-10. Cealaltă jumătate a celulelor gustative sunt specializate și reacționează la un singur gust. Cu 5 gusturi de bază și 10 niveluri de intensitate pentru ele, înseamnă că există 100.000 de gusturi (arome) diferite care pot fi detectate cu limba. Când combini aceste arome cu temperatura și textura, numărul de gusturi diferite care poate fi perceput de creierul nostru crește substanțial.

Bun gust - Gust 2

     Majoritatea adulților au aproximativ 2000-4000 papilele gustative. În timp ce mulți oameni cred că acestea sunt doar pe limbă, ele se găsesc, de asemenea, în partea din spate a gâtului, pe epiglotă (membrană fibrocartilaginoasă așezată în partea superioară a laringelui, care astupă glota în momentul înghițirii, pentru a împiedica pătrunderea alimentelor pe căile respiratorii), în cavitatea nazală, dar și pe partea superioară a esofagului. Așa cum am menționat mai înainte, modul în care creierul nostru percepe  gustul nu este încă bine înțeles. De exemplu, mirosul unui aliment afectează gustul său pentru că senzorii olfactivi pot percepe mai multe mii de mirosuri decât papilele noastre gustative. Simțurile diferite de miros, atunci când sunt combinate cu aroma alimentelor sau băuturilor, vor afecta gustul de ansamblu. Acesta este motivul pentru care, atunci când nasul este înfundat (mucoasa nazală congestionată), alimente tind să aibă un gust diferit sau chiar nu au gust.

Bun gust Gust 1

     Dacă v-ați gândit și la gustul picant, arzător al piperului și al ardeiului iute, acesta nu este considerat un gust fundamental (de bază), așa cum nu este considerat nici gustul de “rece”. Substanțele ce declanșează această senzație (de pildă, capsaicina din ardeii iuți sau mentolul) stimulează, spun experții, nu receptorii gustativi, ci un alt tip de receptori, niște receptori tactili prezenți pe mucoasa bucală şi în alte regiuni ale corpului, care răspund la stimuli termici.


Alte articole captivante


5 MARI DESCOPERIRI ALE ANULUI 2011      Anul 2011 a fost un an incredibil pentru descoperirea științifică. În cele 12 luni, descoperiri științifice în domenii, care variază de la arheologie la biochimie structurală, au permis umanității să rescrie istoria și i-a permis să deschidă capitole noi în dezvoltarea noastră ca specie. Iată care sunt 5 mari descoperiri ale acestui an: Materialul cu densitatea cea mai mică din lume      Cu o densita...
OCHELARI GOOGLE      Gigantul Google  a prezentat acum puțin timp un dispozitiv nou și revoluționar numit ochelari Google (Google glasses). Pe suprafața ochelarilor se distribuie imagini internet, permițând purtătorilor să fie cu un ochi pe elemente noi, importante, cum ar fi email-uri, tweet-uri și actualizări de Facebook , dar, de asemenea, permițând-le să trimită imagini pe care le văd celor cu care sunt conectați on-li...
MONȘTRII DIN CASE      Arată ca niște monștrii, dar aceste creaturi pot fi de fapt găsite în casele noastre, în grădini și chiar pe trupurile noastre. Imaginile au fost realizate cu un microscop extrem de puternic, amplificate de mii de ori și ne prezintă vietățile din jurul nostru într-o lumină nouă, cu detalii revelate, de o claritate uimitoare. Artiști din lumea digitală au adăugat culoare, astfel încât rezultatele sunt c...
1 MINUT      În ultimii ani, traficul de date de pe Internet a crescut puternic datorită numărului tot mai mare de utilizatori ai rețelelor sociale. Potrivit Intel România : "aproape 640.000 GB din datele IP globale sunt transferați pe Internet în doar un minut" (fiecărui dispozitiv conectat la Internet îi este atribuit un număr unic de identificare cunoscut ca adresă IP - Internet Protocol; o adresa IP constă din ...
UN CADOU DE CĂCAT      Mi-am adus aminte de o glumă făcută de niște vecini de palier în căminul  studențesc, care ne-au pus la ușă un pachet învelit în ziare, în flăcări, plin cu rahat, în idea că cel care iese o să stingă repede focul cu piciorul. Numai că distinsul meu coleg Leon, un fin de nădejde, a avut prezență de spirit, a luat, nu mai știu cum, pachetul și l-a aruncat în camera vecinilor, recunoscută pentru curățenia...
CONVINGERI NEREALISTE      Cei mai mulți pacienți care folosesc chimioterapia pentru cancerul pulmonar incurabil sau cancerul de colon cred în mod eronat că tratamentul îi poate vindeca. Tratamentul însă nu face altceva decât pur și simplu să le “cumpere” ceva timp, săptămâni sau luni, sau să le ușureze simptomele, nefiind un leac, sugerează un studiu important. Cercetătorii spun că medicii ori nu sunt suficient de sinceri cu pa...
TOALETA VIITORULUI      În zilele noastre aproximativ 11% din populația lumii nu are încă acces la apă curată (potabilă). Probabil nu ne gândim adesea la apa pe care o consumam zilnic, dar ne facem griji mai des că o toaletă nu este curată. Ca un proiect comun în viața noastră, există încercări diverse pentru a îmbunătăți aceste lucruri. Iată unul dintre ele, care poate fi descris foarte simplu, în două cuvinte: toaleta viito...
SMART FORSTARS      Smart Forstars, un concept de autovehicul electric, a fost prezentat la Salonul Auto de la Paris 2012. Mașina are un proiector în capotă, permițând ca orice perete să fie transformat imediat într-un ecran de cinema. Proiectorul poate fi controlat atât din interior cât și din exterior (are butoane prevăzute și pe capotă).       Șeful de la firma Smart, Dr. Annette Winkler a spus: "Este cel mai ieftin...
ORIGINEA NUMELOR UNOR BRANDURI CELEBRE      Ne cumpăram haine sport de la Nike sau Reebok, bem cafea de la Starbucks, ne răcorim cu Coca-Cola sau Pepsi, conducem o mașină Volkswagen sau KIA cu anvelope Bridgestone, accesăm informații pe Google, ne verificam mail-urile pe Hotmail, folosim telefonul Nokia în sistemul Vodafone și ne mobilăm casa de la IKEA. În urma cu mai mulți ani nici nu știam multe din aceste nume. Poate nu v-ați pus niciodată î...
JUCĂRII INTELIGENTE CARE SPIONEAZĂ      O coaliție formată din organizații pentru apărarea drepturilor consumatorilor și dreptului la confidențialitate a depus recent o plângere la Federal Trade Commission - agenția americană pentru protecția consumatorilor - susținând că producătorul de jucării Genesis Toys și furnizorul său de tehnologie, Nuance Communications, folosesc jucării inteligente care spionează, încălcând intimitatea copiilor și ...