Gustul este un simț prin care organismul primește, cu ajutorul limbii și mucoasei bucale, informații asupra proprietăților chimice ale unor substanțe cu care vine în contact. Totodată, gustul este o senzație produsă, în special de alimente, prin excitarea limbii și mucoasei bucale. Sau mai simplu gustul este, în general, ceea ce ne rămâne în gură după ce o mâncare sau băutură a fost înghițită sau scuipată.

     Mecanismul exact care provoacă gustul nu este pe deplin înțeles. De fapt, înțelegerea modului în care creierul nostru percepe gusturi specifice este încă un subiect de dezbatere. Teoria consacrată referitoare la gust recunoaște că acesta este o combinație de mai multe simțuri sau o combinație percepută de mai multe sisteme senzoriale diferite, care includ mirosul, gustul, văzul și senzațiile somatice, inclusiv temperatura și textura.

Bun gust - Gust

     Există 5 gusturi de bază pe care papilele noastre gustative le percep. Acestea sunt: dulce, sărat, acru, amar şi umami (gustul care vine de la nucleotide şi glutamaţi).

     Observație: Denumirea japoneză umami a intrat în limbile occidentale pentru a descrie gustul bogat, delicios, al unor alimente, un gust pe care îl ştim cu toţii, dar care e greu de descris în cuvinte: e vorba despre un gust parcă „de carne”, plin şi savuros, gustul unei supe concentrate de carne, deşi substanţele cu gust umami nu se găsesc doar în produse de origine animală. Un exemplu ar fi glutamatul monosodic (MSG), o sare de sodiu a acidului glutamic, întâlnită de noi sub denumirea de E 621, o substanţă sintetică, produsă în laborator şi utilizată ca potenţiator de gust, fiind adăugată unor produse precum mezeluri sau sosuri, pentru a accentua gustul umami.

     Ideea că pe limba noastră sunt anumite zone responsabile pentru gusturi specifice, este falsă. Toate papilele gustative au potențialul de a percepe gusturi diferite. Papilele gustative sunt o gruparea de aproximativ 50-150 de celule, cunoscute sub denumirea de celulele gustative. Celulele gustative conțin perișori cu proteine, care reacționează la substanțele chimice din alimente și băuturi și eliberează neuro-transmițători, care sunt percepuți de creier ca gusturi. Aproximativ jumătate din celulele gustative reacționează la mai mult de 2 din cele 5 gusturi de bază (o celulă poate reacționa puternic la dulce, dar mai slab la sărat, iar alta exact invers). Aceste reacții sunt clasificate în niveluri de intensitate pe o scara 1-10. Cealaltă jumătate a celulelor gustative sunt specializate și reacționează la un singur gust. Cu 5 gusturi de bază și 10 niveluri de intensitate pentru ele, înseamnă că există 100.000 de gusturi (arome) diferite care pot fi detectate cu limba. Când combini aceste arome cu temperatura și textura, numărul de gusturi diferite care poate fi perceput de creierul nostru crește substanțial.

Bun gust - Gust 2

     Majoritatea adulților au aproximativ 2000-4000 papilele gustative. În timp ce mulți oameni cred că acestea sunt doar pe limbă, ele se găsesc, de asemenea, în partea din spate a gâtului, pe epiglotă (membrană fibrocartilaginoasă așezată în partea superioară a laringelui, care astupă glota în momentul înghițirii, pentru a împiedica pătrunderea alimentelor pe căile respiratorii), în cavitatea nazală, dar și pe partea superioară a esofagului. Așa cum am menționat mai înainte, modul în care creierul nostru percepe  gustul nu este încă bine înțeles. De exemplu, mirosul unui aliment afectează gustul său pentru că senzorii olfactivi pot percepe mai multe mii de mirosuri decât papilele noastre gustative. Simțurile diferite de miros, atunci când sunt combinate cu aroma alimentelor sau băuturilor, vor afecta gustul de ansamblu. Acesta este motivul pentru care, atunci când nasul este înfundat (mucoasa nazală congestionată), alimente tind să aibă un gust diferit sau chiar nu au gust.

Bun gust Gust 1

     Dacă v-ați gândit și la gustul picant, arzător al piperului și al ardeiului iute, acesta nu este considerat un gust fundamental (de bază), așa cum nu este considerat nici gustul de “rece”. Substanțele ce declanșează această senzație (de pildă, capsaicina din ardeii iuți sau mentolul) stimulează, spun experții, nu receptorii gustativi, ci un alt tip de receptori, niște receptori tactili prezenți pe mucoasa bucală şi în alte regiuni ale corpului, care răspund la stimuli termici.


Alte articole captivante


LUMINA ALBASTRĂ      Lumina albastră a primit o reputație proastă în ultima vreme, mai ales pentru rolul său în perturbarea somnului. Smartphone-urile și alte dispozitive folosite înainte de culcare pot provoca nopți agitate pentru că lumina lor poate duce la suprimarea melatoninei.      Observație: Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, care este situată între cele două emisfere ale creierului. Glanda produc...
SATE UNICE ÎN LUME      Acum câteva luni am scris despre regiunea demenților, care cuprinde un orășel și vreo 20 de sate. Astăzi o să vă dau câteva exemple de sate unice, fără asemănare în lume. Sate unice - satul fără uși      Un mic sătuc din India, Shri Shingnapur, este unic pentru că cele aproximativ 300 de case nu au uși. Credința sătenilor în zeul Shri Shantidev (patron peste hoți, tâlhari și ucigași), i-a îndemnat ...
FAMILIE CU FOARTE MULȚI COPII      Acum un veac, și mai demult, majoritatea oamenilor trăiau la sate sau în târguri apelând la apucături din bătrâni, la superstiții, practici religioase și uneori la cele magice. Atunci era un lucru obișnuit să vezi o familie cu foarte mulți copii. Încet (sau foarte repede?) generațiile care au urmat au optat pentru familii mai mici în care copiii nu mai sunt în măsură să facă o echipă proprie de volei, ...
CÂTEVA FOTOGRAFII INEDITE ALE ANULUI 2013       Anul 2013 a un fost an cu destule evenimente, dar și cu momente specifice mai neobișnuite, de la o cultură la alta. Am ales câteva fotografii care aș spune că sunt pur și simplu mai ciudate sau chiar bizare. Artist polonez Sebastian Bieniek susține că nu știe numele femeii pe care a fotografiat-o timp de patru luni. El pur și simplu o numește “față dublă”. O femeie trage cu un lanț un bărbat pur...
PASTILA ELECTRONICĂ PENTRU SLĂBIT      Pastila electronică pentru slăbit poate păcăli creierul să creadă că stomacul este plin și ar putea contribui astfel la combaterea obezității. Dispozitivul, considerat revoluționar, arată ca o tabletă sau pilulă obișnuită, dar este dotat cu o tehnologie de ultimă oră.      Pilula electronică pentru slăbit funcționează în același mod ca și stimulatoare gastrice, care suprimă pofta de mâncare. Numai c...
HĂRȚI ETIMOLOGICE      Dramaturgul american Rita Mae Brown spunea: "Limba este harta rutieră a unei culturi. Ea îți spune de unde provine poporul și încotro se îndreaptă.", iar Karen Elizabeth Gordon sublinia: “Asemenea unei cămăși de noapte diafane, limba dezvăluie și acoperă.” Romanii au caracterizat-o astfel: “Limba este întâiul mare poem al unui popor." (Lucian Blaga); "Orice limbă e oglinda sufletului națiunii care o cr...
PANTOFI SCUMPI FĂCUȚI ÎN EUROPA DE EST      Cumpărătorii cred că o pereche de pantofi scumpi din magazinele țărilor dezvoltate din Europa este produsă în Germania sau Italia, dar de fapt este realizată de muncitori cu salarii de mizerie în fabrici din Europa de est. O investigație asupra pieței de încălțăminte din Marea Britanie a demascat detalii înfiorătoare ale industriei europene de încălțăminte, cu salarii ilegale și condiții de muncă șocan...
CELE MAI SCUMPE ORAȘE DIN LUME – 2013      Călătoria în anumite țări poate lăsa urme adânci în portofele și ar fi normal să ne întrebam cum am supraviețui dacă ar trebui să trăim acolo. ECA International , o firmă de consultanță în management la nivel mondial și lider mondial în furnizarea de soluții pentru managementul de misiuni internaționale, a prezentat studiul său semestrial cu privire la costul vieții. Costul de viață se calculează pe ba...
ILUZII OPTICE SEXUALE NEINTENȚIONATE      Colecția de fotografii cu iluzii optice sexuale neintenționate are la bază multe imagini care pot reprezenta organe sexuale sau diverse părți intime ale corpului care nu sunt lăsate de obicei la vedere. Aceste poze iluzorii despre sex, amăgitoare și înșelătoare, sunt de fapt total inocente, dar modul de realizare sau personajele din ele le conferă dreptul de imitație fără intenție.      Notă: Iluzia e...
BĂUTURILE RECI POTOLESC SETEA      Într-o zi fierbinte de vară, caniculară sau după un efort prelungit nu ne dorim nimic altceva decât o băutură rece ca gheața care să ne potolească setea. Oare băuturile reci potolesc setea? Majoritatea oamenilor de știință, experților sau medicilor ne sfătuiesc să renunțăm la toate băuturile reci sau cu gheață în zilele toride și ne îndrumă spre băuturi calde sau chiar fierbinți, cum ar fi ceaiul, pent...