Magazinele de specialitate și supermarket-urile din Europa extind în mod constant selecțiile lor de fructe exotice sau de pe alte continente. Cu toate acestea, există încă o mulțime de fructe puțin frecvente, mai ales aici, la noi, care sunt de bază pe alte piețe alimentare din lume. Iată câteva dintre ele, despre care, probabil, nu aveți informații mai deloc.

1. Sugar apple (mărul de zahăr)

     Mărul de zahăr este un fruct sub forma unui con, de 5-10 cm în diametru și de 6-10 cm în lungime, care are o greutate de 100-240 g, cu o crustă groasă compusă din segmente noduroase. Culoarea sa este de obicei verde deschis sau mai închis, dar poate fi și  verde-albăstrui. Miezul este parfumat și dulce, de culoare alb, gălbui, până la crem și seamănă la gust cu o cremă de lapte cu ouă. Acest fruct este popular în Asia de Sud, deși este originar din America.

Fructe - Mărul de zahăr

 2. Carambola (starfruit)

     Carambola este fructul unui arbore exotic, originar din Asia de Sud-Est, de culoare galben-verzuie, de 7-12 cm lungime, caracterizat prin cinci nervuri longitudinale adânci, astfel încât, tăiat transversal, se obțin felii de forma unor steluțe. Are miezul gălbui și cu puține semințe, având gust acrișor și aromă de iasomie. Se consumă natur, în salate și cocteiluri de fructe, feliile fiind utilizate și ca elemente de decor.

Fructe - Carambola

 3. Canistel (Pouteria campechiana)

     Canistel este un copac care crește până la 10 metri înălțime și produce fructe de culoare galben-portocaliu, lungi până la 7 cm. Fructele au un miez dulce, care nu este deosebit de suculent, cu o textură de multe ori comparată cu cea a unui gălbenuș de ou fiert tare și de aici numele său de “fructul ou”. Canistel sunt originare din America de Sud, dar sunt populare în mai multe țări din Asia.

Fructe - Canistel

 4. Yuzu

     Yuzu este este o plantă citrică originară din Asia de Est. Acești copaci pot supraviețui în zonele cu climă rece, lucru rar pentru citrice. Fructul seamănă cu un grepfrut mai mic (diametrul de 5,5 până la 7,5 cm), este de culoare galbenă, cu gust acrișor-amărui. La fel ca lămâile, yuzu nu este de obicei consumat singur. Coaja și sucul sunt adesea folosite la gătit, mai ales în bucătăria japoneză.

Fructe - Yuzu

 5. Yangmei

     Yangmei, cunoscute și sub denumirea de căpșuni chinezești, sunt niște fructe mici sferice, 1,5-2,5 cm în diametru, native în China. Chiar dacă arată ca fructele de pădure, ele cresc în copaci. Sunt de obicei de culoare roșu închis, strălucitor, dar și violet. Carnea fructului are o culoare puțin mai deschisă decât cea de la suprafață, fiind dulce. În centru este o singură sămânță, cu un diametru de aproximativ jumătate din fructul întreg.

Fructe - Yangmei

 6. Ugli

     Originare din Jamaica, fructele ugli sunt o combinație între grepfrut, portocale și mandarine. Numele este o variație a cuvântului „ugly = urât”, care se referă la aspectul inestetic al fructului la exterior, cu o coajă galben-verzuie, cu pete. Este puțin mai mare decât un grepfrut și are mai puține semințe. Carnea sa este foarte suculentă și tinde mai degrabă spre dulceața mandarinei decât spre amăreala grepfrutului. Gustul este adesea descris ca mai acru decât o portocală și mai amar decât o mandarină sau un hibrid între lămâie și mandarină.

Fructe - Ugli

 7. Sapodilla

     Sapodilla este un arbore nativ în Mexic, America Centrală și zona Caraibe, care poate creste până la mai mult de 30 m înălțime. Fructul său este un elipsoid, în mod normal de 4-10 cm în diametru, care conține două până la cinci semințe (sunt negre și seamănă cu fasolea). Miezul are un gust deosebit de dulce, de malț, fiind comparat cu o bomboană. Culoarea sa variază de la un galben pal la maro pământiu. Are o textură granulată, asemănătoare cu cea a unui pere bine coapte.

Fructe - Sapodilla

 8. Salak (fructul șarpelui)

     Fructul șarpelui, așa cum mai este numit, este nativ în Indonezia, Malaiezia și Brunei. Salak este o specie de palmier, a căror fructe cresc în grupuri, la baza lui. Ele sunt cam de mărimea și forma unei smochine coapte, fiind acoperite cu o piele solzoasă,  asemănătoare cu a unui șarpe. Odată cojit, miezul are trei lobi prinși unii de alții, cu un gust dulce și ușor acid și cu o textură similară cu a unui măr.

Fructul șarpelui

 9. Rollinia deliciosa (biriba)

     Rollinia deliciosa este o plantă nativă în zonele tropicale ale Americii de Sud, cultivată pentru fructele sale comestibile, de obicei cunoscute sub numele debiriba. Fructul este mare, conic sau rotund, verde când este necopt și galben după coacere. Suprafața sa este acoperită cu țepi moi, proeminențe care se înnegresc la manipulare, dându-i un aspect neatrăgător. Pulpa fructului este foarte moale și dulce, cu gust oarecum de bezea de lămâie. Considerat de brazilieni o delicatesă, este folosit mai nou și pentru producerea de vin.

Fructe - Biriba

 10. Rambutan

     Atunci când te uiți la un acest fruct pentru prima dată, este greu să-ți imaginezi că este comestibil. Copacii, cu aceiași denumire, cresc la o înălțime de 12-20 metri. Fructul are partea exterioară acoperită cu un „păr” roșu, care este de fapt un strat de spini flexibili și cărnoși. Pulpa fructului este de culoare roz, translucid, albicios sau foarte palid, cu un gust dulce și ușor acid, care amintește de struguri. Copacii cresc în Thailanda, Vietnam, Filipine și în alte părți din Asia de Sud-Est.

Fructe - Rambutan

 11. Pitaya (fructul dragon)

     Este ușor de recunoscut, datorită aspectului său neconvențional. Fructul, care poate avea chiar și 15 centimetri lungime și o greutate de 200-600 de grame, este de culoare roșu aprins și imită foarte bine spinarea arcuită a unui dragon. Miezul este alb, foarte cremos, cu multe semințe negre, având un gust delicat, dulce, o combinație de pepene galben și kiwi bine copt. Pitaya este o specie de cactus care crește în general în Asia de Est, în Asia de Sud-Est și în America Centrală.

Fructe - Pitaya

 12. Cherimoya

     Cherimoya, un mic arbore care poate ajunge la 7 m înălțime, este cultivat în întreaga Asie de Sud, America Centrală, America de Sud, California, Portugalia și sudul Italiei. Fructul este oval, ușor aplatizat, de 10-20 cm lungime și de 7-10 cm în diametru, cu o piele netedă sau cu mici tuberculi. Pulpa fructului are culoarea albă sau crem și numeroase semințe maro închis, care sunt ușor de îndepărtat. Similar în mărime cu un grepfrut, cărnos și moale, dulce, are textura unui măr. Aroma sa este caracterizată ca un amestec de banane, ananas, papaya, piersică și căpșuni, cu toate că la exterior seamănă cu un avocado.

Fructe - Cherimoya

 13. Paw-Paw (banana de preerie)

     Paw-paw sunt tufe sau arbori mici, cu o înălțime de la 2 m până la 12 m, care trăiesc în America de Nord. Fructele, cunoscute și sub denumirea de banană de preerie sau banană Ozark, sunt mari și comestibile, cu o lungime de 5-16 cm și o lățime de 3-7 cm, cântărind între 20 și 500 g. După coacere, miezul fructului este de culoare galbenă sau maro, având numeroase semințe. Fructele au o aromă oarecum similară cu cea a bananei și un ușor gust de mango, având mai multe proteine decât majoritatea fructelor.

Fructe - Banana de preerie

 14. Mangostan (Garcinia mangostana)

     Este un copac care crește în principal în Asia de Sud-Est și, de asemenea, în țările tropicale din America de Sud. Fructele de mangostan sunt roșii-violacee la culoare și seamănă oarecum la aspect cu o tomată, având o codiță galben-verzuie bine definită. Coaja mangostanului are aspect ușor pistruiat, iar miezul din interior, care seamănă cu un cățel de usturoi, este dulce. Este descris ca o delicatesă subtilă, cu un parfum unic și cu un gust de caramel, ierburi și unt.

Fructe - Mangostan

 15. Loquats (Moșmon japonez)

     Moșmonul japonez arată similar cu caisele, dar are semințe în loc de sâmbure. Mai este cunoscut sub numele de pruna japoneză sau pruna chinezească. Copacul poate crește până la 5-10 metri înălțime și produce fructe ovale, rotunjite sau în formă de pară, în mici grupuri. Fructele au 3-5 cm lungime și o piele netedă, de culoare galben sau portocaliu, uneori chiar spre roșu. Miezul este suculent, dulce-acrișor, cu o aromă ce te duce cu gândul la o gutuie. Fructul conține 3-4 semințe mari, de culoare închisă.

Fructe - Moșmon japonez

 16. Kumquat

     Kumquat este o plantă originară din Asia de Sud și regiunea Asia-Pacific. Fructele de kumquat se folosesc pe post de decorațiuni sau pentru consum: marmelade, jeleuri, sucuri, la salate și cocktailuri sau se confiază. Fructele seamănă foarte bine cu mandarinele și portocalele, pot fi rotunde, alungite sau ovale, dar au mărimea unei măsline mari. Au o coajă moale și subțire, de culoare roșu-portocaliu, uleioasă, cu un gust dulce. Pulpa fructului de kumquat este acrișoară.

Fructe - Kumquat

 17. Jabuticaba

     Jabuticaba sunt un fel de struguri, de dimensiunea unei prune (3-4 cm în diametru). Aceste fructe, native pentru America Latină, cresc direct pe trunchiul sau pe ramurile copacilor. Ele au o piele groasă, violetă, astringentă, care îmbracă un miez gelatinos, rozaliu și patru semințe mari, care variază ca formă, în funcție de specie. Jabuticaba sunt în mare parte consumate în stare proaspătă, având popularitatea strugurilor, sau folosite pentru gemuri, prăjituri, vinuri și lichioruri. Fructele proaspete sunt foarte rar întâlnite în piețele din afara zonelor de cultivare, datorită perioadei de valabilitate extrem de scurte.

Fructe - Jabuticaba

 18. Feijoa (Acca sellowiana)

     Feijoa este un arbust cu înălțimea de până la 3-4 m, cu tulpina răsfirată. Este originar din America de Sud, dar se cultivă ca plantă de grădină și în Noua Zeelandă, Australia, Azerbaidjan, Georgia, sudul Rusiei și Africa de Sud. Fructul este un elipsoid verde, cam de mărimea unui ou de găină. Este dulce și aromat, cu un gust combinat de ananas, măr și mentă. Pulpa este suculentă și are un miros distinctiv, puternic, care se aseamănă cu cea a unui parfum fin.

Fructe - Feijoa

 19. Chayote

     În timp ce chayote este din punct de vedere tehnic un fruct, este de multe ori gătit ca o legumă. Poate fi comparat cu un cartof sau cu un castravete și poate fi fiert, prăjit, copt sau murat. Planta este originară din America Centrală, dar și localnicii din Australia și Noua Zeelandă cresc chayote în grădinile lor. Fructul are forma aproximativă a unei pere turtite și cu riduri grosiere, având între 10 și 20 cm în lungime. Are o piele subțire, verde, dar miezul este de culoare albă, cu gust blând și o textură care poate fi descrisă ca o încrucișare între un cartof și un castravete. Chayote este o plantă cățărătoare, care poate crește cu ușurință până la 12 de metri, atunci când are un suport.

Fructe - Chayote

 20. Castravete african

     Castravetele african, sau pepenele cu coarne sau castravetele cu coarne, așa cum este, de asemenea, cunoscut, este, probabil, unul dintre cele mai frumoase fructe din lume. Este portocaliu strălucitor la exterior, iar la interior verdele și galbenul formează un desen geometric neasemuit. Aroma este comparată cu cea a castraveților și dovleceilor, dar, de asemenea, cu cea a bananelor și a lămâilor. O cantitate mică de sare sau zahăr poate crește aroma. Chiar dacă sunt originari din Africa, pepenii cu coarne sunt acum cultivați în California, Chile, Australia și Noua Zeelandă.

Fructe - Castravete african

 21. Mâna lui Buddha

     Mâna lui Buddha face parte din familia citricelor și mai este cunoscută sub numele de fructul cu degete. Crește în tufe sau arbori mici, cu crengi neregulate, acoperite cu țepi. Fructul are parfum de lămâie și este folosit în general pentru a da gust și savoare lichiorurilor, vinului sau vermutului. Este folosit de asemenea în scopuri medicinale sau pentru a parfuma încăperile și hainele, ca ornament și în ceremoniile religioase. Fructul nu este suculent și se poate păstra aproximativ două săptămâni la temperatura camerei.

Fructe - Mâna lui Buddha

     P.S.  Dacă nu agreați fructele, încercați niște legume la fel de puțin cunoscute.

Sursa : Internet


Alte articole captivante


BOTEZUL NAVELOR MARITIME      Botezul navelor maritime este un fel de certificat de naștere al vapoarelor de aproape orice tip, care, de cele mai multe ori, coincide cu ceremonia de lansare la apă. În zilele noastre, se folosește o sticlă cu lichid (șampanie, vin sau chiar apă) care este spartă de prova navei, încercând să sugereze faptul că nava este pregătită să lupte împotriva  valurilor mării. Diverse credințe marinărești susți...
ADIO INJECȚII CU ACE      Unii le urăsc, alții se tem de ele și majoritatea oamenilor nu se bucura de injecții cu ace. Însă acestea ar putea deveni, în sfârșit, de domeniul istoricului medical, după ce oamenii de știință au găsit o modalitate de a injecta medicamentele sub piele dintr-o lovitură, folosind lasere. Procesul, dezvoltat la Universitatea Națională din Seul, în Coreea de Sud, ar putea revoluționa modul în care vom pr...
MATERNITATEA PRIVITĂ LA EXTREM      Maternitatea este un miracol, o metamorfoză și probabil cel mai frumos lucru din viața unei femei. Mai jos sunt unele dintre cele mai neobișnuite cazuri de maternitate, niște mame unice, ieșite din comun.      1. Cea mai prolifică mamă      Conform Guinness World Records, o singură femeie a dat naștere la 69 de copii. Mama, identificată doar ca soția lui Feodor Vassilyev, un țăran din Shuya, Rusia, a...
CELE MAI NEOBIȘNUITE FLORI DIN LUME      Terra găzduiește circa 300 000 de specii de plante. Am ales aici câteva dintre cele mai ciudate (bizare) flori ale plantelor, care datorită unor asemănări, pe care, probabil, doar noi le putem face, frapează. Vă las să descoperiți mai jos unele dintre cele mai neobișnuite flori din lume. Buze fierbinți (Psychotria Elata)      Această plantă seducătoare își merită numele, datorită petalelor de culoa...
RENAȘTEREA UNEI PLANTE      Oameni de știință ruși au reușit să readucă la viață sau să renască o plantă după mai mult de 30 000 de ani, fiind cel mai vechi organism vegetal regenerat vreodată. Datorita lor și probabil unei veveriță preistorice întreprinzătoare, a fost posibilă regenerarea acestei plante, numita Sylene Stenophylla, din pleistocenul superior.      Pe malul râului Kolîma din Siberia, rușii au găsit în permafrost (...
COCTEILURI DEOSEBITE      Cocteil este un cuvânt provenit din limba engleză – cocktail – și este o băutură de origine americană, preparată dintr-un amestec de diferite lichide alcoolice (lichior, coniac, vin, etc.) și diferite ingrediente. De-a lungul anilor, oamenii au încercat diverse amestecări, rezultând cocteiluri foarte cunoscute azi: bloody mery, cuba libre, acapulco, tequila sunrise, magarita, sex on the beach, pina col...
AIRBAG EXTERIOR      Sunt necesare airbag-urile în interiorul unei mașini? Probabil marea majoritate ar răspunde da, dar puțini dintre noi ar argumenta că este nevoie de airbag-uri și pe exteriorul unui autovehicul.      Ideea este relativ nouă, dar o companie din Olanda (TNO), pornind de la faptul că în prezent există o medie de 1,3 biciclete pentru fiecare rezident olandez, iar numai în Amsterdam circulă o jumătate de m...
WHISKY VECHI IEFTIN      O firmă americană din Portland a găsit o soluție pentru un whisky vechi ieftin, creând un instrument foarte simplu prin care gustul unui whisky ieftin, obișnuit, devine delicios, ca a unui whisky vechi, îmbătrânit în butoaie de stejar, în doar 24 de ore. Un whisky fin se distinge de unul ieftin prin perioada de timp în care este ținut în butoaie de stejar și de aceea și-au numit produsul Time & Oak...
SEMNE PENTRU TOALETĂ DIN LUME       Este cunoscut că toaletele publice au existat înainte de secolul al XVI-lea, primele toalete fiind utilizate în mod obișnuit în Roma antică, de multe ori în apropierea sau ca parte a băilor publice. Cu toate acestea, WC-urile publice au fost rare în Evul Mediu, cu doar câteva atestări: în Frankfurt (1348), în Londra (1383) și în Basel (1455), oamenii făcându-și nevoile pe oriunde se putea. Pe la 1550 ...
CAMPIONATE MONDIALE CIUDATE      Omul are competiția în sânge. Fiecare ar vrea să câștige, uneori cu orice preț. Poate din acest motiv au fost inventate aceste campionate mondiale ciudate, care de fapt sunt o ramură neobișnuită a sportului consacrat. Campionatul mondial de aruncat telefoane      Finlanda are campionate serioase, dar și ciudate, cum ar fi căratul nevestei. Fiind și țară producătoare de telefoane mobile, poate era nor...